-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ventės ornitologijos stotis „puošiasi“

Daugiau nei 80 metų paslaptingąsias paukščių migracijas ant Kuršių marių kranto stebintys ornitologai džiaugiasi – pradėti Ventės rago ornitologinės stoties rekonstrukcijos darbai, kurių pirmuosius rezultatus bus galima išvysti jau kitų metų pabaigoje.
Paukščiai Ventėje žieduojami daugiau nei 80 metų. Vytauto Jusio nuotr.
Paukščiai Ventėje žieduojami daugiau nei 80 metų. Vytauto Jusio nuotr.

Paukščiai Ventės rago ornitologinėje stotyje gaudomi šešiomis gaudyklėmis – ant aukštų stulpų pakabintais tinklais. Kasmet čia sužieduojama net po 60-80 tūkst. paukščių. Daugiausia žiedų „padovanota“ 2003-iaisias, kai sužieduoti buvo 105 tūkst. sparnuočių.

Renovacijos reikėjo

Paukščių stebėjimas – subtilus procesas, reikalaujantis ir išmanymo, ir tinkamos įrangos. Tuo tarpu Ventės rago ornitologinė stotis nebuvo rekonstruojama nuo pat įkūrimo 1929-aisiais. Tiesa, paukščių gaudymo metodai tobulėjo, tačiau rekonstrukcijos poreikis bėgant metams darėsi akivaizdus. Jis kilo ir dėl to, jog į nedidelę, 5,5 km ilgio ir 2,2 km pločio, pusiasalyje įrengtą ornitologijos stotį plūdo vis daugiau ir daugiau turistų. Teigiama, jog kasmet čia apsilanko iki 150 tūkst. asmenų, ieškančių ne tik įspūdingų vaizdų, bet ir informacijos apie paukščius ir jų migraciją.

Dėl šių priežasčių nuspręsta imtis rimtų rekonstrukcijos darbų, kuriems pasibaigus ornitologijos stotis būtų ne tik tinkamesnė darbui, bet ir patrauklesnė lankytojams. Paskaičiuota, jog šiai rekonstrukcijai reikės daugiau nei 10 mln. litų. Beveik 8 mln. buvo skirti iš Europos regioninės plėtros fondo pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“, už kurią atsakinga Aplinkos ministerija.

Atnaujinamos gaudyklės

Ornitologus labiausiai džiugina tai, jog bus modernizuotos šešios stotyje esančios gaudyklės. Šiuo metu paukščiai Ventėje gaudomi šešiomis gaudyklėmis. Didžiausią vargą stoties darbuotojams keldavo suplyšusių tinklų taisymas ar jų užkėlimas ant aukštų stulpų – tą tekdavo daryti patiems, užlipus ant kolegų prilaikomų kopėčių. Pučiant stipriam vėjui ar lyjant lietui tai nebuvo labai lengvas darbas. Didžioji gaudyklė, kurią į norimą aukštį iškelti trukdydavęs vėjas, po renovacijos veiks bet kokiu oru. Be to, bus įrengta patalpa paukščių žiedavimui.

Ornitologų darbas rekonstrukcijos darbų metu nebus pertraukiamas, mat statybos suderintos su paukščių migravimo „grafiku“. Galvojantys apsilankyti ornitologinėje stotyje, taip pat neturėtų bijoti – lankytojai nebus įleidžiami tik į konkrečius, tuo metu renovuojamus pastatus.

Darbai baigsis 2015-ųjų vasarą

2015-ųjų vasarą, pasibaigus visiems suplanuotiems darbams, lankytojai išvys „pasipuošusią“ Ventę. Bus sutvarkyti seni ir nutiesti nauji, didesnę teritorijos dalį apimantys takai, ne sezono metu bus galima pasigrožėti įspūdingomis gaudyklėmis. Pailsėti po pasivaikščiojimo bus galima prisėdus ant suoliukų, o prietemoje gelbės apšvietimas. Be to, ruošiamasi restauruoti molą bei įrengti specialią lankytojams skirtą apžvalgos aikštelę.

Norint keliautojus sudominti gamtine Ventės rago įvairove, paukščių žiedavimu ir migracijomis, atsiras Kultūros paskirties pastatas, kuriame bus rengiamos ekspozicijos, pateikiama su šia unikalia vieta susijusi informacija.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius