Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ventės rago ornitologinės stoties laukia renovacija

Apie Ventės ragą bei ten įsikūrusią ornitologinę stotį daugiau ar mažiau yra girdėję visi. Šios vietos unikalumui abejingi nelieka ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai.
 Žiemą, kai nežieduojami paukščiai, ornitologai sistemina ir analizuoja per sezoną surinktą informaciją
Žiemą, kai nežieduojami paukščiai, ornitologai sistemina ir analizuoja per sezoną surinktą informaciją. / Vytauto Jusio nuotr.

Rytinėje Kuršių marių pakrantėje esantis pusiasalis, kuris yra vos 5,5 km ilgio ir 2,2 km pločio, ypatingas paukščių, praskrendančių virš pajūrio besidriekiančiu paukščių migracijos keliu, gausumu.

Būna dienų, kai praskrendančių paukščių skaičius viršija 3 mln. Į ornitologinę stotį atvykstantys lankytojai lieka sužavėti šio neįtikėtino vaizdo, tačiau ne vieną nuliūdina prasta stoties būklė.

Greitu laiku ji turėtų pasikeisti, nes Ventės rage planuojami rekonstrukcijos darbai. 

Daug lankytojų

Prieš daugiau nei 80 metų įkurta ornitologinė stotis per visus šiuos metus rimtesnių atnaujinimo darbų taip ir nėra „mačiusi“. Viskas, ką čia galima išvysti, sukurta ir sumeistrauta vietinių žmonių bei darbuotojų. Ir pastatai, ir ekspozicijos, ir net tinklai paukščiams gaudyti yra tų pačių žmonių darbo rezultatas.

Ventės rago ornitologijos stoties vyriausiasis ornitologas Vytautas Jusys, kalbėdamas apie būsimas permainas, neabejoja jų būtinybe: „Daug kas stotyje morališkai ir technologiškai pasenę. Pats pastatas senas, normaliai neapšiltintas, tad žiemą čia darbuotis nėra itin malonu ir jauku”.

Nors galima pamanyti, kad stotyje žiemos metu darbo nėra, tačiau tai netiesa. Darbuotojams reikia sutvarkyti dokumentus, susisteminti ir išanalizuoti per sezoną surinktą informaciją.

Pasakodamas apie lankytojus, kurių sulaukia Ventės ragas, V.Jusys džiaugiasi, kad jų nemažai: „Kalbant apie lankytojus, dauguma atvykusiųjų tiesiog vaikštinėja, grožisi gamta, jiems daug kas įdomu, smalsu. Kai kurie mielai užsuka ir į ornitologinės stoties vidų, apžiūri muziejų.

Į vidų užsuka apie 15–20 procentų visų atvažiavusių. Praėjusiais metais pardavėme apie 15 tūkst. bilietų, vadinasi iš viso Ventės rage lankėsi daugiau nei 80 tūkstančių“.

Lankytojų, darbuotojų ir sparnuočių labui

Šiuo metu Ventės rago ornitologinės stoties darbuotojams tenka nemažas darbo krūvis, nes tie patys žmonės turi rūpintis ne tik paukščiais, bet ir lankytojais. Po rekonstrukcijos patogiau turėtų tapti visiems: ir darbuotojams, ir lankytojams, ir paukščiams.

Sezono metu, dažnai būna atvejų, kad į stotį užsuka lankytojų būrys, kurie nori iš ornitologinės stoties darbuotojų kuo daugiau sužinoti apie paukščius ir žiedavimo ypatybes, tačiau tuo pat metu į tinklą gali atskristi daug paukščių.

Visus juos reikia sužieduoti, pasverti, pamatuoti, atlikti įvairius tyrimus. Ir kam tokiu atveju ornitologinės stoties darbuotojai turėtų teikti pirmenybę: bendrauti su lankytojais ar eiti žieduoti paukščių?

Po rekonstrukcijos tokių situacijų nebeturėtų būti, nes planuojama įrengti distancinio paukščių stebėjimo sistemą – vaizdas bus filmuojamas ir tiesiogiai transliuojamas į monitorius, todėl žmonės iš nuotolio galės stebėti paukščius ir ornitologų darbą.

Reikia 10 mln. litų

Svarbiausias renovacijos tikslas – informuoti visuomenę ir sukurti sąlygas lankytis ornitologinėje stotyje nedarant žalos natūraliai gamtai.

Į rekonstrukcijos planus įtrauktas ir modernaus informacinio centro įkūrimas bei naujų ekspozicijų įrengimas.

Taip pat galvojama įrengti specialius takus ir atitvarus, kurie padėtų reguliuoti žmonių srautus. Šiuo metu lankytojai gali vaikščioti kur panorėję, netoli tinklų ir gaudyklių, tačiau tai gąsdina ir baido paukščius.

Galutinių renovacijos rezultatų teks šiek tiek palūkėti, tačiau planuojama, kad pirmuosius pokyčius Ventės rago ornitologinėje stotyje bus galima pamatyti jau 2014 m. pabaigoje. Projektas bus vykdomas pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Visai ornitologinės stoties rekonstrukcijai reikės apie 10 mln. litų, kuriuos planuojama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

logo
 

 

 

 

 

 

Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius