-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslas kreipėsi į valdžią dėl loterijų organizatorių apmokestinimo iniciatyvos: tai blogina verslo aplinką

Lietuvos verslo konfederacija, Asociacija „Investors‘ Forum“ ir Lietuvos darbdavių konfederacija kreipėsi į parlamentarus ir Vyriausybę dėl skubiai Seime kilusios iniciatyvos papildomai apmokestinti loterijų organizatorius. Jų teigimu, jei Seimo Biudžeto ir finansų komitete apsvarstytoms pataisoms būtų pritarta, jau dabar du kartus daugiau mokesčių už azartinių lošimų organizatorius mokančioms loterijoms mokestis didėtų beveik 40 procentų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Lošimo kauliukai
Lošimo kauliukai / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma pranešime, verslas nebegali būti tikras dėl mokestinės aplinkos pastovumo ir sąžiningo dialogo, o tai esą blogina verslo aplinką ir stabdo ateities investicijas.

„Tai yra beprecedentis mokesčių didinimas per rekordiškai trumpą laiką. Neramina karštligiškas skubėjimas, nesiskaitymas su socialiniais partneriais. Jei šiandien kalbame apie loterijų verslą, rytoj jau galime kalbėti apie bet kurį kitą. Verslo bendruomenei tokie procesai yra nesuprantami“, – tvirtina Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

Verslo asociacijų rašte politikams nurodoma, kad nauja Loterijų įstatymo redakcija pilna apimtimi įsigaliojo vos prieš pusmetį. Prieš kelerius metus Finansų ministerijai rengiant šio įstatymo pakeitimus buvo išsamiai nagrinėti loterijų apmokestinimo ir paramos klausimai, buvo pasiektas konsensusas ir priimtas šiuo metu galiojantis įstatymas.

Tuomet buvo sutarta po dvejų metų įvertinti įstatymo poveikį. Nepaisant to, vos prieš mėnesį Seime priimtas įstatymas, iš esmės keičiantis loterijų apmokestinimo ir paramos skyrimo tvarką. Svarstant šiuos projektus tiek Seimo salėje, tiek žiniasklaidoje buvo išsakyti politikų pažadai, kad mokestiniai pakeitimai dėl loterijų organizavimo nebus rengiami, o mokestinė našta verslui nedidės. Tačiau, jau po mėnesio, Biudžeto ir finansų komitete pritarta mokesčius reikšmingai padidinti.

„Iš esmės keičiant loterijų sektoriaus apmokestinimą, būtina užtikrinti skaidrias derinimo procedūras, nepamirštant verslo, kurį toks staigus mokesčių padidinimas net 40 procentų palies labiausiai“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos vadovė Eglė Radišauskienė.

Loterijų mokesčių įstatymo pakeitimams verslo bendruomenė prašo išsamaus ekspertinio vertinimo ir Vyriausybės išvados, kaip to reikalauja Seimo statutas. Taip pat pasiūlyta mokestį peržiūrėti ir atsižvelgti į skirtingą azartinių lošimų ir loterijų apmokestinimo bazę ir ją suvienodinti. Tai padėtų aiškiai pamatuoti, kiek kartų labiau apmokestintos loterijos yra jau šiandien.

Anksčiau šią savaitę Loterijų asociacija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad šios institucijos įvertintų galimai neskaidrius teisėkūros procesus. Pasak loterijų verslo atstovų, itin skubiai svarstomos pataisos sutampa su kai kurių azartinių lošimų asociacijų interesais, siekiant sužlugdyti loterijų verslą. Dėl panašių mokestinių iniciatyvų ir bandymo papirkti Seimo narį Matą Maldeikį STT jau vykdo ikiteisminį tyrimą.

15min primena, kad praėjusią savaitę Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pakeitė savo poziciją ir nuo 2022 metų liepos pasiūlė dar labiau apmokestinti nuotolinių ir antžeminių lošimų bei loterijų organizatorius.

Nuotolinių ir antžeminių lošimų įmonėms dabar siūloma nustatyti 20 proc., o loterijų organizatoriams – 18 proc. mokesčio tarifą. Praėjusią savaitę komitetas siūlo nustatyti atitinkamai 18 proc. ir 15 proc. tarifus.

Iš BFK posėdyje dalyvavusių 11 parlamentarų devyni pritarė siūlymui dėl didesniu tarifų, du komiteto nariai susilaikė. Dabar BFK siūlymą svarstys Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius