Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Verslas suklestėjo priėmus aplinkai draugiškai sprendimus

Vis daugiau įmonių renkasi socialiai atsakingo verslo strategiją ir investuoja į aplinkosaugą. Ekologiški sprendimai padeda ne tik didinti darbo našumą ir sumažinti į aplinką išmetamų atliekų kiekį, bet ir suteikia galimybę pritraukti naujų klientų.
„Stigma“ gamykla
„Stigma“ gamykla

Tuo įsitikino įmonės „Stigma“ teisininkė Eglė Krikščiūnienė, kurios atstovaujama įmonė šiemet pasinaudojo Europos Sąjungos (ES) investicine priemone „Eco-inovacijos LT+“.

Siekia inovatyvių sprendimų

Planuojama, jog modernios technologijos ženkliai sumažins gamybos sąnaudas.

27 veiklos metus skaičiuojančios panevėžiečių įmonės teisininkė tikina, kad „Stigma“ visuomet ieško būdų kaip sustiprinti konkurencinį pranašumą, diegiant naujas technologijas, gerinant gaminių kokybę bei investuojant į darbuotojų kvalifikaciją. Kaip vieną iš būdų E. Krikščiūnienė įvardina Ūkio ministerijos administruojamą ES investicijų priemonę „Eco-inovacijos LT+“. Šių metų pradžioje „Stigma“ gavo finansavimą naujoms staklėms įsigyti. Planuojama, jog modernios technologijos ženkliai sumažins gamybos sąnaudas.

„Stigma“
„Stigma“

Anot E. Krikščiūnienės, gamybos proceso metu nauja technologija leis sutaupyti daugiau elektros energijos ir elektrą naudos tik tada, kai jos reikės. Mažiau resursų reikalaujanti gamyba verslui padės sutaupyti žaliavų, o pirkėjui pasiūlyti mažesnę produkto kainą. „Modernesnė įranga taip pat sumažins broko tikimybę ir paspartins gamybos procesą. Tikimasi, jog įdiegus inovatyvias technologijas gamybos metu bus sunaudojama mažiau žaliavų ir elektros, patiriama mažiau išlaidų, o tai, tikėtina, teigiamai atsilieps produktų kainoms. Mūsų užsakovams svarbu matyti, kad tobulėjame, gaminame kokybiškesnius gaminius“, – dalinasi teisininkė.

Sumažins gamybos sąnaudas

„Projekto metu planuojamos įsigyti naujos įrangos dėka galėsime sumažinti neigiamą poveikį aplinkai ir tausoti gamtinius išteklius. Efektyvesnis taps ir pats gamybos procesas“, – sako pašnekovė.

Įdiegus inovacijas atsiras galimybė intensyvesniam antrinių žaliavų panaudojimui

Skaičiuojama, kad įdiegus inovacijas atsiras galimybė intensyvesniam antrinių žaliavų panaudojimui – dabar jų yra panaudojama apie 5–10 %, o pradėjus naudoti naujus įrengimus, antrinių žaliavų panaudojimas padidės iki 20 %. Ekoinovacijos turėtų maždaug trečdaliu sumažinti elektros energijos suvartojimą, o kiekvienos naujos modernios staklės taip pat padės sutaupyti nuo 50 iki 300 litrų tepalo.

Pirkėjai šiandien yra linkę atsižvelgti ir į gaminio poveikį gamtai, todėl inovatyvumu ir ekologiškumu pasižymintys produktai yra svarbūs įmonės įvaizdžiui: „Diegiamos ekoinovacijos padės formuoti socialiai atsakingos įmonės įvaizdį ir leis tapti patrauklesnei užsakovams, kuriems draugiškumo aplinkai aspektai tampa vis svarbesni“, – apie ekoinovacijų teikiamą naudą pasakoja įmonės atstovė.

Panevėžyje įsikūrusi įmonė užsiima gamyba iš plastiko ir gumos
Panevėžyje įsikūrusi įmonė užsiima gamyba iš plastiko ir gumos

Verslui – 86,89 mln. eurų ES investicijų

Pasinaudojusios priemone „Eco-inovacijos LT+“ įmonės gali gauti finansavimą technologinėms ekoinovacijoms diegti, t. y. įsigyti įrenginius ir technologijas, kurios padės sumažinti neigiamą ūkinės veiklos poveikį aplinkai: tausoti gamtos išteklius, pareiti prie beatliekės gamybos, pakartotinai panaudoti ar perdirbti atliekas, panaudoti atliekamą šilumą ir kt. Pagal priemonę „Eco-inovacijos LT+“ įmonės kviečiamos teikti paraiškas finansavimui gauti iki 2017 m. lapkričio 30 d. Ūkio ministerijos administruojama priemone gali pasinaudoti smulkusis ir vidutinis verslas.

Šiuo kvietimu įmonių technologinių ekoinovacijų diegimui planuojama skirti iki 35 mln. eurų. Iš viso priemonei 2014-2020 m. ES investicijų periodu numatyta 86,89 mln. eurų ES investicijų.

Naujienas apie ES investicijų priemonę „Eco-inovacijos LT+“ sekite Ūkio ministerijos, Lietuvos verslo paramos agentūros bei ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Ūkio ministerija ES fondas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius