Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nelegalių veislynų istorijos sukrėtė ir verslą: aukoja gyvūnų priežiūros organizacijoms

Lietuvą praėjusios savaitės pabaigoje apskriejus gyvūnų gynėjus sukrėtusioms istorijoms apie nelegalias gyvūnų daugyklas įvairiose šalies vietose, įmonės nusprendė padėti keturkojus priglaudusioms organizacijoms. Prie pagalbos raginama prisidėti ir visuomenė, galinti nupirkti gyvūnams ėdalo ar medicininių priemonių.

Savaitgalį nuskambėjo ne viena istorija, kaip įvairiose Lietuvos vietose buvo aptikti nelegalūs šunų veislynai, kuriuose gyvūnai laikyti baisiomis sąlygomis.

Viskas prasidėjo dar penktadienį, kai policija ir gyvūnų globos namų „Nuaras“ darbuotojai atrado siaubingomis sąlygomis augintinius laikiusią moterį.

Socialiniuose tinkluose pasipylė dar daugiau atrastų nelegalių veisyklų, o tarnybų neveiksnumu pasipiktinę žmonės jau antrą parą būriuojasi prie veislyno Širvintose, kur vietos ūkininkas laiko šunis ir kitus gyvūnus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose

Per savaitgalį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose. Pranešta ir apie nelegalias veisyklas kituose šalies miestuose.

VIDEO: Prie gyvūnų veisyklos Širvintose savanoriai budi jau antra para: vietą vadina skerdykla
VIDEO: Aplink nelegalaus veislyno teritoriją Kėdainių rajone aptikti išbadėję šunys, teritorijoje mėtosi kaulai

Jau sulaukė prašymų padėti

Gyvūnų prekių parduotuvių tinklo „Kika“ projektų vadovė Kristina Klinienė teigia, kad įmonė jau baigia derinti veiksmų planą, kaip padėti nuo netinkamų sąlygų nukentėjusiems gyvūnams.

Jiems reikia ypatingos priežiūros, nes jie yra apleisti

„Mus tikrai sukrėtė pastarųjų dienų situacija“, – 15min sakė K.Klinienė.

Pasak jos, „Kika“ palaiko ryšį su septyniomis prieglaudomis, priėmusiomis netinkamai laikytus gyvūnus.

Didžiausia jų yra „Nuaras“, globon paėmusi 58 gyvūnus.

„Jiems reikia ypatingos priežiūros, nes jie yra apleisti, nei jiems atliktas sterilizavimas, nei vykdyta prevencija nuo blusų“, – tvirtino „Kikos“ atstovė.

Parduotuvių tinklas iš minėtų organizacijų gavo sąrašus su priemonių poreikiu ir žada padovanoti reikalingų daiktų.

VIDEO: Aplink nelegalaus veislyno teritoriją Kėdainių rajone aptikti išbadėję šunys, teritorijoje mėtosi kaulai

„Pavyzdžiui, viena organizacija pateikė sąrašą, kad jiems reikia vidutinio dydžio antkaklių, stiprių pavadėlių, priemonių dėl nublusinimo.

Kiti, kas priėmė kalytes, kurios tuoj vaikuosis arba atsivedė jau paimtos, prašo vienkartinių palučių, pieno mišinių“, – pasakojo K.Klinienė.

„Kika“ nuotr./„Kika“ švenčia 25-metį
„Kika“ nuotr./„Kika“ švenčia 25-metį

Anot jos, „Kika“ ragina prisidėti ir gyventojus – mažmenine prekyba užsiimančių parduotuvių paprašyta priimant klientus papasakoti apie galimybę paaukoti prieglaudoms reikalingų daiktų.

„Nuarui“ pagalbą žada ir prekybos tinklas „Lidl“.

„Atsižvelgdami į sekmadienį išplatintą “Nuaro„ pagalbos prašymą, nusprendėme nedelsiant prisidėti prie pagalbos gyvūnams – artimiausiu metu skirsime „Nuaras Lietuva“ dovanų kortelių, už kurias bus galima įsigyti tiek šunų maisto, tiek kitų gyvūnų globai reikalingų priemonių. Taip pat šiuo metu vertiname galimybes padėti ir kitoms gyvūnus priėmusioms įstaigoms“, – sakė tinklo atstovas Valdas Lopeta.

Prisidės ir kiti

Prekybos tinklas „Iki“, reaguodamas į viešumoje pasirodžiusią informaciją apie žiauriomis sąlygomis laikomus gyvūnus, taip pat nusprendė finansiškai paremti gyvūnų globos organizacijas.

„Šiandien matydami, kas vyksta, negalime išlikti abejingi. Suprantame, kad šiuo metu didžiausias krūvis tenka gyvūnais besirūpinančioms organizacijoms, todėl norime joms pagelbėti. Skirsime 5 proc. nuo visų rugsėjo mėnesio gyvūnų prekių pardavimų šioms organizacijoms paremti“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Prekybos tinklas „Maxima“ taip pat žada padėti atšiauriomis sąlygomis laikytiems gyvūnams.

„Norime ir ketiname prisidėti prie pagalbos gyvūnams, kurie eilę metų buvo kankinami“, – 15min perduotame komentare sakė „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovė Ernesta Dapkienė.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Pasak jos, praėjusį savaitgalį beglobius gyvūnus priėmusios organizacijos raginamos susisiekti el. paštu mumsrupi@maxima.lt bei pasidalinti, kokių prekių galėtų suteikti prekybos tinklas.

„Tikiu, kad susitelkę su gyventojais, šią situaciją išspręsime kartu“, – tvirtino E.Dapkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius