Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Verslo avilio“ galimybės: nuo kėdės gamybos iki drono spausdinimo 3D spausdintuvu

Žingsnis po žingsnio Vilniuje kuriasi unikali erdvė, suteiksianti žmonėms galimybes išlaisvinti kūrybinį potencialą. „Verslo avilyje“, pasak jo įkūrėjo Mariaus Pareščiaus, bus laukiami visi – mokiniai, norintys ką nors išardyti, sukonstruoti, kokio nors amato siekiantys išmokti žmonės ar naują produktą atrasti siekiantys verslininkai. Nuo galimybės sukurti ir išmokti iki verslo įkūrimo – viskas, M.Pareščiaus teigimu, galės gimti čia, nes galimybių bus apstu – nuo kėdės gamybos ar siuvimo iki programavimo ar 3D spausdinimo.
3D spausdintuvas
3D spausdintuvas / „Scanpix“ nuotr.

Galimybės visiems

Pagrindinis „Verslo avilio“ tikslas – suteikti žmonėms galimybę ką nors veikti, ko nors išmokti, ką nors atrasti ir galbūt ateityje savo idėjas komercializuoti. „Verslo avilyje“ iš tiesų bus laukiami visi: mokiniai su mokytojais, tėvai su vaikais, darbo šiuo metu neturintys ir veiklos ieškantys žmonės. Galiausiai jaunimas, kuris turi labai daug idėjų, tačiau neturi nei kaip, nei kur jų realizuoti. Jaunimui, jo mokymui ir motyvavimui dirbtuvėse skirsime labai daug dėmesio“, – kalbėjo M.Pareščius.

Retas kuris tokią turi namuose ar išvis turi kur bent prie jos prisiliesti, o čia – galės ne tik išmokti ja naudotis, bet ir bandyti realizuoti savo idėjas.

Retas kuris tokią turi namuose ar išvis turi kur bent prie jos prisiliesti, o čia – galės ne tik išmokti ja naudotis, bet ir bandyti realizuoti savo idėjas.

„Svarbu yra tai, kad šių laikų galimybės yra įspūdingos. Technologijos nuolat juda į priekį, žmonės atranda vis naujus dalykus. Neretai visiškai paprastus, bet labai įdomius. Svarbiausia, kad kai žmogus neturi kuo kurti, jis ir negali nieko sukurti.

Mes „Verslo avilio“ lankytojams galėsime pasiūlyti pačią naujausią įrangą, techniką. Retas kuris tokią turi namuose ar išvis turi kur bent prie jos prisiliesti, o čia – galės ne tik išmokti ja naudotis, bet ir bandyti realizuoti savo idėjas. Kaip mes galime tikėtis, kad jaunimas ką nors sukurs, jei jie neturi tam įrankių? Mano idėja ir buvo – suteikti priemones, galimybes“, – kalbėjo M.Pareščius.

Nuo medžio apdirbimo iki 3D spausdinimo

Pravėręs „Verslo avilio“ duris žmogus, pasak M.Pareščiaus, visų pirma ras įvairių medžiagų apdirbimo įrenginių. „Pradėkime nuo įvairių medžiagų – metalo, plastiko, tam tikro storio medžio pjaustyklių. Taip pat turėsime priemonių, leidžiančių minėtas priemones apdirbti – pasigaminti kėdę, stalą ar ką nors kur kas originalesnio. Štai neseniai buvome tokiose dirbtuvėse ir su vaikais iš kartono gaminome „Google“ akinius. Galimybių apstu – nuo tokių smulkių dalykų iki kur kas rimtesnių“, – mintimis dalijosi „Verslo avilio“ vadovas. Taip pat, pasak jo, planuojama įrengti ir visą siuvimui reikalingą inventorių. „Planuoju net pats pabandyti ką nors pasisiūti“, – šypsojosi vadovas.

Pasak M.Pareščiaus „Verslo avilyje“ bus galima rasti ir įvairaus dydžio 3D spausdintuvų. „Tokių spausdintuvų veikiausiai iš viso yra vos keli. Mūsų didžiausias 3D spausdintuvas galės atspausdinti daiktus, kurių matmenys 30x30x40. Taip pat turėsime spausdintuvą, kuris daiktus atkartoja itin tiksliai, kai jų matmenys neviršija 10x15x15“, – planuojamus įsigyti įrenginius pristatė vadovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./3D spausdintuvu pagaminti daiktai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./3D spausdintuvu pagaminti daiktai

Paklaustas, ką „Verslo avilio“ lankytojai galės atsispausdinti, M.Pareščius atsakė – ką tik norės. „Bet kokį plastmasinį daiktą ar jo detales. Suvenyrą, sagą, vazą, puodelį, kokio nors įrenginio plastmasinę detalę, trūkstamą lego kaladėlę, schemą ir t.t. Šiuo atveju galima vardinti ir vardinti“, – dėstė vadovas.

Bendramintis Aurimas Navys pridūrė, kad darbo su 3D spausdintuvu užmojai „Verslo avilyje“ kur kas platesni. „Planuojame atsispausdinti pirmą Lietuvoje lėktuvėlį, kuris galėtų sklandyti. Aišku, tai nelengvas uždavinys, tačiau tokį tikslą turime. Tačiau tokie planai kaip, pavyzdžiui, atsispausdinti droną – itin realūs. Tai netgi, sakyčiau, paprasta“, – tikino A.Navys.

Idėjų, kaip išnaudoti šias technologijas, daugybė. Tereikia imti ir kurti, ieškoti.

Idėjų, kaip išnaudoti šias technologijas, daugybė. Tereikia imti ir kurti, ieškoti.

Kalbėdamas apie „Verslo avilio“ galimybes M.Pareščius paminėjo ir 3D skenerį. „Vos per kelias minutes galėsime labai tiksliai nuskenuoti kone iki 2 m aukščio objektus. Užsienyje yra skeneriai, kurie puikiausiai nuskenuoja visą žmogaus kūną, su įvairiomis mimikomis ir pan. O po to atspausdina jo figūrėlę 3D spausdintuvu. Idėjų, kaip išnaudoti šias technologijas, daugybė. Tereikia imti ir kurti, ieškoti“, – kalbėjo pašnekovas.

Išnaudoti kūrybinį potencialą

Kūrybą ir idėjų realizavimą skatinantis M.Pareščius su komanda, net tik kalba, bet ir patys kuria. Kai kuriuos įrankius, prietaisus, pasak pašnekovo, ketinama pirkti, o kai kuriuos – tiesiog pasigaminti patiems. „Įsivaizduokite, gal kada 3D spausdintuvu galėsime atspausdinti kitą spausdintuvą“, – nusijuokė M.Pareščius.

Nemažai dėmesio, pasak „Verslo avilio“ vadovo, bus skiriama ir robotikai. „Šiuo klausimu, kalbu apie visus lygius. Visų pirma, bus robotikos pagrindai vaikams, pamokos, kaip pasigaminti robotuką, kaip padaryti, kad jis judėtų ir pan. Antra – rimtoji robotika, kur jau kalbama apie didžiules panaudojimo galimybes, tiek pramonėje, tiek reklamoje, tiek visur kur“, – teigė, kad kūrybinėse patalpose bus įrengta visa reikiama įranga ir siuvimui.

„Verslo avilys“ turės ir kompiuterinę „klasę“. Pasak A.Navio, paslaugų spektras čia taip pat bus platus. „Nuo pradedančiųjų – iki tų, kurių ambicijos didesnės, kurie nori ką nors sukurti. Šiais laikais 11-mečiai vaikai jau kuria programėles, kodėl neleidus jiems tobulėti? Nukreipti jų potencialą tinkama linkme“, – kalbėjo pašnekovas. A.Navys pridūrė, kad itin laukiami bus programavimo profesionalai. „Net ir tie, kuriems itin įdomu ką nors „nulaužti“. Galbūt panaudoję jų žinias, mes rasime, kaip vieną ar kitą dalyką apsaugoti?“ – mintis dėstė pašnekovas.

Visa minėta įranga „Verslo avilyje“ tikrai atsiras. Kai kas, pasak M.Pareščiaus, jau įsigyta, kai kas dar tik keliauja. Vis dėlto, optimizmo nestokojanti komanda jau mąsto kuo dar praplėsti „Verslo avilio“ galimybes. Mintyse – mini videostudija, kurioje galima būtų kurti, pavyzdžiui, animacinius filmukus. Tačiau pirmiausia, anot vadovo, reikia tvirtai žengti pirmą žingsnį, kam labai sparčiai ir rengiamasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius