-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslo ekspertas V.Levickis: „Jauni žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad verslas yra pinigai ir laisvė“

Jaunimo verslumo skatinimo asociacijos vadovas Vaidotas Levickis 15min.lt teigė, kad jauni žmonės labai dažnai į verslą žiūri, kaip į būdą uždirbti daug pinigų ir gyventi be didelių įsipareigojimų. Pasak jo, tai iškreiptas suvokimas. Pradedantys verslininkai turi nusiteikti, kad pirmuosius metus įmonė dirbs nuostolingai, o investicijoms atpirkti teks įdėti labai daug laiko ir pastangų.
Vaidotas Levickis
Vaidotas Levickis

– Kas svarbiausia pradedant verslą? Daugeliui atrodo, kad tai pinigai.

Žinoma, kai jaunas žmogus ateina į finansinę instituciją neturėdamas jokios gyvenimiškos patirties ir prašo pinigų, jis priskiriamas aukštos rizikos grupei.

– Verslo pradžiai svarbiausia yra idėja ir noras ją įgyvendinti. Viską lemia žmogaus motyvacija. Pinigai yra antraeilis klausimas. Jeigu yra gera idėja, jai pritraukti finansų nėra labai sudėtinga.

Žinoma, kai jaunas žmogus ateina į finansinę instituciją, banką ar kredito uniją, neturėdamas jokios gyvenimiškos patirties, ir prašo pinigų, jis priskiriamas aukštos rizikos grupei. Į tokius prašymus finansinės institucijos žiūri gana skeptiškai. Vis dėlto, žinau nemažai pavyzdžių Lietuvoje, kai šios problemos išsprendžiamos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos bankas pristatė naują 20 eurų banknotą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai

Juo labiau, kad mes turime įvairių finansinių instrumentų iš ES – lengvatinių mikrokreditų ar panašių priemonių, kai valstybė suteikia garantiją.

Pirmas žmogaus verslas, dažniausiai, nebus pastatyta gamykla. Tai greičiau smulki gamyba, paslaugos. Į tokį verslą investicijos nėra tokios, kad reiktų kalbėti apie labai dideles sumas.

– Ar pradėdami verslą jauni žmonės suvokia, ko tikėtis?

Problemos prasideda, kai jaunas žmogus ima įsivaizduoti, jog verslas yra pinigai, sėkmė, laisvė.

– Problemos prasideda, kai jaunas žmogus ima įsivaizduoti, jog verslas yra pinigai, sėkmė, laisvė. Lietuvoje labai aiškiai matau, kai valdiškos institucijos pradeda vykdyti verslumo skatinimą. Žmonės, kurie patys niekada neturėjo verslo, jaunimui ima pasakoti, kodėl jie turėtų rinktis šį kelią.

Pačiam tokiuose pristatymuose teko dalyvauti, kai susirinkusiųjų klausiama: „Kas nori būti verslininku?“ Pakyla miškas rankų. Žmonėms žadama, kad sukūrę verslą jie bus laisvi, nuo nieko nepriklausys, galės keltis vidurdienį.

a
ES investicijos

Tai visiškas absurdas. Verslumas yra žmogaus savęs realizavimas. Jeigu žmogus mato, kad per savo veiklą jis gali sukurti paslaugą, kuri bus reikalinga vartotojui, jis gali ją parduoti ir gerai jaustis, tai pinigai yra tik šalutinis efektas, kuris parodys, ar verslo idėja buvo sėkminga.

Mes turime daug pavyzdžių, kai žmonės sukuria po 5, 6 įmones ir tik septinta tampa sėkminga. Viena didžiausių blogybių yra jaunam žmogui įteigti, kad verslininkas yra turtingas ir niekam neįsipareigojęs žmogus.

– Ar sudėtinga verslą pradėti Lietuvoje?

Lietuvoje įmonę įkurti yra juokų reikalas. Tikrai nieko sudėtingo tame nėra.

– Lietuvoje įmonę įkurti yra juokų reikalas. Tikrai nieko sudėtingo tame nėra. Mokesčių tema dažnai spekuliuojama. Supraskime teisingai, ką jaunai įmonei reiškia pelno mokesčio lengvata? Labai retai per pirmus metus įmonėms pavyksta uždirbti pelno. Tai koks skirtumas, ar bus ta lengvata, ar ne?

123rf nuotr./Ekologiškas verslas
123rf nuotr./Verslas

Taip pat galima svarstyti socialinių mokesčių sumažinimą. Pavyzdžiui, įsteigi įmonę, iki pirmo normalaus kontrakto praeina 3 mėnesiai. Pinigai leidžiami, o jokių pajamų nėra. Dažnai tai demoralizuoja jaunus verslininkus. Reikia samdyti žmones, pirkti paslaugas, žaliavas ir laukti, kol užsakovo pinigai įkris į sąskaitas.

Sakoma, kad tokiais atvejais padėtų tvarka, kai pirmus mėnesius verslas iš viso jokių mokesčių nemokėtų. Bet kaip tada su darbuotojais? Ar jie bus apdrausti socialiniu draudimu? Tai būtų labai populistinis sprendimas.

– Kokios didžiausios problemos kyla?

Didžiausia problema yra patalpos. Šiuo metu veikiantys verslo inkubatoriai yra brangus malonumas. Vieno kvadratinio verslo nuoma ten 14,5 eurų.

– Didelė problema verslą pradedančiam žmogui yra buhalterinė apskaita. Čia galėčiau pagirti Valstybinę mokesčių inspekciją, nes tokiems verslininkams pirmais metais yra priskiriamas konsultantas. Žinoma, konsultacijų kokybė yra kitas klausimas, bet bent jau tokia galimybė yra.

Kyla darbo teisės klausimų – kaip priimti žmones, kaip juos atleisti. O didžiausia problema yra patalpos. Šiuo metu veikiantys verslo inkubatoriai yra brangus malonumas. Vieno kvadratinio verslo nuoma ten 14,5 eurų. Koks jaunas verslas sau gali leisti tokias išlaidas?

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno biurai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Statybos

Žymiai svarbiau nei pinigai pradedančiam verslininkui yra kontaktų užmezgimas. Valstybė turėtų remti renginius, kuriuose jauni verslininkai turėtų galimybę susirasti naujus partnerius ar klientus. To reikia kur kas labiau, nei finansinės paramos.

– Ar realu tikėtis, kad naujas verslas labai greitai ims generuoti didelius pelnus? Kiek laiko turi praeiti?

Pirmi du metai yra tas laikas, kai iš verslo tikėtis stebuklų nereikia, bet darbo įdėti reikia labai daug.

– Viskas priklauso nuo verslo šakos. IT sektoriuje stebuklas įvykti gali labai greitai.

Produkto sukūrimui didelių lėšų nereikia, o rinka gali būti labai didelė ir plati. Tradiciniai verslai – smulki gamyba, amatininkystė, dažniausiai neišsiskiria didelėmis pelno maržomis. Pradinės investicijos į įrangą ar kitus dalykus yra gerokai didesnės, nei būsimos pajamos.

Tai normali pradžia. Pirmi dveji metai yra tas laikas, kai iš verslo tikėtis stebuklų nereikia, bet darbo įdėti reikia labai daug.

"Aš galiu" 0520

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius