-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vertingiausios Lietuvos įmonės: prekybos ir tradicinės pramonės šalis turi naują karalių

15min jau antrus metus iš eilės skelbia Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuką. Jame šiemet atsidūrė net septynios įmonės, vertos daugiau nei milijardo eurų. Vienas didžiausių šių metų sąrašo netikėtumų – prekybos ir tradicinės pramonės šalimi iki šiol vadinta Lietuva turi naują lyderį: vertingiausia Lietuvos įmone tapo biotechnologijų bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“, įvertinta 2,9 mlrd. eurų.

Šiandien verslo pasaulis keičiasi greičiau negu bet kada anksčiau, tad šios dienos lyderiai atsikvėpti negali net užkopę į viršukalnę. Nauji ir žaibiškai iškilę konkurentai, nesėkmingai susiklosčiusios aplinkybės, viena klaida ar naujos technologijos gali netikėtai paveržti iš jų lyderių titulą.

2008 metais žurnalas „Veidas“ vertingiausia Lietuvos bendrove buvo paskelbęs naftos perdirbimo gamyklą „Mažeikių nafta“, kitais metais persivadinusią į „Orlen Lietuva“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykla

Nors ši įmonė išlieka viena stipriausių tradicinės pramonės bendrovių šalyje, per 13 metų ją aplenkė jau kiti iškilę lyderiai – 15min sudarytame Vertingiausių įmonių šimtuke šiandien ši bendrovė atsiduria 18 vietoje.

Tačiau kartais dideliems pokyčiams neprireikia nė dešimtmečio. Pernai pirmame 15min sudarytame Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuke pirmoje vietoje buvo tvirtai įsitaisiusi prekybininkė „Maxima grupė“, įvertinta solidžia 2,24 mlrd. eurų verte ir nuo antros vietos atsiplėšusi beveik milijardu eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Maxima“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Maxima“

Šių metų sąraše šios Lietuvos prekybos milžinės, užkariavusios ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos rinkas, vertė netgi ūgtelėjo ir pasiekė 2,25 mlrd. eurų.

Visgi to nepakako, kad bendrovė išlaikytų vertingiausios šalies bendrovės titulą.

Biotechnologijų bendrovės „Thermo Fisher Scientific Baltics“ spurtas ir 2,5 karto nuo 2018 metų pašokusi vertė, šią bendrovę iš trečios vietos su trenksmu užnešė į Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuko viršūnę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Thermo Fisher“ logotipas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Thermo Fisher“ logotipas

Ši JAV korporacijai priklausanti bendrovė, Lietuvoje gaminanti itin paklausų šiuo metu produktą – komponentus vakcinoms nuo COVID-19, peršoko net per dvi pozicijas ir pralenkė dar ir 2020 metais antroje sąrašo vietoje buvusią „Ignitis grupę“, šiemet nusileidusią į trečiąją poziciją, nors jos vertė taip pat paaugo ir pasiekė 1,66 mlrd. eurų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Net septynios – vertos milijardo

Visas Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtukas šiemet vertas 28,7 mlrd. eurų: pirmąją vietą užimančios įmonės vertė – 2,9 mlrd. eurų, o šimtuką užbaigiančios bendrovės – beveik 54 mln. eurų.

Šiemet Vertingiausių Lietuvos įmonių sąraše padaugėjo milijardo eurų kartelę perkopusių įmonių – pernai tokių buvo keturios, dabar – net septynios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius