Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 17 /15:48

Vilniaus krematoriumo vadovas: augti mes tikrai turime kur – Vakarų Europoje kremuojama net iki 70 proc. mirusiųjų

Antradienį Vilniuje oficialiai duris atvėrė pirmasis sostinės krematoriumas. Žadama, kad jame bus užtikrinta bent 3 tūkstančiai kremacijų kasmet. Tai visiškai patenkins vilniečių ir aplinkinių regionų poreikius. Į ši krematoriumą investuota apie 4 mln. eurų.
Atveriamas naujas krematoriumas Vilniuje
Atveriamas naujas krematoriumas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Arnas Vildžiūnas, naujo „Cremains“ krematoriumo ir „Re Verum“ laidojimo paslaugų grupės vadovas, atidarymo proga džiaugėsi, kad projektas pagaliau įgyvendintas.

„Vilnius turi savo krematoriumą, kuris visiškai patenkins visų vilniečių ir aplinkinių regionų gyventojų poreikius. Projektas pradėtas maždaug prieš šešerius metus, bet tuomet tikrai nebuvo užtikrintumo, kokia bus paklausa kremacijai. Iš to, kad kalbu prieš tiek daug mikrofonų, matosi, kad tai buvo geras sprendimas“, – renginyje kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Krematoriumo atidarymas Vilniuje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Krematoriumo atidarymas Vilniuje

Krematoriumo vadovas teigė, kad įmonė jau sprendžia klausimus, kaip didinti kremavimo pajėgumus.

Vilniuje, Lentvario g. 15B, įkurto krematoriumo projektas pradėtas 2016 m. Skaičiuojama, kad į krematoriumą, kurio bendras plotas – virš 640 kv. metrų, investuota apie 4 mln. eurų.

Pirmąsias kremacijas „Cremains“ Vilniuje įvykdė pernai lapkritį.

Renginyje dalyvavęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad per aštuonerius metus miesto taryboje tarp visų temų aršiausios diskusijos virė būtent dėl krematoriumo Vilniuje.

„Man norėjosi daugiau galimybių, daugiau laisvės, kad krematoriumas būtų pagarbesnėje, patogesnėje vietoje, bet pasirinktas kompromisas“, – sakė meras ir pridūrė, jog tikisi, kad krematoriumo aplinka gražės, nepaisant to, kad jis įsikūręs pramoniniame miesto rajone.

„Linkime, kad ir kaip parodoksliai tai skambėtų, sėkmės krematoriumui čia teikiant savo paslaugas ir vilniečiams oriai atsisveikinant su savo artimaisiais“, – sakė R.Šimašius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Krematoriumo atidarymas Vilniuje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Krematoriumo atidarymas Vilniuje

„Re Verum“ duomenimis, Lietuvoje apie 30 proc. mirusiųjų yra kremuojama. Keturių Lietuvos krematoriumų pajėgumai leistų sudeginti apie 20 tūkst. palaikų – tai yra pusė pernai Lietuvoje mirusių žmonių – tačiau A.Vildžiūnas teigia, kad šis skaičius yra daugiau nominalus.

Realioje krematoriumų veikloje yra nemažai specifinių aspektų, dėl kurių nuosekliai išlaikyti deginimo pajėgumų nepavyks. Be to, lietuviai dar tik atranda tokį laidojimo būdą.

A.Vildžiūnas teigia, kad realus Lietuvos krematoriumų pajėgumas galėtų būti 75 proc. šio skaičiaus, taigi apie 15 tūkst. palaikų per metus.

Pasak jo, kremavimo kaina atitinka "kitų krematoriumų Lietuvoje kainas“, tačiau kremavimo paslauga dažniausiai yra paslaugų paketo dalis. Tokias paslaugas teikia laidojimo namai, su kuriais krematoriumas bendradarbiauja, jie ir nustato kainas.

„Viešai skelbiama, kad kainos krematoriumuose siekia iki 400 eurų, bet tai apima tik pačią kremaciją. Ši paslauga nėra įmanoma be velionio paėmimo, jo ir karsto pristatymo, būtina urna. Tai tokio paketo kaina prasideda nuo 600 eurų“, – žurnalistams sakė A.Vildžiūnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Krematoriumo atidarymas Vilniuje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Krematoriumo atidarymas Vilniuje

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad pastaruosius metus bendrovė stebi „kryptingas tendencijas“, kad kremavimas tampa vis paklausesnis, ypač didmiesčiuose.

„Iki šiol vilniečiams bei aplinkinių regionų gyventojams galimybės kremuoti arčiau gyvenamosios vietos nebuvo, o dabar galima bus patogiai ir oriai atsisveikinti su velioniu, sutaupant brangaus laiko kelionei. Pagaliau ir Lietuvos sostinėje turėsime tokią galimybę. Štai mūsų kaimynų sostinės, Rygos, apylinkėse krematoriumas atidarytas jau prieš bene 17, o Taline – prieš 30 metų“, – komentavo A.Vildžiūnas.

„Šiuo metu galime drąsiai sakyti, kad esame vienas moderniausių krematoriumų. Čia įdiegėme šiuo metu geriausią įrangą, kurią galima įsigyti rinkoje. Pasirinkome vokišką techniką, kuri dažnu atveju net dvigubai brangesnė už alternatyvius pasiūlymus, bet pasižymi itin aukšta kokybe ir patikimumu. Ypatingą dėmesį skyrėme oro filtravimo sistemai, kuri sudaro bene pusę visos įrangos kainos. Tvari ir atsakinga veikla mums yra itin svarbi“, – cituojamas A.Vildžiūnas.

Jis pažymi, kad didesnė kremacijų paklausa juntama didmiesčiuose, kai mažuose miesteliuose žmonės dar kiek labiau konservatyvūs, labiau laikosi senų papročių. „Tačiau bendras poreikis stabiliai auga ir augti mes tikrai turime kur – štai Vakarų Europoje kremuojama net iki 70 proc. visų mirusiųjų. Augantį poreikį pirmiausia sąlygoja laidojimo vietų trūkumas, estetika, patogumas ir kaštai“, – komentuoja A. Vildžiūnas.

„Re Verum“ laidojimų paslaugų grupė veikia nuo 2016 metų. Šiuo metu jai priklauso 8 laidojimo namai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Plungėje ir Šiauliuose bei „Cremains“ krematoriumai Vilniuje ir Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius