Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus prekybos“ pajamos pernai augo 5 proc. ir pasiekė 5,3 mlrd. eurų

Didžiausios lietuviško kapitalo verslo grupės ir vienos didžiausių mažmeninės prekybos grupių Baltijos šalyse ir Vidurio Europoje „Vilniaus prekyba“ konsoliduotos pajamos pernai augo 5 proc. ir pasiekė 5,3 mlrd. eurų. Grupės audituotas grynasis pelnas sudarė 252 mln. eurų (2019 m. buvo 204 mln.). Grupės Lietuvoje mokami mokesčiai už 2020 m. sudarė 277 mln. eurų (už 2019 m. – 281 mln. eurų), rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pinigai (asociatyvi nuotr.)
Pinigai (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

2020 m. pabaigoje „Vilniaus prekybos“ įmonėse dirbo 45 965 darbuotojų (2019 m. – 45 193), Lietuvoje dirbo 18 079 darbuotojų.

„Nuo 2020 m. pradžios, kilus COVID-19 pandemijai, daugelyje pasaulio valstybių, įskaitant ir Lietuvą, paskelbtas karantinas ir įvesti laisvo judėjimo, ūkinės veiklos ir kiti ribojimai turėjo didelę įtaką ir „Vilniaus prekybos“ įmonėms. Grupės įmonės dėjo visas pastangas, įgyvendindamos pagrindinį praėjusių metų prioritetą – užtikrinti savo darbuotojų ir klientų saugumą. Taip pat „Maxima grupė“ ir „Akropolis Group“ solidarizavosi su nuomininkais, kurių veikla buvo apribota ar visiškai sustabdyta, ir jiems suteikė nuomos nuolaidų“, – teigia Paulius Mencas, „Vilniaus prekybos“ valdybos pirmininkas ir direktorius.

„Vilniaus prekybos“ dukterinių įmonių veikla, susijusi nekilnojamo turto nuoma bei statybinių, apdailos medžiagų ir namų apyvokos mažmenine prekyba, pernai patyrė griežtus veiklos apribojimus. Tai atsiliepė ir jų rezultatams – „Ermi Group“ pajamos krito 3 proc., „Akropolis Group“, nepaisant nuomininkams suteiktų nuolaidų, stabilias pajamas išlaikyti padėjo pernai gautos didesnės pajamos iš Rygoje pilnus metus veikusio prekybos centro „Akropole“.

„Vilniaus prekybos“ įmonių, užtikrinusių būtinųjų prekių tiekimą gyventojams, pajamos augo mažmeninės prekybos įmones Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Bulgarijoje valdančios „Maximos grupės“ konsoliduotos pajamos pernai padidėjo 6 proc., vaistinių tinklus ir didmenines farmacijos produktų platinimo įmones Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Švedijoje valdančios „Euroapotheca“ – 5 proc.

Paulius Mencas sako, kad reikšmingiausiai prie augimo prisidėjo „Maxima grupės“ plėtra Lenkijoje ir daugiau nei dvigubai augusi „Vilniaus prekybos“ įmonių e-prekyba. „Grupės įmonių prekių pardavimai per elektroninės prekybos kanalus padidėjo 113 proc. Šiemet startavome su naujais e.komercijos projektais Lietuvoje ir Lenkijoje, siekiame toliau stiprinti savo pozicijas e.prekyboje“, – sako P.Mencas.

„Vilniaus prekybos“ pajamos Lietuvoje 2020 m. sudarė 40 proc., užsienio rinkose – 60 proc. visų pajamų (2019 metais – atitinkamai 41 proc. ir 59 proc.). Reikšmingiausią įtaką grupės pajamų augimui turėjo 8 proc. padidėjusios pajamos Lenkijoje. Lenkija yra didžiausia grupės užsienio rinka ir sudaro 19 proc. pajamų.

2020 m. „Vilniaus prekybos“ audituotas konsoliduotas grynasis pelnas sudarė 252 mln. eurų (24 proc. didesnis nei 2019 m).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai

Pernai visos „Maxima grupės“ valdomos mažmeninės prekybos įmonės ir „Euroapotheca“ valdomos vaistinių veiklos įmonės pagerino savo rezultatus, o reikšmingiausiai – „Maxima grupės“ veikla Lenkijoje ir „Euroapotheca“ vaistinių veikla Švedijoje.

„Pasaulyje plintant COVID-19 pandemijai grupės įmonės peržiūrėjo veiklos sąnaudų biudžetus, bei pristabdė dalį investicijų ir iniciatyvų, tai leido pagerinti įmonių rezultatus“, – pakomentavo „Vilniaus prekybos“ vadovas.

Per praėjusius metus Lietuvoje priskaičiuoti „Vilniaus prekybos“ mokesčiai sudarė 277 mln. eurų (2019 m. – 281 mln. eurų).

„Vilniaus prekyba“ dividendų savo akcininkams šiemet nemokės. Pernai dividendai taip pat nebuvo mokami.

„Vilniaus prekyba“ per antrines įmones – „Maxima grupė“, „Euroapotheca“, „Ermi group“ ir „Akropolis Group“ – valdo prekybos centrus, vaistinių tinklus bei nekilnojamojo turto projektų vystymo ir nuomos paslaugų įmones Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Švedijoje. 2020 m. „Vilniaus prekyba“ valdė 2011 prekybos vietų (Lietuvoje – 539).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius