-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto ir veterinarijos tarnybos korupcijos schema: kyšių reikalauta bent metus, grasinta stabdyti įmonių veiklą

Aukšti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai spaudė įmones mokėti po keliolika tūkstančių eurų siekiančius kyšius, grasindami neleisti eksportuoti produkcijos, realizuoti jos vietinėje rinkoje ar netgi uždaryti bendroves, antradienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Kaltinimai korupcija pateikti keturiems asmenims: VMVT vadovui Mantui Staškevičiui, įstaigos Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjui Sigitui Siriukaičiui, Šiaulių departamento direktoriui Arūnui Teišerskiui bei dar vienam buvusiam įstaigos darbuotojui, Kauno departamento Raseinių skyriaus vadovui, kuris sulaikymo metu VMVT nebedirbo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį atmetė prokuratūros prašymą dviem mėnesiams suimti korupcija M.Staškevičių.

„Teismas paskyrė intensyvią priežiūrą – nuolat dėvėti elektroninę stebėjimo priemonę, nuolat būti savo gyvenamojoje vietoje ir nebendrauti su įtariamaisiais asmeninis“, – naujienų agentūrai BNS sakė teismo atstovas Aurimas Žukauskas.

Dėl kitų trijų įtariamųjų suėmimo teismas nutarčių dar nepaskelbė, tai turėtų padaryti vėliau antradienį.

Per kratas pas įtariamuosius pareigūnai taip pat patvirtino paėmę per 300 tūkst. eurų grynųjų.

Per pastarąsias dienas Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko apie 50 kratų, jose dalyvavo apie 60 pareigūnų iš visų padalinių.

Per kratas pas įtariamuosius pareigūnai taip pat patvirtino paėmę per 300 tūkst. eurų grynųjų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Urbelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Urbelis

Šiuo metu atliekami neatidėliotini galimi procesiniai veiksmai, kaip ir buvo pranešta, šiame ikiteisminiame tyrime buvo nustatyta sisteminė korupcinė schema.

„Sulaikyti keturi asmenys – tarnybos vadovas ir kiti buvę ar esami tarnybos darbuotojai. Visiems įteikti pranešimai apie įtarimus – jie įtariami tuo, kad, veikdami organizuotoje grupėje, priėmė kyšį už neteisėtą savo tiesioginių pareigų vykdymą“, – teigė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

Kyšiai siekė ne mažiau 12 500 eurų, už šios ribos viršijimą įstatymai nustato griežčiausią atsakomybę. Įtarimai pateikti dėl keleto nusikalstamos veikos epizodų. Korupcijos schema, prokuratūros duomenimis, buvo vykdoma ne mažiau nei metus.

Tarnybos direktorius sulaikytas paėmęs kyšį

Tarnybos direktorius M.Staškevičius sulaikytas sekmadienį, po kyšio paėmimo, kartu sulaikytas ir Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjas, jis įtariamas perdavęs kyšį M.Staškevičiui. Abu jie sulaikyti Vilniuje, su VMVT nesusijusioje vietoje.

A.Urbelis neatskleidė, kiek buvo tokių įmonių, kurios VMVT pareigūnų buvo spaudžiamos duoti kyšį.

Jis teigė, jog tiriama versija, kad tai – ilgalaikis veikimas, o sumos tyrimo metu gali keistis.

„Šiuo metu po atliktų veiksmų gauti pakankamai patikimi įkalčiai apie galimas korupcines schemas“, – kalbėjo prokuroras ir priminė, kad asmenims, iš kurių buvo reikalaujami kyšiai ir kurie juos davė, taip pat gresia baudžiamoji atsakomybė.

Tiesa, jie atleidžiami nuo atsakomybės iki jų apklausų kaip įtariamųjų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Balčiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Balčiūnas

Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos viršininkas Darius Balčiūnas spaudos konferencijoje kalbėjo, kad VMVT pareigūnai, įtariama, kas mėnesį reikalavo kyšių iš neįvardintų verslo subjektų, grasinant uždrausti eksportą į užsienio šalis, realizuoti produkciją vietinėje rinkoje ar kai kuriais atvejais apskritai uždaryti įmonę.

Vadovai modernūs, o korupcijos schema – sovietinė

A.Urbelis pridūrė, kad jam kelia nuostabą, jog tokia schemą, kuri jam priminė sovietmetį, įgyvendino nepriklausomoje Lietuvoje augę ir mokęsi asmenys.

„Aukšti vadovai užaugo mūsų nepriklausomoje Lietuvoje, ėjo į Lietuvos respublikos mokyklas, universitetus. Ši schema man yra panaši į sovietinę – aš tuos laikus kažkiek prisimenu, bet tuomet nedirbau. Jie veikė panašiai – veikė sistema, buvo renkami pinigai pagal eilę iki pačio viršaus. Kur kokios yra padarytos klaidos?“ – retoriškai klausė A.Urbelis.

Matome naujus, modernius vadovus, kurie naudoja senus įrankius.

„Matome naujus, modernius vadovus, kurie naudoja senus įrankius“, – pridūrė prokuroras.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka Generalinės prokuratūros kontroliuojamą ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT), kai VMVT atstovai, galimai veikdami su kitais asmenimis, reikalaudavo kyšių iš verslo subjektų.

Nuo pirmadienio buvo atliekamos kratos įtariamų asmenų gyvenamosiose, darbo, kitose tyrimui reikšmingose vietose bei atliekami kiti būtini tyrimo veiksmai. VMVT direktorius Mantas Staškevičius ir dar trys asmenys pirmadienį buvo sulaikyti.

Naujienų agentūrai BNS pateiktame atsakyme tarnyba nurodė, kad už gautus kyšius įtariamieji galėjo priimti verslo subjektams palankius sprendimus.

M.Staškevičius nušalintas nuo pareigų

Beje, rugpjūtį Vyriausybė nusprendė skirti 15 proc. pareiginės algos priemoką Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Mantui Staškevičiui už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą.

Anot Žemės ūkio ministerijos, priemoka skiriama už laiką nuo šių metų rugsėjo iki metų pabaigos. M.Staškevičiaus atlyginimas antrąjį šių metų ketvirtį siekė 4535 eurus.

Priemoka paskirta atsižvelgiant į tai, kad M.Staškevičiaus krūvis padidės dėl darbų, susijusių su sertifikavimo paslaugų įmonėms pritaikymu dėl „Brexit“ bei plečiant rinkas, organizuojant ir koordinuojant procesus.

Vyriausybė M.Staškevičių VMVT vadovu paskyrė pernai balandį, iki tol jis dirbo tos pačios įstaigos direktoriaus pavaduotoju.

Pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė pasirašė potvarkį dėl M.Staškevičiaus nušalinimo nuo pareigų.

STT primena, kad, vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius