-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija tiria, ar „Airbus“ darbuotojai nenutekino konfidencialių karinių dokumentų

Vokietijos institucijos ketvirtadienį pradėjo tyrimą, skirtą išsiaiškinti, kaip Europos aviacijos milžinės „Airbus“ darbuotojams pavyko susipažinti su konfidencialiais kariniais dokumentais. Miuncheno prokurorai „tiria 17 įvardytų įtariamųjų ir dar iki šiol nežinomų nusikaltėlių dėl komercinių ir bendrovės paslapčių atskleidimo ar kurstymo jas atskleisti“, – naujienų agentūrai AFP patvirtino tyrėjai.
„Airbus Group“ būstinė Paryžiuje
„Airbus“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Airbus“ trečiadienio pranešime teigė, kad pati informavo atitinkamas institucijas.

„Kai kurie mūsų darbuotojai turėjo dokumentų, kurių jie neturėjo turėti“, – patvirtino vienas šaltinis iš „Airbus“.

Konfidencialūs dokumentai yra susiję su dviem planuojamais karinių pirkimų projektais.

Bendradarbiaudama su prokurorais, gynybos ministerija „aiškinasi, kokie dokumentai buvo nutekinti“, – pažymėjo ministerijos atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Larsas Ebingeris.

„Negalime atmesti galimybės, kad tai gali būti dokumentai, kuriuos „Airbus“ turėjo leidimą pamatyti“, – pridūrė ministerijos atstovas.

Susiję „Airbus“ darbuotojai dalyvavo Miunchene plėtojamoje programoje „Komunikacija, žvalgyba ir saugumas“, į kurios apimtį patenka kibernetinis saugumas ir su ja susijusi veikla.

Savo pareiškime bendrovė teigė, kad ji „pati informavo Vokietijos institucijas apie galimus kelių darbuotojų įvykdytus pažeidimus, susijusius su kai kurių klientų dokumentais, susijusiais su dviem būsimais Vokietijos viešųjų pirkimų projektais“, kuriuos tvarko Komunikacijos,žvalgybos ir saugumo skyrius.

„Airbus“ pridūrė atliekanti „vidaus peržiūrą, pasitelkdama teisininkų bendrovę iš išorės“ ir „visapusiškai bendradarbiaujanti su atitinkamomis institucijomis, kad išspręstų šį klausimą.“

Vokietijos politikai nedelsdami pareikalavo imtis priemonių prieš bendrovę.

„Įprastai, įmonė būtų pašalinta iš susijusių projektų konkurso“, – dienraščiui „Die Welt“ pareiškė Žaliųjų partijos atstovas spaudai Tobias Christianas Lindneris (Tobijas Lindneris).

„Problemą sudaro tai, kad gynybos bendrovių darbuotojai turi iš anksto žinoti kariuomenės reikalavimus, keliamus būsimiems projektams“, – sutiko jo kolega, gynybos komiteto narys Alexanderas Muelleris (Aleksandras Miuleris) iš Laisvosios demokratų partijos (FDP).

Gynybos ministerijos atstovas spaudai L. Ebingeris teigė, kad kol nebus gauti tyrimo rezultatai, neįmanoma numatyti jo poveikio viešiesiems pirkimams.

Tyrimų virtinė

Prancūzija, Vokietija ir Ispanija valdo didelius „Airbus“, laikomos strategine transporto ir gynybos sistemų dalyve, akcijų paketus.

Visgi aviacijos ir kosmoso grupės atžvilgiu pastaraisiais metais pradėta daugybę tyrimų, daugelis kurių buvo susiję su bendrovės, kaip gynybos rangovės, vaidmeniu viso pasaulio vyriausybėms.

JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija šiuo metu tikrina mokėjimus, kuriuos atliko bendrovei priklausantis subjektas, žinoma kaip Strategijos ir rinkodaros organizacija (SMO), kuris galbūt pažeidė kovos su kyšininkavimu įstatymus.

Tyrimas atliekamas dėl to, kad 2016 metų pradžioje „Airbus“ atskleidė neinformavusi institucijų apie mokėjimus tarpininkams užtikrinant keletą sutarčių, ypač Azijoje, nuo 2009 iki 2013 metų.

Tuo tarpu Vokietijoje „Airbus“ praėjusiais metais sumokėjo daugiau nei 81 mln. eurų baudą už tai, kad būtų panaikinti kaltinimai korupcija dėl 18-os naikintuvų „Eurofighter“ pardavimo Austrijai.

O skandale, vadinamame „Kazachgeitu“, dėl kurio atliekamas tyrimas Prancūzijoje, tiriant įtarimus dėl „užsienio pareigūnų papirkimo“, „Airbus“ statusas yra tarp liudytojo ir įtariamojo.

Kiekvienu atveju „Airbus“ laikėsi strategijos pranešti apie savo įtariamus nusižengimus, tikėdamasi sumažinti finansines ir teisines pasekmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius