-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė: „Atėjau atlikti praktiką. Taip ir likau“

Darbas – kaip patogus drabužis, kuris tau turi tikti. Tuo tarpu praktika įmonėje studijų metu – tarsi to drabužio pasimatavimas.
Sandra Nezabitauskienė
Sandra Nezabitauskienė / Asm. arch.

Kaune esančios bendrovės AB „Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė Sandra Nezabitauskienė sako, kad dalis čia praktiką atlikusių studentų ne tik lieka dirbti, bet vėliau išauga iki vadovų, o bendradarbiavimas su mokymo įstaigomis yra naudingas tiek studentams, tiek įmonei.

Tam pritaria ir bendrovėje dirbantis Valentinas Kovalenkinas, kuris savo karjerą pradėjo dar studijų metais.

Bendradarbiauja su mokymo įstaigomis

AB „Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė Sandra Nezabitauskienė sako, kad įmonėje praktiką atlikti nori daug studentų – pradedant profesinių ir baigiant aukštųjų mokyklų.

Praktikos tradicijos, sako pašnekovė, egzistuoja jau daug metų, o jų naudą jaučia ir pati įmonė.

„Prieš daug metų aš pati čia atėjau atlikti praktiką, taip ir likau. Žinoma, negalime priimti visų, kurie nori – neturime tiek žmonių, kas jais užsiimtų“, – sakė S. Nezabitauskienė.

Įmonė bendradarbiauja su keliomis mokymo įstaigomis, o priimat studentus praktikai juos rekomenduoja ir dėstytojai, kartais įmonėje lankosi studentų grupės.

Kai kurie, sako pašnekovė, iš karto žino, kad norės, jei bus darbo vieta, čia likti dirbti, o kiti tokio noro nepareiškia – tai priklauso ir nuo žmogaus poreikių, jo tikslų.

Atlikdami praktiką studentai įgauna kitokį požiūrį, kas yra darbas, kaip viskas vyksta, prisiliečia prie darbo.

„Atlikdami praktiką studentai įgauna kitokį požiūrį, kas yra darbas, kaip viskas vyksta, prisiliečia prie darbo. Žmonės pradeda nuo operatoriaus ar virimo skyriaus operatoriaus, kitų paprastų darbų. Turime studentų, kurie išaugo iki vadovų“, – kalbėjo S.Nezabitauskienė.

Pašnekovė paminėjo aludarį, kuris po studijų pradėjo dirbti operatoriumi, perėjo visą alaus virimo procesą, tada buvo išsiųstas į Vokietiją tobulintis ir tapo aludariu: „Tam prireikė gerų penkerių metų.“

Kaip pasakojo S. Nezabitauskienė, kartais į įmonę ateina dirbti ką tik pradėję mokytis studentai ar tik baigę vidurinę mokyklą: „Tokius darbuotojus mes skatiname mokytis, jie mūsų įmonėje turės ir praktikos vietą, o dalį studijų mes apmokame.“

Pašnekovė pastebėjo, kad karjera ir darbas priklauso nuo studento asmeninių savybių: vieni labai aktyvūs, domisi, nori dalyvauti projektuose, o kiti – dirba tyliai ir apie karjerą negalvoja.

Pradžia – vyriausiojo virėjo padėjėjas

Įmonėje dirbantis Valentinas Kovalenkinas maisto pramonės technologijų ir įrenginių studijų programą baigė 2009 metais. Studijų kryptis – fermentavimo gaminių technologija ir įrenginiai.

Renkantis profesiją jį domino gėrimų gamyba, technologijos. Todėl vienas iš pasirinkimų ir buvo maisto pramonės krypties studijos, kuriose vėliau galima rinktis pakraipą, t. y. vieną iš pramonės sričių ir toliau į ją gilintis.

Valentinas Kovalenkinas
Valentinas Kovalenkinas

„Studijuodamas šią specialybę, radau darbo skelbimą, kur tuometinis „Ragutis“ ieškojo specialisto į vyriausiojo vyrėjo padėjėjo vietą. Praėjęs atranką pradėjau dirbti.

Kai atėjo metas studijose atlikti praktiką, ieškoti įmonės nereikėjo, kadangi jau dirbau. Visas studijų praktikas ir atlikau šioje įmonėje“, – sakė V. Kovalenkinas.

Pirmuosius darbo metus vadina nuolatine studijų praktika

Paklaustas, kaip prisimena savo praktikos laiką ir kuo ji svarbi tiek studentui, tiek įmonei, pašnekovas akcentavo abipusę naudą: „Praktika svarbi tiek įmonei, tiek studentui, nes vienas gali atrasti būsimą darbuotoją, o kitas – pamatyti, ar tikrai nori dirbti šioje srityje ir praktiškai prisilieti prie būsimos profesijos, išbandyti patyriminį mokymąsi.

Praktika svarbi tiek įmonei, tiek studentui, nes vienas gali atrasti būsimą darbuotoją, o kitas – pamatyti, ar tikrai nori dirbti šioje srityje.

Kadangi jau dirbau įmonėje, tai dalį informacijos pats buvau įgijęs praktiškai, koks ir yra praktikos tikslas. Atsakymus į kitus klausimus, kurie buvo nesusiję su mano atliekamu darbu, padėjo atrasti kiti įmonės darbuotojai, dirbantys kituose skyriuose. Tai leido plėsti savo profesines žinias įvairiose srityse, susijusiose su gėrimų gamyba.“

Beje, pirmuosius darbo metus Valentinas vadina nuolatine studijų praktika. Jos metu vyriškis suprato, jog būtent šioje srityje nori siekti profesinės karjeros, ir kad pasirinktos studijos buvo būtent tos krypties.

Valentinas Volfo Engegelman studijoje
Valentinas Volfo Engegelman studijoje

„Kadangi pakankamai sudėtinga dirbti pilnu etatu ir studijuoti dieniniame skyriuje, turėjau dienines studijas iškeisti į neakivaizdines – supratau, kad būtent šiame darbe noriu tęsti savo profesinį kelią, o ir įmonė suteikė visas galimybes man to siekti.

Pradėjau dirbti vyriausiojo virėjo padėjėju, vėliau tapau vyriausiuoju virėju, turėjau galimybę dirbti mielininku ir fermentuotoju. Šiuo metu dirbu mini alaus darykloje, kurioje reikalingos visos šios profesijos viename, nes čia kuriame ir tobuliname naujas alaus rūšis“, – kalbėjo pašnekovas.

Projektas, kuriame susitinka verslas ir švietimo įstaigos

Vasaros pabaigoje naujienų portale 15min startavo kartu su VšĮ Centrinė projektų agentūra rengiamas projektas „Profesijos, pritaikytos verslui“.

Tai internetinė platforma, kurioje verslo įmonės ir Lietuvos profesinio mokymo įstaigos gali sužinoti apie tarpusavio bendradarbiavimo galimybes. Daugiau kaip dešimt įmonių jau užmezgė kontaktą su pasirinkta profesine mokykla. Projekte jų dalyvauja virš 50.

Projekte dalyvauja 3 švietimo įstaigos, kuriuose rengiami maisto pramonės specialybių darbuotojai ir net 41 švietimo įstaiga, kurioje jaunuoliai įgis virėjo specialybei reikalingas žinias.

Specialistų ieškantys verslo įmonių atstovai kviečiami pasinaudoti skaitmenine platforma – „Profesijos, pritaikytos verslui“. Joje profesinio ugdymo įstaigos galima ieškoti pasirinkus vietovę ar pageidaujamą profesiją.

Tokiu būdu galima greitai ir patogiai sužinoti, kurioje mokykloje rengiamas pageidaujamas specialistas. Taip pat galima susisiekti su projekto vykdytojais el. paštu profesijos.verslui@15min.lt, kurie padės užmegzti kontaktą su pageidaujama profesine mokykla arba pakonsultuos, jei kyla klausimų ieškant profesijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius