-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Volodymyras Zelenskis ragina Prancūzijos įmones palikti Rusiją

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, trečiadienį kreipdamasis į Prancūzijos parlamentą, paragino šalies bendroves, įskaitant automobilių gamintoją „Renault“, prekybos centrų grupę „Auchan“, statybinių ir buities apyvokos prekių mažmenininkę „Leroy Merlin“, palikti Rusiją.
„Renault“, V.Zelenskis
„Renault“, V.Zelenskis / ZUMAPRESS/„Scanpix“/123rf.com

„Prancūzijos kompanijos turi pasitraukti iš Rusijos rinkos“, – sakė V.Zelenskis per 15 minučių trukmės virtualų kreipimąsi, pasirodęs su jo skiriamuoju ženklu jau tapusiais chaki spalvos marškinėliais.

„Renault“, „Auchan“, „Leroy Merlin“ ir kitos įmonės turi liautis rėmusios Rusijos karo mašiną“, – pridūrė prezidentas.

Prancūzijos įstatymų leidėjai tris kartus plojo Ukrainai ir jos ambasadoriui Prancūzijoje prieš V.Zelenskio kalbą. Ukrainos prezidentas ankstesnėmis savaitėmis kreipėsi į įvairių Vakarų šalių parlamentus, siekdamas užsitikrinti paramą savo šaliai.

Prisimindamas būtent Prancūzijos nacionalinę traumą, kaip yra daręs ir kitų šalių parlamentuose, Ukrainos vadovas sakė, kad tokių nuniokotų miestų kaip Mariupolis vaizdai „primena Verdeno griuvėsius Pirmojo pasaulinio karo nuotraukose, kurias visi yra matę“.

„Rusijos kariuomenė neskiria taikinių. Ji naikina gyvenamuosius rajonus, ligonines, mokyklas, universitetus, – kalbėjo Ukrainos lyderis. – Ji neatsižvelgia į karo nusikaltimų sąvokas.“

Skirtingai nuo kitų kalbų parlamentuose, kai V.Zelenskis prašė ginklų, trečiadienį jo pagrindinis taikinys, regis, buvo Prancūzijos bendrovės, toliau vykdančios veiklą Rusijoje, taip pat žmonės, kurie „kiša galvas į smėlį ir bando rasti pinigų Rusijoje“.

Iš dalies valstybei priklausanti „Renault“, praėjusį mėnesį, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, sustabdė gamybą netoli Maskvos esančiose gamyklose, bet vėliau, kaip pranešama, ją atnaujino.

Stambūs Prancūzijos tinklai, tokie kaip „Auchan“, „Leroy Merlin“, sporto ir laisvalaikio prekių tinklas „Decathlon“, neprisijungė prie kitų didelių Vakarų prekių ženklų, sustabdžiusių veiklą Rusijoje, pradedant „McDonalds“ ir baigiant „Coca-Cola“.

Prancūzijos energijos milžinė „TotalEnergies“ pranešė, kad ji ir toliau pirks rusiškas dujas, tačiau iki šių metų pabaigos liausis pirkus rusišką naftą ir naftos produktus.

„Žinau, kaip pakeisti šią naftą ir dyzeliną“, tačiau „nežinau, kaip tai padaryti su dujomis“, – trečiadienį RTL radijui sakė „TotalEnergies“ generalinis direktorius Patrickas Pouyanne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius