Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 12 /11:44

VŠT konkursą pralaimėjusi „Axioma servisas“ siekia išstumti laimėtoją „Bitė Lietuvą“

Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) išmaniųjų skaitiklių nuotolinio duomenų nuskaitymo konkurso nelaimėjusi koncerno „Icor“ valdoma pramonės įrenginių priežiūros bendrovė „Axioma servisas“ pralaimėjo teisminį ginčą su VŠT, tačiau planuoja ir toliau ginti savo poziciją.
„Bitė Lietuva“
„Bitė Lietuva“ / Bendrovės nuotr.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę atmetė „Axioma serviso“ prašymą pripažinti ją konkurso laimėtoja bei panaikinti VŠT pasirašytą sutartį su jį laimėjusia įmone „Bitė Lietuva“ – anot bendrovės, konkurso dalyvių pasiūlymus VŠT vertino pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą ir neteisingai skaičiavo balus.

„Sprendimas dėl pasiūlymų eilės ir laimėtojo yra teisėtas bei pagrįstas“, – teigiama rugpjūčio 4-ąją teismo priimtoje nutartyje.

Pasak jos, „Axioma servisas“ paslaugas siūlė už 288 tūkst. eurų (su PVM), o Bitė Lietuva“ – už 432 tūkst. eurų (su PVM). Balandžio 22-ąją su ja pasirašyta tokios vertės sutartis.

Be kita ko, abejonių kėlė bandymų metu atliktų ryšių stiprumo matavimo aplinkybės, pasiūlymų ekonominio naudingumo vertinimas ir skirtų balų pagrįstumas – pasak „Axioma serviso“, taikydama specialią formulę VŠT neteisingai apvalino rezultatą, taip sumažindama vieno dalyvio galimybes, rašoma nutartyje.

Klausimų ieškovei kelia ir reikalavimas paslaugą teikti licencijuotu ryšiu – šis kriterijus yra reikšmingas vertinant pasiūlymą, nors jis yra brangesnis nei nelicencijuotas, kurį naudoja „Axioma servisas“ – anot jos, tokio gerokai pigesnio ryšio užtenka šiai paslaugai teikti.

Vilniaus apygardos teismo nutartis bus skundžiama, o konkursą turėjo laimėti „Axioma servisas“, sako bendrovės teisininkė.

„Su teismo sprendimu nesutinkame, skųsime. Pirkimo laimėtoju neabejotinai turėjo būti pripažintas „Axioma servisas“. Jis yra pajėgus tiekėjas teikti paslaugas ir svarbiausia, pasiūlė mažiausią kainą, todėl sutarties pasirašymas užtikrintų viešąjį interesą, ko ir siekiame“, – BNS sakė „Axioma servisui“ atstovaujanti advokato padėjėja Justina Litvinė.

Vilniaus šilumos tinklai BNS nurodė, kad pirkimo laimėtoją paskelbė teisingai bei teisėtai.

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnyba savo išvadoje teismui nurodė, kad nesutinka su VŠT taikoma pasiūlymų vertinimo balais ir jų apvalinimo metodika, kuri sudaro galimybę konkretaus teikėjo protegavimui.

„Tarnybos vertinimu, tokia pozicija sudaro sąlygas perkančiajam subjektui kiekvienu atveju pasirinkti tokį balo apvalinimo variantą, kuris galėtų būti naudingesnis konkrečiam tiekėjui. Kitaip tariant, laikantis VŠT nurodomos pozicijos, ekonominio naudingumo vertinimo rezultatas nepasižymėtų objektyvumu ir galėtų lemti konkretaus tiekėjo neleistiną protegavimą“, – rašoma tarnybos išvadoje.

VŠT nuotolinio duomenų nuskaitymo konkursą paskelbė pernai gegužę, paslaugos būtų teikiamos 12 metų, jas ketinama pirkti pagal poreikį, tam buvo numatyta 2,88 mln. eurų (be PVM).

„Axioma servisas“ pernai bandė nutraukti konkursą – bendrovės manymu, jo sąlygos buvo neteisėtos, tačiau 2021-ųjų pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas galutinai atmetė jos prašymą.

„Bitė Lietuva“: „Bitės“ gauti balai buvo ženkliai didesni

„Bitė Lietuva“ teisėtai pripažinta VŠT konkurso laimėtoja, nes mūsų pasiūlymas buvo ekonomiškai naudingiausias", – rašoma „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovo Jauniaus Špakausko komentare spaudai.

„Laimėtojai „Vilniaus šilumos tinklų“ konkurse buvo vertinami pagal tris kriterijus – duomenų perdavimui naudojami dažniai, ryšio matavimai realiomis sąlygomis bei paslaugų kaina.

VŠT su nepriklausomu stebėtoju pakartojo ryšio matavimus realiomis sąlygomis. Šių matavimų metu paaiškėjo, jog naudojama nelicencijuota technologija veikė ne taip gerai, kaip pirminiuose matavimuose. Dėl to galimai buvo dirbtinai stiprinamas ryšys, ką draudė pirkimo sąlygos.

Dėl to konkurso rengėjas nelaimėjusiam tiekėjui skyrė mažiau taškų. Tas, žinoma, turėjo esminės įtakos galutiniams konkurso rezultatams.

Svarbus ir technologinis aspektas. „Bitė“ naudoja siaurajuosčio daiktų interneto technologiją, kuri yra gerokai efektyvesnė ir pranašesnė. Vienas svarbiausių šios technologijos privalumų – ji veikia licencijuotuose dažniuose. Licencijuoti dažniai reiškia, jog niekas kitas negali į juos „įsibrauti“, tad duomenys perduodami visiškai saugiai.

Galiausiai, vertinant pasiūlymų kainas, iš nurodytos pasiūlymų eilės galima išskaičiuoti, jog „Bitės“ kainos skirtumas nuo artimiausio konkurento tebuvo vienas centas.

Taip pat ir kainos balų skaičiavimui taikytos apvalinimo taisyklės neturėjo teisinės reikšmės priimant sprendimą dėl konkurso laimėtojo. Visų tiekėjų kainos balai buvo skaičiuojami pagal tą pačią tvarką, be to, „Bitės“ gauti balai buvo ženkliai didesni, todėl net ir esant bet kokiai apvalinimo metodikai, mūsų bendrovė būtų paskelbta konkurso nugalėtoja.

„Bitė“ turi didelę patirtį daiktų interneto srityje. Kartu su partneriais „Bitė“ sėkmingai kuria pirmąjį išmanų vandentiekį Baltijos šalyse, taip pat vykdo didžiausią išmaniųjų elektros skaitiklių projektą“, – teigia J.Špakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius