-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 21 /16:25

Vyriausybė imasi priemonių didinti savivaldos įmonių efektyvumą

Savivaldybių taryboms gali tekti bent kartą per kadenciją apsvarstyti savivaldybės kontroliuojamų įmonių reikalingumą, tokiam siūlymui trečiadienį pritarė Vyriausybė. Įstatymų pataisomis siekiama užtikrinti efektyvesnę ir skaidresnę šių įmonių valdyseną, suvienodinti jų reguliavimą su valstybės valdomoms įmonėms taikomais principais.
Sugrįžusi žiema Vilniuje
Sugrįžusi žiema Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Siūloma pakeisti savivaldybių kontroliuojamų įmonių sąvoką, jas vadinant savivaldybės valdomos įmonėmis (...) Siūloma įtvirtinti, kad savivaldybės taryba periodiškai, ne rečiau, kaip kas 4 metus, atliktų savivaldybės valdomų įmonių reikalingumo peržiūrą“, – Vyriausybės posėdyje sakė ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Pasak jo, neretai savivaldos įmonės dubliuoja veiklą, kurią pigiau galėtų atlikti privatus sektorius.

„Turbūt didžiausia problema, kad savivaldybėse yra daug veikiančių įmonių, kurios dubliuoja veiklą, kurią galėtų atlikti ir privačios įmonės, bet kažkodėl savivaldybės apsiėmusios išlaikyti visą tą aparatą. Įrodyta, kad skelbiant konkursą, dažnai rinkoje galima tą paslaugą nusipirkti pigiau ir kontroliuoti kokybę (...) Tas argumentas, kad savivaldybės įmonės atlieka paslaugas pigiau, jis yra absoliučiai neteisingas“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė V.Sinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Paklaustas, kas užtikrins savivaldybių atskaitomybę ir pokyčius jose, ministras teigė, kad tvarka turėtų būti suinteresuota savivaldybių valdžia.

„Pirmiausia, manau, kad beveik visose savivaldybėse yra pozicija ir opozicija, jau tai gali paskatinti labai sveikas diskusijas. Kitas dalykas, nepamirškime, kad šiandien merai renkami tiesiogiai ir kiekvienas meras turbūt, vienas dalykas, už ką jis renkamas, yra ūkiškas tvarkymasis savo mieste“, – argumentavo V.Sinkevičius.

Pakeitimais savivaldybėms siūloma apsvarstyti galimybes pertvarkyti savivaldybės įmones į kitų teisinių formų juridinius asmenis, prioritetą teikiant pertvarkymui akcines bendroves ar uždarąsias akcines bendroves.

Numatoma, kad savivaldybės įmone yra laikoma akcinė bendrovė ir uždaroji akcinė bendrovė, kurių vienai ar kelioms savivaldybėms nuosavybės teise priklausančios akcijos suteikia daugiau kaip pusė balsų visuotiniame akcininkų susirinkime. Savivaldybės įmonės taip pat būtų įpareigojamos viešinti informaciją apie ne mažiau trejų metų veiklą ir rezultatus.

Valstybinio audito ataskaitoje buvo konstatuota, kad apie 10 proc. savivaldos įmonių vykdo ūkinę veiklą, kuri nėra susijusi su savivaldybių funkcijomis. Taip pat pripažinta, jog Vietos savivaldos įstatymas nenustato pareigos periodiškai peržiūrėti jų reikalingumą ir spręsti dėl veiklos tęstinumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius