-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė skyrė 75 tūkst. eurų advokatams ginče su „Belaruskalij“

Vyriausybė skyrė 75 tūkst. eurų teisinėms išlaidoms ginče su Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“. Pinigai pirmadienį posėdyje skirti iš Vyriausybės rezervo.
„Belaruskalij“ vagonas
„Belaruskalij“ vagonas / „Scanpix“ nuotr.

59,3 tūkst. eurų skirta kompensuoti teisininkų išlaidas, susijusias su „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutarties teisine analize, galimu jos nutraukimu ir rizikomis.

Dar 15,7 tūkst. eurų skirta kompensuoti Vyriausybės ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos atstovavimo išlaidas Vilniaus apygardos administraciniame teisme (VAAT).

VAAT balandžio pradžioje atmetė „Belaruskalij“ skundą. Teismas nutarė, kad sutartis dėl milijonų tonų trąšų gabenimo per Lietuvą kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui.

Vyriausybei teisme atstovavo advokatų kontoros „Walless“ teisininkai.

Į JAV ir Europos Sąjungos sankcijų sąrašus įtraukta „Belaruskalij“ sausį teismui apskundė Vyriausybės ir komisijos sprendimus, pagal kuriuos „Lietuvos geležinkeliams“ buvo nurodyta nuo vasario 1-osios nutraukti ilgalaikę sutartį su „Belaruskalij“ dėl jos trąšų tranzito per Lietuvą, nes ji neatitinka šalies saugumo interesų.

Vyriausybė sausio 12 dieną patvirtino strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl nuo vasario 1-osios turi būti nutraukta. Vasario 1-ąją trąšų tranzitas sustojo – pernai geležinkeliais ir per Klaipėdos uostą pervežta beveik 11 mln. tonų baltarusiškų kalio trąšų.

Tranzitas nuo sienos su Baltarusija iki Klaipėdos uosto vyko ilgiau nei dešimtmetį ir pagal sutartį turėjo tęstis iki 2023 metų pabaigos. „Belaruskalij“ trąšas uoste krovė verslininko Igorio Udovickio ir „Belaruskalij“ kontroliuojamas Birių krovinių terminalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius