Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybės kancleris: svarstoma laikinai apriboti vaistų ir kitų prekių išvežimą iš Lietuvos

Koronaviruso grėsmės akivaizdoje Vyriausybė svarsto laikinai apriboti vaistų, medicininių kaukių bei kitų visuomenės reikmėms reikalingų prekių išvežimą iš Lietuvos į užsienio šalis. Tuo tarpu deficitine preke tapusį dezinfekcinį skystį netrukus pradės gaminti 11 Lietuvos įmonių, o sulaukti šio produkto prekybos vietose tikimasi kitą savaitę.
Rankų dezinfekacija
Rankų dezinfekacija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad šiandien planuojama priimti sprendimą dėl valstybės apribojimo išvežti kai kurias prekes iš Lietuvos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

„Tai galėtų būti kai kurie vaistiniai preparatai, kad būtų suvaldyta situacija, ir kitos prekės, kurios tiesiogiai reikalingos poreikiams užtikrinti. Kalbamasi su kitomis Europos Sąjungos šalimis dėl vieningų koordinuotų veiksmų dėl reikiamų prekių įsigijimo ir kitų priemonių taikymo“, – tvirtino A.Stončaitis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga papildė, kad tarp šių prekių galėtų būti vaistiniai preparatai, skirti simptominiam gydymui, medicininės kaukės, vienkartiniai instrumentai medicininiam gydymui.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Apribojimas eksportuoti prekes galiotų įmonėms. „Padidėjus poreikiams pasireiškia paralelinis eksportas, kai vaistų gamintojams gali kilti noras išvežti produkciją. Kol kas šios tendencijos nepastebėjome, tiesa, asmens apsaugos priemones žmonės ėmė ir išpirko, tai nelabai ką galima ir išvežti“, – sakė A.Veryga.

Padidėjus poreikiams pasireiškia paralelinis eksportas, kai vaistų gamintojams gali kilti noras išvežti produkciją, – sakė A.Veryga.

Pasak jo, ketinama įvertinti ir prekybos centrų bei kitų įmonių siūlymus apriboti kai kurių prekių kainų kilimą.

„Tai reikia vertinti, visi veiksmai turi būti teisėti“, – pabrėžė ministras.

Leidimai dezinfekciniam skysčiui gaminti – šią savaitę

Vyriausybės kancleris taip pat pabrėžė, kad lietuvių gamintojų pagamintas dezinfekcinis skystis turėtų parduotuves pasiekti jau kitą savaitę.

„Šiuo metu dezinfekcinio skysčio pakankamai didelis poreikis, bet veiksmai tikrai padaryti ir labai tikimės, kad kitą savaitę tiek Lietuvos gyventojai, tiek įmonės tikrai turėtų pamatyti rinkoje šį produktą“, – sakė A.Stončaitis.

Pasak jo, įprastine tvarka gauti leidimą gaminti dezinfekcinį skystį įmonei užtrunka keturis mėnesius, tačiau šiuo atveju leidimai bus suteikti per dvi dienas.

11 Lietuvos įmonių kreipėsi dėl leidimo dezinfekciniam skysčiui gaminti – visos jos galėtų pagaminti apie 2000 tonų per mėnesį. A.Stončaitis žada, kad leidimai bus išduoti iki šiandien vakaro. Pirmadienį įmonėms buvo pateiktos formulės, reikalingos pradėti skysčio gamybą.

Valstybė pirks 100 tonų skysčio

Šiandien ketinama kreiptis į Finansų ministeriją su prašymu skirti lėšų įsigyti dezinfekciniam skysčiui į valstybės rezervą. Gavus lėšų kitą savaitę valstybės planuoja centralizuotai įsigyti apie 100 tonų dezinfekcinio skysčio.

Nors anksčiau kalbėta apie didesnius kiekius, A.Veryga pabrėžė, kad planai pasikeitė paskaičiavus, kad Lietuvos gamintojai rinkai pateiks didžiulį kiekį šio produkto.

Lietuvos gamintojai pagamins 2000 tonų per mėnesį dezinfekcinio skysčio– tai didžiulis kiekis. Dėl to tą valstybinį pirkimą planuojame mažesnį, – sakė A.Veryga.

„Bendras Lietuvos gamintojų deklaruotas kiekis, kurį gali pagaminti, yra 2000 tonų per mėnesį – tai didžiulis kiekis, kokio Lietuvoje nesunaudotume. Dėl to tą valstybinį pirkimą planuojame mažesnį, nes tikėtina, kad dezinfekcinio skysčio turėtų rinkoje atsirasti, tad daug paprasčiau įstaigoms būtų pačioms jo įsigyti“, – sakė A.Veryga.

100 tonų įsigytą dezinfekcinį skystį planuojama per savivaldybes paskirstyti toms valstybinėms įstaigoms, kurios negalės jų įsigyti rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius