Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas: „Klaipėdos naftos“ vadovas neturi sukelti abejonių skaidrumu

Paaiškėjus, kad valstybės valdomos bendrovės „Klaipėdos nafta“ viešuosius pirkimus laimi informacinių technologijų įmonė „Atea“, kurios vienu vadovų dirba „Klaipėdos naftos“ generalinio direktoriaus Mindaugo Jusiaus tėvas, energetikos ministras sako, jog „Klaipėdos naftos“ vadovas neturi sukelti net menkiausių abejonių procesų skaidrumu.
AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius
AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

„Įmonės vadovo pareiga ir atsakomybė yra užtikrinti, kad nebūtų net menkiausių abejonių ir nekiltų jokių šešėlių dėl šių procesų skaidrumo. „Klaipėdos nafta”, kaip ir kitos valstybės valdomos įmonės, privalo dėti maksimalias pastangas, kad būtų taikomi aukščiausi pasitikėjimo, skaidrumo ir atvirumo standartai, ir tikiuosi, kad tai bus padaryta“, – Žygimanto Vaičiūno komentarą BNS perdavė jo atstovė Aurelija Vernickaitė.

Pasak jos, ministerijai pateikti duomenys apie „Klaipėdos naftos” pirkimus iš „Atea“ rodo, kad pastaroji bendrovės viešuosiuose pirkimuose dalyvauja nuo 2012 metų, o jos laimėtų konkursų sumos per paskutinius metus yra gerokai sumažėjusios.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Pasak energetikos ministro, padėtį apsvarstys „Klaipėdos naftos“ valdyba – ji atsakinga už tai, kad įmonėje būtų laikomasi gerosios valdymo praktikos.

A.Vernickaitė anksčiau BNS tikino, kad skiriant M.Jusių įmonės vadovu, energetikos ministras nežinojo apie galimą jo interesų konfliktą.

„Klaipėdos naftos“ valdybos pirmininkas Giedrius Dusevičius anksčiau BNS sakė, jog įmonės vadovui reikėtų vengti tokių situacijų, kurios sukelia klausimų visuomenei. Anot jo, valdyba artimiausiu metu aptars problemą.

„Neabejoju, kad situacija atitinka visus įstatymo reikalavimus, bet iš geros valdysenos pusės žiūrint, vadovas turėtų atsakingiau žiūrėti ir vengti apskritai tokių santykių. Eidamas dirbti į šitas pareigas, jis turėjo įvertinti tą dalyką ir pats turėjo apie tai pasakyti ir perspėti valdybą“, – BNS sakė G.Dusevičius.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė BNS praėjusią savaitę taip pat sakė, jog valstybės valdomos įmonės vadovas neturėtų sukurti net menkiausių įtarimų dėl skaidrumo.

Pasak D.Vilytės, tarnybos sutarčių viešinimo sistemoje matyti, kad M.Jusių paskyrus „Klaipėdos naftos“ vadovu, pernai ir šiemet su „Atea“ buvo sudarytos 4 sutartys. Didžiausios vertės – apie 17 tūkst. eurų – konkursu domėjosi 6 įmonės, tačiau pasiūlymą pateikė vienintelė „Atea“, o kontaktinis asmuo buvo nurodytas M.Jusiaus tėvas, „Atea“ direktoriaus pavaduotojas Valdas Jusius.

Nuo 2017-ųjų kovo pabaigos „Klaipėdos naftai“ vadovaujantis M. Jusius BNS tvirtino, jog yra viešai deklaravęs, kad jo tėvas dirba „Atea“. Be to, jis pabrėžė neturėjęs nieko bendra su „Klaipėdos naftos“ pirkimais, kuriuos laimėjo „Atea“.

VPT duomenimis, „Klaipėdos nafta“ iš „Atea“ pernai ir šiemet, kai įmonei vadovauja M. Jusius, įsigijo tarnybinių stočių už beveik 28 tūkst. eurų. 2015 metais „Atea“ gavo 152 tūkst. eurų, 2016 metais – 76,4 tūkst. eurų vertės užsakymų. Be to, „Atea“ grupės įmonė „EIT sprendimai“ šiemet gavo dar 18,8 tūkst. eurų, 2016 metais – 45,8 tūkst. eurų vertės „Klaipėdos naftos“ užsakymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius