Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žiedas – paukščio pasas

Šiais metais paukščių migracija prasidėjo savaite ankščiau, tačiau Lietuvos ornitologai tam buvo pasiruošę. Jau daugiau nei 80 metų Ventės rago ornitologinėje stotyje žieduojami paukščiai, o jų pasitaiko pačių įvairiausių – nuo visiems pažįstamų zylučių iki ne daugeliui girdėtų ir matytų raudonakių devynbalsių.
Ventės rage kasmet sužieduojama 60–100 tūkstančių paukščių
Ventės rage kasmet sužieduojama 60–100 tūkstančių paukščių / Vytauto Jusio nuotr.

Kuršių marių pakrantėje įsikūrusi ornitologinė stotis sulaukia didelio lankytojų dėmesio ne tik paukščių migracijos periodu, bet ir visus metus, tačiau iki šiol Ventės rago laikinasis paukščių „prieglobstis“ iš pagrindų niekada nebuvo rekonstruotas. Beveik viską, ką galima pamatyti Ventės rago ornitologinėje stotyje, padaryta pačių darbuotojų ar sumeistrauta vietos žmonių. Net apžvalgos aikštelė yra ne specialus statinys, o tiesiog švyturys, kuris nėra pritaikytas lankytojams, ypač didesnėms grupėms. Tačiau situacija ir vaizdas artimiausiu metu turėtų pasikeisti, mat šiuo metu vyksta pasirengimas Ventės rago ornitologinės stoties rekonstrukcijai, o šiek tiek vėliau turėtų prasidėti ir darbai.

Preliminariai yra paskaičiuota, kad Ventės rago ornitologinei stočiai atnaujinti prireiks beveik 10 mln. litų. Juos artimiausiu metu ketinama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo, pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Pirmuosius darbus lankytojai galės įvertinti 2014 metų pabaigoje. Rekonstrukcijos metu ornitologijos stotis nebus uždaroma, tačiau lankytojams šiokių tokių nepatogumų gali kilti.

Vardan mokslo

Ventės rage paukščiai stebimi ir žieduojami jau beveik šimtmetį, gaudyklės metų metus stovi praktiškai tose pačiose vietose, kito tik jų išvaizda, todėl surenkami duomenys patikimi ir svarbūs moksliniu požiūriu.

Pasak žinomo gamtininko Selemono Paltanavičiaus, žiedavimas leidžia stebėti paukščių populiacijas, jų pokyčius, migraciją. Prieš kelerius metus visi masiškai panikavo dėl paukščių gripo, tačiau retas, kuris žinojo, kad, stebint žieduotų paukščių migraciją, buvo galima labai tiksliai nustatyti ir įvardinti šios pavojingos ligos židinius, paplitimo zonas.

Žiedavo vokiškais

Ventės rage kasmet sužieduojama 60–100 tūkstančių paukščių. Beveik besvoris žiedelis dažniausiai maunamas ant kojos. Ant žiedo nurodoma vieta, kur saugoma informacija apie žieduotą paukštį, bei unikalus skaičius, pagal kurį specialistai suranda įrašus specialiuose žurnaluose. Ornitologijos stotys bendradarbiauja tarpusavyje, keičiasi informacija, todėl žmones radę net ne lietuvišku žiedu žieduotą paukštį raginami apie jį pranešti ornitologinei stočiai.
Dabar ant paukščio žiedo rašoma „Zool. Mus. Kaunas Lithuania“, nes Ventės rago ornitologinė stotis pavaldi Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui. Beje, Tado Ivanausko dėka 1929 metais ir buvo įkurta ši ornitologinė stotis.

Tačiau toks įrašas ant žiedo atsirado palyginus neseniai, o pačioje pradžioje lietuviškų žiedelių iš vis nebuvo, o paukščius žieduodavo vokiškais, skolintais iš Rasytės (Kuršių Nerija) žiedavimo stoties. Būtent šioje stotyje, kuri priklausė Vokietijos Rytų Prūsijos provincijai pirmą kartą pasaulyje ir buvo pradėti masiškai žieduoti paukščiai. Iki šiol paukščiai buvo žieduojami aliumininiais žiedais, tačiau šie gana greitai nusitrindavo, sparnuočiai juos net pamesdavo. Dabar žiedavimui naudojamas plienas. Įrašus pradėta daryt kuo didesnius, kad galima būtų perskaityti per žiūronus ar teleskopą. Profesionaliai uždėtas tinkamas žiedas, o jų Lietuvoje naudojama 16 dydžių, paukščiui nekenkia ir netrukdo.

Aplinkos ministerija ir ES struktūrinė parama.

ES AM logotipas
 

 

 

 

 

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius