-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išdalinti socialinio darbo inovacijų apdovanojimai

Pirmą kartą Lietuvos socialinio darbo istorijoje išdalinti apdovanojimai už socialinių paslaugų sferoje diegiamas inovacijas. Šių metų spalį-lapkritį trukusį konkursą surengė Profesinių kompetencijų tobulinimo centras (PKTC), Lietuvos socialinių darbuotojų asociacija (LSDA) ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Jame sudalyvavo daugiau kaip keturiasdešimt socialines paslaugas teikiančių organizacijų iš visos Lietuvos.

Apdovanojimų ceremonija įvyko pirmadienį, gruodžio 11-osios popietę Pirklių klube, Vilniuje. Dovanas ir padėkas organizacijoms įteikė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Mes esame inovatyvūs, brėžiame madas visų viešųjų paslaugų teikime. Jau šiandien Lietuvoje kalbame apie tai, kokia bus žalioji transformacija socialinėse paslaugose. Europoje apie tai kalbame vieni pirmųjų, taigi, mes jau gyvename rytdiena“, – sveikindama susirinkusius kalbėjo ministrė M. Navickienė.

Ji pabrėžė, kad daugiau kaip trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų socialines paslaugas laiko vertingomis ir profesionaliomis ir palinkėjo socialiniams darbuotojams neprarasti prasmės jausmo net tada, kai aplanko sunkios situacijos.

„Drąsiai galiu teigti, kad į šį apdovanojimų vakarą susirinko Lietuvos socialinio darbo elitas. Elitas, kurio padėtis nėra apibrėžiama turtu, o socialinio teisingumo ir žmogaus teisių gynimo vertybėmis. Pasauliniai iššūkiai į Lietuvą atneša naujas socialinio teisingumo problemas ir socialinių paslaugų srities darbuotojai turi joms pasiruošti“, – kalbėjo Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė Jūratė Tamašauskienė.

Pasak LSDA vadovės, svarbiausias inovacijų konkurso tikslas – skatinti kolektyvinius socialinius pokyčius. Konkursas, anot J. Tamašauskienės, ne tik įvertina gerąsias praktikas, bet ir skatina jomis dalintis ir diegti jas kitose organizacijose, bendruomenėse, kad visos idėjos pasklistų kuo plačiau ir pasiektų kuo daugiau paslaugų gavėjų.

Organizacijų iniciatyvos varžėsi keturiose kategorijose:

  • Žaliasis socialinis darbas – inovacija siekia labiau užtikrinti žmogaus teises, socialinio darbo praktikoje įgyvendinti žaliojo socialinio darbo idėjas, skatina bendruomenes gyventi nekenkiant Žemei;
  • Bendruomeniškumo skatinimas ir bendrystė – inovacija skatina bendruomeniškumą, bendradarbiavimą ir tarpdiscipliniškumą socialiniame darbe, socialinių paslaugų srities darbuotojai bendradarbiauja siekdami socialinio pokyčio;
  • Paslaugų gavėjų įgalinimas – inovacija siekia didinti pažeidžiamų visuomenės grupių savarankiškumą kasdienėje veikloje, socialiniame gyvenime, komunikacijoje;
  • Socialinio darbo įvaizdžio gerinimas – inovacija gerina socialinių paslaugų srities darbuotojų įvaizdį visuomenėje, viešinant socialinių paslaugų poveikio rezultatus didina paslaugų gavėjų pasitikėjimą paslaugomis bei visuomenės saugumo jausmą.

Taip pat buvo skirtas specialus apdovanojimas idėjai, surinkusiai daugiausia publikos simpatijų.

Konkursas, kuriam vadovavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtinta komisija, vyko keliais etapais. Pirmame etape organizacijų pateiktas paraiškas vertino ekspertai. Jie atrinko 11 daugiausiai balų skirtingose kategorijose surinkusių inovacijų. Šios inovacijos dalyvavo viešame balsavime, kur visi norintieji galėjo balsuoti ir skirti savo simpatijas. Nugalėtojus lėmė komisijos ir viešo balsavimo rezultatai.

Konkurso laimėtojai:

  • Žaliojo socialinio darbo kategorijoje nugalėjo Panevėžio socialinių paslaugų centras ir jų inovacija „Internetinė „Gerų daiktų ir paslaugų mainytuvė“.
  • Paslaugų gavėjų įgalinimo srityje nugalėjo Kauno rajono socialinių paslaugų centras ir jų inovacija „Metaforinių kortelių rinkinys „Atradimų sodas“.
  • Bendruomeniškumo skatinimo ir bendrystės srityje nugalėjo VšĮ LASS pietvakarių centras jų inovacija „Pojūčių turizmas „NeRegĖjimo galia“.
  • Socialinio darbuotojo įvaizdžio gerinimo srityje nugalėjo Fabijoniškių socialinių paslaugų namai ir jų inovacija "Darbuotojų emocinės sveikatos gerinimas naudojant išmaniąsias programėles".

Daugiau kaip 700 balsų surinko ir Publikos simpatijos apdovanojimą gavo VšĮ LASS pietvakarių centras ir jų inovacija „Pojūčių turizmas „NeRegĖjimo galia“.

Apdovanojimai išdalinti Lietuvos socialinio darbo inovacijų konferencijos metu. Susipažinti su visais konkurso finalininkais galima PKTC svetainėje www.pktc.lt.

Inovacijos – nauji įrodymais grįsti socialinių paslaugų teikimo sprendimai (metodai, programos), kurie geriau nei ankstesnieji padeda tenkinti paslaugų gavėjų poreikius ir spręsti asmens, šeimos, bendruomenės socialines problemas, įveikti socialinę atskirtį.

Profesinių kompetencijų tobulinimo centras (PKTC) įkurtas Lietuvoje 2022 m. siekiant vystyti inovatyvias socialinių paslaugų teikimo praktikas. PKTC funkcijas vykdo Lietuvos socialinių darbuotojų asociacija, įgyvendindama projektą „Socialinių paslaugų srities darbuotojų profesinių kompetencijų tobulinimo centro veikla: Lietuvos socialinio darbo ateitį kuriančios kompetencijos“. Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija. PKTC įgyvendinamos veiklos Lietuvos socialinių paslaugų srities darbuotojams yra nemokamos.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/474900

Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius