Sportas gyvai

Notarai pradeda organizuoti elektroninius aukcionus: padės nekilnojamąjį turtą parduoti už geriausią rinkos kainą

Nekilnojamąjį turtą siekiantys parduoti asmenys ir įmonės įgyja naują patrauklią galimybę – pasinaudoti notarų rengiamais elektroniniais aukcionais, veikiančiais Lietuvos notarų rūmų ir nekilnojamojo turto bendrovės „Newsec“ sukurtoje platformoje.

Lietuvos notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio teigimu, notarų rengiami aukcionai ne tik garantuoja teisėtas ir skaidrias NT pardavimo procedūras, bet ir suteikia galimybę klientams sėkmės atveju už parduodamą turtą gauti geriausią kainą.

„Ne paslaptis, jog už savo turtą pardavėjai visuomet siekia gauti geriausią įmanomą kainą, o šie aukcionai suteikia būtent tokią galimybę, nepriklausomai nuo turto paskirties ir tipo“, - sako M. Starčkaitis.

Notarų rengiami elektroniniai aukcionai tapo prieinami Lietuvos notarų rūmams pradėjus bendradarbiauti su tarptautine nekilnojamojo turto bendrove „Newsec“, kuri NT aukcionus rengia jau dešimtmetį. Šios partnerystės dėka visuomenei pristatyta nauja internetinė platforma – www.notaru-aukcionai.lt.

„Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovė Lietuvoje Jurgita Ragaišė sako, jog nekilnojamojo turto aukcionai kasmet tampa vis populiaresni, nes pardavėjai, priėmę sprendimą parduoti savo turtą, tikisi tai padaryti greitai, efektyviai ir pelningai, siekdami gautus pinigus panaudoti kitoms suplanuotoms investicijoms ar tikslams. „Mūsų patirtis rodo, jog aukcioną apibrėžiančios taisyklės – nustatytas pardavimo terminas ir minimali kaina – skatina pirkėjų konkurenciją, todėl ir sėkmingai parduoto objekto kaina vidutiniškai gali pakilti nuo 9 iki 13%“ komentuoja J. Ragaišė.

Norėdamas parduoti turtą viešojo elektroninio aukciono būdu, klientas kreipiasi į notarą, su kuriuo pasirašoma tarpininkavimo sutartis. Klientas pateikia notarui visą būtiną informaciją, susijusią su norimu parduoti objektu, taip pat sumoka notarui administravimo mokestį, pervesdamas jį į notaro administruojamą banko sąskaitą. Šis mokestis skirtas aukciono parengimo išlaidoms padengti.

Aukcionas rengiamas „Newsec“ priklausančioje elektroninių aukcionų organizavimo ir vykdymo platformoje www.notaru-aukcionai.lt. Dalyvauti aukcione gali prisijungę ir registracijos formalumus atlikę potencialūs pirkėjai. Įvykus sėkmingam aukcionui, klientas – pardavėjas notarui sumoka iš anksto sutartą sėkmės mokestį, kuris buvo numatytas sutartyje.

Įvykus aukcionui, pardavėjas ir pirkėjas gali sudaryti turto pirkimo ir pardavimo sutartį pas tą patį notarą, kuris ir rengė aukcioną. Turto perleidimo sandoris gali būti sudaromas tiek tradiciniu būdu – notaro biure, tiek per nuotolinę sistemą eNotaras, tiek mišriuoju būdu – kai viena sandorio šalis jungiasi per nuotolį, o kita atvyksta į notaro biurą.

Teisę notarams informacinių technologijų priemonėmis organizuoti ir vykdyti turto pardavimo viešuosius aukcionus įtvirtino 2021 metais įsigaliojusios įstatymų pataisos.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/485010

Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius