-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučių modernizavimas – statybos valstybinės priežiūros taikiklyje

Iki 2014 m. sausio 1 d. savivaldybės išdavė 341 leidimą atnaujinti (modernizuoti) daugiabučius gyvenamuosius namus. Pasirinktinai patikrinus 233 leidimų teisėtumą, pažeidimų nenustatyta.
Daugiabučių renovacija
Daugiabučių modernizavimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 2 Statybos Renovacija

2012 metais darbai buvo vykdomi 32-uose, 2013 metais – 166-iuose modernizuojamuose namuose. 141 modernizuoto daugiabučio statyba pripažinta užbaigta tinkamai įgyvendinus projektų sprendinius. 2013 metais patikrinti visi modernizuojami daugiabučiai namai.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, atsižvelgdama į atnaujinimo (modernizavimo) darbų kokybės svarbą siekiant padidinti namų energinį efektyvumą, ypatingą dėmesį skyrė statinio statybos techninių prižiūrėtojų veiklos patikrinimams.

Naudojant specialius kontrolinius klausimynus, 2013 metais iš viso patikrinta 101 statybos techninio prižiūrėtojo veikla. Techninė priežiūra tikrinama ir atliekant kitus statybų patikrinimus. Techninis prižiūrėtojas privalo kontroliuoti, ar darbai atliekami pagal statinio projektą, įstatymų, kitų teisės aktų, normatyvinių statybos techninių dokumentų, normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų reikalavimus.

Patikrinimų rezultatai parodė, kad daugiabučių namų modernizavimo darbus prižiūrintys techniniai prižiūrėtojai ne visada tinkamai atlieka savo pareigas. Dažniausiai pasitaikantys trūkumai nėra esminiai teisės aktų reikalavimų pažeidimai, už kuriuos būtų taikoma Administracinių teisės pažeidimų kodekso numatyta atsakomybė. Inspekcijos pareigūnams pareikalavus, tokie trūkumai nedelsiant pašalinami.

Nustatytų trūkumų nepašalinusiems 9 modernizuojamų namų statybos dalyviams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir skirta baudų už 4 400 litų, dėl 8 iš jų veiklos įvertinimo kreiptasi į Statybos produkcijos sertifikavimo centrą.

„Siekimas, kad atnaujinamų (modernizuojamų) pastatų statyba būtų vykdoma teisės aktų nustatyta tvarka, ir 2014 m. yra Inspekcijos veiklos prioritetas. Organizuosime patikras statybvietėse be išankstinio perspėjimo, patikrinimai bus orientuoti į statybos produktų ir statybos darbų technologijos atitiktį statinio projektui. Pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, numatyta kelti ir Inspekcijos darbuotojų kvalifikaciją. Patikrinimai turi būti atliekami ne formaliai užpildant atitinkamus dokumentus, o iš esmės, profesionaliai nustatant darbų ir produktų kokybės trūkumus ir taikant efektyvias šių trūkumų pašalinimo priemones“, – pabrėžė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius