-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Investuok Lietuvoje“ projektų vadovas Emilis Ruželė: „Turime pavyzdžių, kad naujasis teritorijų planavimo įstatymas investuotojams į naudą“

2014 metų pradžioje įsigaliojusiu naujuoju Teritorijų planavimo įstatymu siekiama palengvinti kelią nuo idėjos iki rakto ne tik gyventojams, bet ir investuotojams. „Investuok Lietuvoje“ Projektų valdymo departamento projektų vadovas Emilis Ruželė teigė, kad investuotojai jau neabejotinai jaučia teigiamus pokyčius.
Emilis Ruželė
Emilis Ruželė / „Investuok Lietuvoje“ nuotr.

Prieš įsigaliojant naujos redakcijos Teritorijų planavimo įstatymui statybas planuojantys gyventojai ir investuotojai turėdavo įveikti šiuos etapus: parengti detalųjį planą, imtis statybos techninio plano rengimo ir galiausiai statyti.

Nuo šių metų programa gyventojams ir investuotojams sutrumpėjo – jei nėra pažeidžiamas miesto bendrasis planas, tereikia sutelkti jėgas į statybų techninio plano rengimą. Detalusis planas tapo tik savivaldybių atsakomybe.

Investuotojai giria Kauną

E.Ruželė tikino, kad naudingų pokyčių nuo tada, kai įsigaliojo naujoji Teritorijų planavimo įstatymo redakcija, pastebėti jau tikrai galima. „Ir investuotojai, ir savivaldybės jaučia pasikeitusią situaciją bei prisitaiko prie naujos tvarkos. Ir detaliųjų planų keitimas, ir vadovavimasis bendraisiais planais vystant projektus yra tikrai naudingas investuotojams. Pirmųjų pavyzdžių jau turime, o labiau apibendrintas išvadas bus galima daryti metų pabaigoje“, – kalbėjo projektų vadovas.

Ir investuotojai, ir savivaldybės jaučia pasikeitusią situaciją bei prisitaiko prie naujos tvarkos.

E.Ruželė pasakojo, kad teigiamų atsiliepimų apie greitesnes ir sklandesnes procedūras, pavyzdžiui, dėl detaliojo plano keitimo, gauta ir iš pačių investuotojų. „Praėjus beveik pusei metų jau galime daryti pirmines išvadas dėl naujojo Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimų. Turime gerų atsiliepimų, pavyzdžiui „Hes-Pro“ atstovai teigiamai atsiliepė apie detaliojo plano koregavimo

procedūrą Kauno rajone. Plano keitimo procesas, anot jų, daug greitesnis ir savivaldybės atstovai be priekaištų atlieka procedūras pagal naują tvarką“, – dėstė projektų vadovas.

Anot jo, viena įmonė teigiamai įvertino ir dokumentų viešinimo bei visuomenės informavimo tvarką, kuri padidina proceso skaidrumą. E.Ruželė neabejojo, kad šis pavyzdys ne tik iliustruoja investicinės aplinkos pagerėjimą, bet ir demonstruoja kitoms savivaldybėms, kad prisitaikyti prie naujos tvarkos galima ir būtina tai padaryti kuo greičiau, siekiant pritraukti naujų investicinių projektų.

Savivaldybėms – ir atsakomybė, ir galimybė

E.Ruželė kalbėjo, kad nors turima jau nemažai pavyzdžių, jog investuotojams naujasis įstatymas tik į naudą, geriausiai tai matyti bus metų pabaigoje. „Kaip minėjau, pavyzdžių jau turime ir jų tik daugės. Šiandien turime daugiausiai planų keitimu pavyzdžių. Pakeitimai dėl viešojo intereso apibrėžimo ir senaties termino turės poveikį tik po kelerių metų, tačiau jie yra nemažiau svarbūs. Metų pabaigoje teigiamus rezultatus turėtume pamatyti ir tarptautiniuose investicinę aplinką vertinančiuose reitinguose, o tai palengvina investicijų pritraukimą į Lietuvą“, – kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ projektų vadovas.

Naujos atsakomybės sukuria savivaldybėms motyvaciją ir paskatas susitvarkyti bei sveikai konkuruoti tarpusavyje

E.Ruželė neneigė, kad dabar, kai detaliųjų planų rengimas perduotas savivaldybės, joms tenka daugiau darbo ir atsakomybės, tačiau jis įžvelgė tame ir teigiamą pusę – galimybę konkuruoti ir pritraukti investicijų: „Tiesa, kad pagal naują tvarką daugiau atsakomybės tenka savivaldybėms, tačiau tai neturėtų būti matoma kaip grėsmė. Atvirkščiai, naujos atsakomybės sukuria savivaldybėms motyvaciją ir paskatas susitvarkyti bei sveikai konkuruoti tarpusavyje.“

Projektų vadovas, neslėpė, kad iki šiol dėl neefektyvaus savivaldybės darbo dažnai nukentėdavo investuotojai, nes planavimas didele dalimi būdavo jų atsakomybė, todėl dabartinė situacija yra labiau subalansuota. Anot, E.Ruželės, po kurio laiko, atsižvelgiant į praktinius aspektus, nedidelių įstatymo ir poįstatyminių teisės aktų pokyčių gali reikėti, tačiau pagrindiniai tvarkos principai turėtų išlikti, nes jau šiandien galime matyti teigiamą pakeitimų poveikį ir gerus atsiliepimus iš investuotojų.

Aplinkos ministerija primena, kad statybų planuotojai turi vadovautis teritorijų planavimo principais, kurie užtikrina darnią miesto plėtrą. Racionalus miestų vystymas padeda išsaugoti kraštovaizdį, biologinę įvairovę ir kultūros paveldą.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius