-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo balandžio Vilniuje brangsta šiukšlių išvežimas – 3–4 Lt už 60 kvadratinių metrų butą

Nuo balandžio 10 dienos Vilniuje visiems gyventojams keičiasi mokestis už išvežamas komunalines atliekas. Skaičiuojama, kad standartinio 60 kv.m buto gyventojai per mėnesį turės mokėti apie 3-4 Lt brangiau, nei buvo iki šiol. Mokestis auga dėl padidėjusio Kazokiškių sąvartyno vartų mokesčio, kuris nuo balandžio kyla iki 137,32 Lt (su PVM) už toną.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pranešimus apie didėjantį mokestį dauguma vilniečių šį mėnesį gavo kartu su sąskaitomis už komunalines paslaugas. Juose paslaugos tiekėjai informuoja, kad „Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2014 03 05 sprendimu nuo 2014 m. balandžio mėnesio įsigalioja pakeisti, t. y. padidinti, mišrių komunalinių atliekų surinkimo, išvežimo ir šalinimo tarifai fiziniams ir juridiniams asmenims“. Komunalines atliekas išvežančios bendrovės tvirtina neturinčios galimybių palikti senąsias kainas, nes auga jų pačių išlaidos tiek dėl sąvartyno vartų mokesčio, tiek dėl kitų kaštų.

Iki šiol Vilnius mokėjo 69,9 Lt be PVM už toną, tad kaina ūgtelėjo beveik dvigubai – iki 113,49 Lt/t (be PVM), su PVM tai siekia 137,32 Lt/t.

Iki šiol Vilnius mokėjo 69,9 Lt be PVM už toną, tad kaina ūgtelėjo beveik dvigubai – iki 113,49 Lt/t (be PVM), su PVM tai siekia 137,32 Lt/t.

Didėjančiam Kazokiškių sąvartyno vartų mokesčiui komunalinių atliekų vežėjai nepritarė nuo pat pradžių, tvirtindami, kad privalės gyventojams didinti paslaugos įkainius, o tai esą bus priimta neigiamai. 

Vilniaus miesto savivaldybė gina savo poziciją tvirtindama, kad nepadidinus šio mokesčio Kazokiškių sąvartyną administruojantis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) paprasčiausiai bankrutuos, nes jo veikla nuostolinga, o vartų mokestis didėja visoms Vilniaus apskrities savivaldybėms.

Anot Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus Virginijaus Dastiko, gyventojams mokestis kas mėnesį augs keliais litais – skaičiuojama, kad standartiniam 60 kv.m butui tai sudarys apie 3-4 Lt.

Ginčas tarp Vilniaus savivaldybės ir atliekų vežėjų dėl naujojo mokesčio buvo pasiekęs teismą, tačiau viskas baigėsi taikos sutartimi. Pagal šį sprendimą naujasis vartų mokestis vežėjams įsigaliojo nuo balandžio 5 dienos, o gyventojams tarifas – nuo balandžio 10 dienos. Tad didesnė kaina balandį bus ne už visą mėnesį, o tik už 20 jo dienų.

Tiesa, jeigu vilniečiai imtų atsakingiau rūšiuoti komunalines atliekas, jų išvežimas būtų pigesnis. Sąvartyno vartų mokestis auga priklausomai nuo to, kiek tonų yra atvežama. Tad kuo mažiau atliekų atvažiuos į sąvartyną, tuo mažiau teks mokėtis. Tik tam reikia, jog rūšiuoti imtų visi gyventojai – kol kas galimybių suskaičiuoti, kiek konkrečiai atliekų sukaupia vienas ar kitas butas, Lietuvoje nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius