Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 08 12

10 patarimų, kaip elektros ir šildymo sąskaitas per metus sumažinti iki 500 eurų

Elektros ir dujų kainoms išliekant aukštumose, artėjantis ruduo ir žiema gali dar labiau papurtyti gyventojų pinigines. Nors gyventojai kainoms įtakos daryti negali, Lietuvos energetikos agentūros ekspertai paskaičiavo, kad taupiai vartojant ir laikantis kelių taisyklių elektros ir šildymo sąskaitas per metus galima sumažinti iki 500 eurų.
Šildymo kaina
Šildymo kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Viena po kitos Europos Sąjungos (ES) šalys jau persijungia į energijos taupymo režimą – valstybės ne tik pačios išjungia skulptūrų apšvietimus naktimis, bet ir dalija nurodymus gyventojams ir verslams, kaip taupyti. Daugumą valstybių tai daryti skatina baimė, kad šaltąjį sezoną gali pritrūkti dujų.

„Scanpix“ nuotr./Belvju rūmai Berlyno Tyrgarteno parke
„Scanpix“ nuotr./Belvju rūmai Berlyno Tyrgarteno parke

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) Energetinio saugumo projektų vadovas Vytautas Bureika sako, kad įvertinus planuojamus Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo pajėgumus ir dujų saugykloje Inčukalnyje sukauptą atsargų kiekį, Baltijos šalims dujų šią žiemą pakaks.

Prognozuojama, kad Inčukalnio saugykloje spalio 1 d. bus sukaupta 14,3 teravatvalandės dujų, o per Klaipėdos SGD terminalą, įvertinus laivų grafiką iki metų pabaigos, gali pavykti atvežti 19,6 teravatvalandės dujų. Vadinasi, iš viso turėsime beveik 34 teravatvalandes dujų, o įprastinis visų trijų Baltijos šalių dujų suvartojimas – 24,5 teravatvalandės, o sumažinus vartojimą – 19,3 teravatvalandės.

„Net įprastų metų žiemą mūsų turimų pajėgumų užtektų, o jei vertiname, kad bus sumažėjęs vartojimas, laisvų dujų turėtų likti“, – sakė V.Budreika.

Visgi nors vienas galvos skausmas – ar dujų šią žiemą užteks, atkrenta, lieka kitas – kainos. Elektros kainos jau liepą pasiekė rekordines aukštumas, o ženklų, kad gali pradėti leistis, kol kas nėra.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

Šildymo kainos šiemet taip pat nenudžiugins, nes nemažai miestų vis dar naudoja šildymui dujas. Tiesa, Vilniaus jau pranešė, kad siekiant sumažinti kainas svarsto šilumą iš dalies gaminti deginant mazutą.

Beje, brangsta net ir biokuras, kuris yra viena pigiausių šilumos gamybos šaltinių.

Tad kainų kritimo horizonte nesimatant, taupyti energiją bus aktualu ir Lietuvos gyventojams. Lietuvos energetikos agentūros specialistai skelbia 10 būdų, kurie padės sutaupyti iki 500 eurų per metus.

1. Nepalikti elektros prietaisų budėjimo režimu

Nesinaudojantis elektros prietaisais reikėtų juos iš viso išjungti iš elektros tinklo ir nepalikti jų budėjimo režimu. LEA specialistai skaičiuoja, kad, pavyzdžiui, per naktį arba dienos metu, kai nieko nėra namuose išjungiant bevielio tinklo stotelę galima sutaupyti apie 17,5–22 eurus per metus.

2. Lempučių pakeitimas į LED

Apšvietimo lempučių pakeitimas į LED lemputes padeda sumažinti elektros sunaudojimą apšvietimui. Viename kambaryje apšvietimu naudojantis 1500 valandų per metus, galima sutaupyti 50–65 eurus, skaičiuoja agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius