Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liko nepešę 15 mln. eurų: teismas atmetė „Achemos“ skundą prieš valstybę

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė trąšų gamintojos „Achemos“ 15 mln. eurų ieškinį prieš Lietuvos valstybę kaip nepagrįstą, kadangi buvo praleistas 3 metų senaties terminas.
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų / „Achema“ nuotr.

AB „Achema“ prašė teismo priteisti iš Lietuvos valstybės 15,3 mln. eurų patirtą žalą ir 5 proc. metines palūkanas. Pasak bendrovės, tokio dydžio žalą „Achema“ esą patyrė, kuomet 2013 m. buvo pradėtas finansuoti suskystintų gamtinių dujų terminalo projektas. Tuomet „Achema“ buvo nusitaikiusi statyti savo terminalą.

„Achemos“ skunde teigiama, kad valstybė pradėjo taikyti valstybės pagalbos priemones to nesuderinusi su Europos Komisija, nors privalėjo tai padaryti pagal Europos Sąjungos teisės reikalavimus. Taip pat bendrovė prašė atnaujinti ieškinio senaties terminą tuo atveju, jeigu teismas manytų, kad toks terminas praleistas. „Achema“ tikino, kad iki tol savo teises aktyviai siekė apginti kitais būdais.

Teismas įvertino, kad nėra pagrindo senaties termino atnaujinti, todėl „Achemos“ skundas dėl žalos liko netenkintas. Teismo neįtikino bendrovės pateikti argumentai surinktų įrodymų kontekste.

„Achema“ nuo 2012 m. pabaigos yra inicijavusi ne vieną teisminį procesą, susijusį su Suskystintų gamtinių dujų terminalo statyba ir kainodara. Teismas įvertino, kad keliose civilinėse bylose su „Achemos“ ieškiniu susijusios aplinkybės buvo išsamiai ištirtos ir įvertintos, yra priimti galutiniai sprendimai.

„Achema“ turi galimybę apeliacine tvarka per mėnesį apskųsti sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius