Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

22 metų bulgaras jau valdo milijoninį verslą: kuria „išmanius namus“

Liubomirui Jančevui iš Bulgarijos – vos 22 metai, tačiau jo įkurtos įmonės „M Climate“ apyvarta jau viršija milijoną eurų. Vaikinas dar būdamas 17-os pradėjo kurti išmanius namus – dabar jo prietaisai leidžia taupyti energiją ir nesibaiminti, kad namuose kils gaisras dėl, pavyzdžiui, neišjungto lygintuvo.
Liubomiras Jančevas
Liubomiras Jančevas (dešinėje)

L.Jančevas atsidaro programėlę mobiliajame telefone – naudodamasis ja, jis gali išjungti namie pamirštą lygintuvą, pradėti šildyti vandenį elektriniu šildytuvu, padidinti šildymą, prieš grįždamas į namus. Jo bendrovė vartotojams pardavinėja prietaisus, kurie leidžia bet kokius, net ir senus, namus paversti išmaniais.

Bulgarija, kaip ir Lietuva, labai giriasi, kad yra patraukli valstybė startuoliams. Tačiau realybė kol kas yra kiek kitokia. Nors abiejose šalyse yra įkvepiančių startuolių pavyzdžių, tiek Sofija, tiek Vilnius yra Europos Komisijos sudaryto patraukliausių startuoliams valstybių reitingo uodegoje.

Elektros jungikliai telefone

Kol kas L.Jančevas reklamuoja 4 prietaisus, nors kuria jų ir daugiau. 99 eurus kainuojanti „Melissa“ leidžia per atstumą reguliuoti oro kondicionavimo sistemą namuose. 129 eurų vertės „Bobbie“ padeda įjungti vandens šildytuvą esant toli nuo namų. 49 eurus kainuojanti „Vicki“ reguliuoja radiatorius, o elektros kištukinis lizdas už 24 eurus gali per atstumą išjungti pamirštą lygintuvą, plaukų džiovintuvą ar bet kurį prietaisą.

„M Climate“ prietaisai
„M Climate“ prietaisai

Tam tereikia paspausti kelias komandas mobiliojoje programėlėje. Galite išjungti lygintuvą jau važiuodamas autobusu į darbą arba nustatyti, kad prietaisas išsijungtų tuomet, kai jūs nutolsite, tarkime, per kilometrą nuo namų.

„Sistema veikia beveik bet kur. Mes stengiamės, kad būtume suderinami su visomis sistemomis. Žinoma, anksčiau buvo tam tikrų sistemų, su kuriomis negalėjome dirbti, tačiau problemas išsprendėme“, – 15min Sofijoje sakė L.Jančevas, paklaustas, ar galima tokius prietaisus instaliuoti senos statybos namuose, kurių pilna tiek Bulgarijoje, tiek Lietuvoje.

Pasak jo, visus prietaisus namuose instaliuoti yra lengva, ir tą gali padaryti patys vartotojai. Tik prietaisui, įjungiančiam elektrinį vandens šildytuvą, instaliuoti jis rekomenduoja pasikviesti specialistą.

„Šie prietaisai yra skirti tam, kad sumažintų sąskaitas už energiją, tuo pačiu metu palaikydami esamą komforto lygį ar net jį padidindami“, – žurnalistams kalbėjo L.Jančevas.

Jo sukurta išmanių namų sistema taip pat analizuoja kiekvieno namų ūkio įpročius – kiek ir kada energijos yra suvartojama.

Šią informaciją bulgarų bendrovė siūlo komunalinių paslaugų įmonėms, kurios taip gali pasiruošti piko metui, pardavinėti atsinaujinančią energiją, kai yra jos perteklius, tiems namams, kurie pasirinkę tokį prioritetą ir pan.

Liubomiras Jančevas
Liubomiras Jančevas

Startuolių reitinge – tarp paskutiniųjų

Ne tik Lietuva šoka viliotinį jauniesiems Europos verslininkams. Ir Bulgarija reklamuojasi kaip startuolių valstybė. „M Climate“ taip pat iškilo kaip įmonė startuolis, nors dabar jau turi didesnę nei milijono eurų apyvartą.

Beje, pagal Europos Komisijos sudarytą indeksą, kuris rodo įvairių Europos miestų patrauklumą ir pasiruošimą startuolių kūrimuisi, Sofija yra labai panaši į Vilnių. Ir, beje, nė vienas miestas pernelyg nežiba – Vilnius užima 49 vietą, o Sofija – 50.

„Vilnius pagal patrauklumą startuoliams sąraše yra 49 vietoje. Taip yra dėl to, kad miestas surinko mažai balų įvairiose kategorijose, išskyrus skaitmeninės infrastruktūros sferą, pagal kurią Vilnius yra antras sąraše“, – rašoma indekso pristatyme.

Tiesa, jame pabrėžiama, kad pastaruoju metu Lietuvos startuolių ekosistema pastebimai augo.

Tuo metu Sofija giriama už žemą darbo jėgos ir infrastruktūros kainą, taip pat kapitalo pasiekiamumą, bet startuolius Bulgarijoje nemenkai paremia Europos Sąjunga. Tačiau visi kiti rodikliai miestą reitinge tempia žemyn.

„Nors Sofija atrodo gana gerai, kalbant apie darbuotojų įgūdžius, priėjimą prie kapitalo ir skaitmeninę infrastruktūrą, vertinant rinką, mentorystę ir vadybinę pagalbą startuoliams ji atsiduria paskutiniame dešimtuke“, – rašoma reitingo pristatyme.

Reikia bent 2–3 metų

Bulgarijos startuoliai savo verslui reikalingo kapitalo gauna iš dviejų šaltinių – Europos investicijų fondo ir fondo „Eleven“. Nepaisant to, kad Europos Komisija giria Sofiją už kapitalo prieinamumą startuoliams, pastarojo fono įkūrėjas Danielis Tomovas aiškino, kad Sofija pastaruoju metu reitinge smuko žemyn. Didžiausią įtaką tam padarė pirminio kapitalo trūkumas.

Sofijos reitingas
Sofijos reitingas

„Tam, kad sukurtum tokį produktą, kurį galima parduoti ir įsuktum verslą, reikia 200–300 tūkst. eurų ir dvejų trejų metų“, – aiškino D.Tomovas.

Vertinant tik priėjimo prie kapitalo rodiklį, Sofija reitinge yra 22, Vilnius – vos 40. „Priėjimas prie kapitalo išlieka labai skurdus“, – taip rašoma apie Vilnių.

Vilniaus reitingas
Vilniaus reitingas

15min žurnalistės kelionę į Sofiją, Bulgariją, apmokėjo Europos Komisija. Straipsnio turiniui tai jokios įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius