Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 pasakojimai: kas žmones paskatino įsigyti nutolusias saulės elektrines?

Nors elektros kainos šiandien jau nėra tokios gąsdinančios, kokios buvo pernai vasarą, priežasčių įsigyti nutolusią saulės elektrinę ir elektrą gamintis sau nesumažėjo: šiuo metu valstybė siūlo kreiptis dėl paramos nutolusiai saulės elektrinei įsigyti ir padengti iki 3000 eurų išlaidų tam, kad taptumėte savarankišku elektros gamintoju, atspariu bet kokiems galimiems elektros kainos svyravimams. Kaip vyksta procesas, ar sudėtinga gauti paramą ir išsirinkti nutolusių elektrinių parką ir kodėl nusprendė tapti gaminančiu vartotoju pasakoja trys nutolusias elektrines jau turintys žmonės.
Saulės energija
Saulės energija / 123RF.com nuotr.

Sako, kad įsigijo nutolusią saulės elektrinę praktiškai nemokamai

„Nutolusią saulės elektrinę įsigyti nusprendėme dar prieš didįjį elektros kainų kilimą: rezervavome 2021 m. pabaigoje. Kodėl? Norėjosi būti nepriklausomiems nuo tiekėjo nustatomų kainų, matėme tai kaip itin gerą investiciją, nes elektrinė turėtų atsipirkti per 10 metų. Elektrinę įsigijome gavę valstybės paramą, ją naudojome kaip pradinį įnašą imdami specialiai tokioms elektrinėms įsigyti bankų teikiamą paskolą, kurios duodamos tikrai geromis sąlygomis. Ir sudėliojus tokį planą išėjo, kad praktiškai nieko papildomai mokėti mums ir netenka: paskolos įnašas yra kiek mažesnis nei šiaip mėnesinė elektros kaina, o elektrinę iš banko išsipirksime pilnai per dešimt metų ir už elektrą mokėti neturėsime visai, tik nutolusios elektrinės priežiūros mokestį, kuris nėra didelis“, – savo istorija dalijasi Ernestas Žvaigždinas iš Vilniaus.

Pasak jo, kadangi gyvena kotedže, svarstė ir elektrinę ant pastato stogo, tačiau suprato, kad tokią saulės elektrinę reikės prižiūrėti ir rizikas prisiimti sau: „Priežiūra, valymas, atsakomybė, juk daug paprasčiau įsigyti nutolusią, kur viskuo pasirūpinta, o ir stogas lieka laisvas – gal kada sugalvosime ten kokią pirtelę pasistatyti“.

123RF.com nuotr./Saulės energetika
123RF.com nuotr./Saulės energetika

Nutolusius saulės elektrinių parkus vystančios bendrovės „Evecon“ vadovas Giedrius Kvedaravičius papildydamas E. Žvaigždiną sako, kad būtent nutolusios elektrinės priežiūros mokestis žmonėms paprastai kelia daugiausiai klausimų: „Kiekvienoje bendrovėje nutolusios elektrinės priežiūra yra įkainojama skirtingu kasmėnesiniu įkainiu, tačiau kas yra dar svarbiau nei jo dydis – tai sutarties sąlygos. Sutartyje privalo būti aiškiai apibrėžta, kaip šis administracinis įkainis gali kisti, kokiais atvejais jį leidžiama kelti. Itin svarbu įsitikinti, kad bendrovė šio mokesčio nekels be rimtų priežasčių ir nebus išrašomos papildomos sąskaitos už darbus, kurie jau turėtų būti įskaičiuoti į priežiūros mokestį“.

Paramos gavimo ir parko išsirinkimo procesas nebuvo sudėtingas

Nutolusią saulės elektrinę įsigijęs Ernestas taip pat pasakoja, kad pats paramos gavimo procesas buvo itin paprastas, truko vos porą minučių, o kilus klausimams, patarimais pasidalijo pats pasirinkto nutolusių saulės elektrinių parko vystytojas.

„Rinkdamiesi parką, iš kurio įsigyti nutolusią saulės elektrinę, dėmesį kreipėme į du kriterijus. Pirmas, parkai paprastai rašo kainą už kilovatą, tačiau man svarbiau buvo suskaičiuoti kilovatvalandės kainą, nes kilovatas gali sugeneruoti skirtingą kiekį kilovatvalandžių. Reikia žiūrėti ne kokio galingumo pati elektrinė, o kiek kilovatvalandžių ji sugeneruoja ir tuomet įvertinti to kainą. Antrasis kriterijus buvo garantija: nutolusi saulės elektrinė yra ilgametis įsipareigojimas, tad ieškojau tiekėjo, kuris siūlo ilgiausią garantiją“, – sako E.Žvaigždinas.

„Evecon“, vystančios nutolusių saulės elektrinių parkus, atstovas teigia, kad yra ir dalykų, į kuriuos rinkdamiesi parką žmonės kreipia pernelyg daug dėmesio: „Egzistuoja mitas yra tai, kad nutolusi saulės elektrinė vis tiek turi būti kažkur netoliese, toje pačioje ar gretimoje savivaldybėje. Tai yra visiškai nereikšmingas faktorius, nes nutolusi elektrinė gali būti bet kur Lietuvoje, tai neturi jokios įtakos“.

123RF.com nuotr./Saulės elektrinės
123RF.com nuotr./Saulės elektrinės

Nutolusią saulės elektrinę įsigijo butui

Giedrius Karauskas prieš metus įsigijo nutolusią saulės elektrinę, kuri šiandien elektrą gamina butui Vilniuje: „Pasaulinės tendencijos nuo iškastinio kuro pereiti prie atsinaujinančio privertė pagalvoti, kaip aš ir mano šeima gyvensime ateityje. Nors dabar važinėjame dyzeliniu kuru varomais automobiliais, tačiau ateitis – elektriniai automobiliai, paspirtukai, motoroleriai ir motociklai. Taip, kaip bebūtų gaila, teks ir man, ir žmonai iškeisti birbiančius motociklus ir persėsti ant elektrinių. Argumentus sudėjus į vieną vietą, atsiradus galimybei įsigyti dalį nutolusios elektrinės, gauti valstybės finansavimą ilgai negalvojau ir įsigijau“.

Pasak G.Karausko, nors šiandien elektrinė elektrą gamina tik butui, vyras ketina dalį elektrinės pajėgumų skirti ir turimai sodybai: „Sodyboje esame įsirengę šilumos siurblį oras-oras, tad planuoju dalį elektrinės priskirti šiam objektui, taip pat esu įsirengęs elektros stotelę parkinge. Šiandien sunaudojame apie 200 kWh/mėnesį, bet manau, kad ateityje jų sunaudosime daugiau. Esu skaičiavęs, kad dabartinėmis elektros kainomis nutolusi saulės elektrinė turėtų atsipirkti per maždaug penkerius metus, o gal net greičiau. Pavyzdžiui, pernai, kai elektros kainos šovė į viršų, dar neturėjau nuosavos nutolusios saulės elektrinės ir už elektrą mokėjau apie 0,7 Eur/kWh. Ją pajungus nemokėjau praktiškai nieko“.

Paskatino mintys apie ateitį

Kitas nutolusią saulės elektrinę rezervavęs pašnekovas Rimantas Stanys sako, kad sprendimą tapti gaminančiu vartotoju lėmė mintys apie ateitį: „Statomės namą ir galvojame apie ateitį: visas namo šildymas bus elektrinis, šilumos siurbliu, tad sunaudosime nemažai elektros. Negana to, norime turėti du elektromobilius. Žinoma, svarstėme ir elektrinės statymą ant stogo, tačiau šį variantą greitai atmetėme: nesinori darkyti naujo ir gražaus namo stogo“.

Pašnekovas pasakoja, kad paramos dar negavo, bet dėl jos kreipėsi ir tikisi gauti, o pats kreipimasis buvo itin paprastas. Paklaustas, kaip išsirinko nutolusių elektrinių parką, Rimantas pasakoja, kad rinkosi iš žinomiausių tiekėjų: „Įsipareigojimas ilgalaikis, tad rinkausi žinomiausius vardus, tuomet vertinau kainą, nes techninės charakteristikos visų panašios“.

Kaip veikia paramos nutolusioms saulės elektrinėms mechanizmas?

Paramą gauti yra nesudėtinga, o ja galima padengti iki 3000 eurų nutolusios saulės elektrinės įsigijimo išlaidų. Paramos dydis yra 323 Eur už vieną kilovatą, taigi įsigijant, pavyzdžiui, 5 kW elektrinę ir už ją mokant iš karto, paramos dydis bus 1615 Eur, kas sudaro apie trečdalį visos tokio galingumo nutolusios saulės elektrinės kainos.

„Norint suprasti, kokio galingumo nutolusios saulės elektrinės reikia kiekvienu atveju, rekomenduojama naudotis internete esančiomis skaičiuoklėmis arba metinį suvartojamą kiekį padalinti iš 1100. Svarbu suprasti, kad vasarą ir dienos metu pagamintą perteklinę elektros energiją galima bus susigrąžinti, kai to prireiks.“, – pasakoja G. Kvedaravičius.

Nusprendus, kad norima įsigyti nutolusią saulės elektrinę ir gauti jai paramą, reikia užpildyti prašymą APVIS sistemoje, gavus patvirtinimą dėl paramos, elektrinę reikia įsigyti per metus. Patirtos išlaidos kompensuojamos tuomet, kai elektrinė yra įsigyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius