-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 metai su SGD terminalu: dėl atpigusių dujų sutaupyta 103 mln. eurų

KN skaičiavimu, nuo 2014-ųjų, kai Klaipėdoje veiklą pradėjo SGD terminalas, dėl atpigusių dujų Lietuvos gyventojai iš viso sutaupė 103 mln. eurų. Tai reiškia, kad galimai kiekvieno gyventojo kišenėje per 3,5 metų liko po 37 eurus, o keturių asmenų šeimose – po 148 eurus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Trečiadienį Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale „Independence“ lankėsi grupė Seimo narių iš Ekonomikos ir Aplinkos apsaugos komitetų bei Energetikos komisijos atstovai. Politikai kartu su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu bei Klaipėdos naftos (KN) generaliniu direktoriumi Mindaugu Jusiumi buvo kalbėta apie SGD ekonominį naudingumą.

VIDEO: Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas aiškina apie naudingiausią ekonominį sprendimą dėl SGD terminalo

KN analitikų skaičiavimai grįsti prielaida, kiek gyventojai būtų sumokėję už dujas, jei iki šiol galiotų 2014 m. gamtinių dujų kainos, buvusios iki „Independence“ atidarymo. Skaičiuojant remtasi prielaida, kad gyventojai per tuos 3,5 metų kasmet dujų suvartojo tiek pat, kiek numatoma suvartoti 2018-aisiais.

Gamtinių dujų kainos gyventojams, kurie jas naudoja maistui gaminti, nuo terminalo atidarymo iki šių metų sumažėjo 18 euro centų (2014 m. I pusm. kaina – 0,77 Eur / m3, 2018 m. – 0,59 Eur / m3).

Tiems, kurie dujas naudoja ir maistui gaminti, ir būstui šildyti, kainos smuko 15 euro centų (2014 m. I pusm. – 0,54 Eur / m3, 2018 m. – 0,39 Eur / m3). Tad dabar kaina, kurią Lietuvos gyventojai moka už dujas, yra viena mažiausių Europoje.

M.Jusius pažymi, kad dujos lietuviams prieš ketverius metus atsiėjo ketvirtadaliu brangiau, nes iki SGD terminalo atidarymo 2014 m. gruodį Lietuva galėjo jų įsigyti tik iš vieno tiekėjo – Rusijos koncerno „Gazprom“ – ir už jas mokėjo brangiausiai Europoje. Pavyzdžiui, 2014 m. pirmąjį pusmetį vidutinė importo kaina Lietuvai buvo 29,84 Eur / MWh, kai tuo pačiu metu Didžiosios Britanijos NBP biržoje vidutinė jų kaina buvo 24,07 Eur / MWh.

VIDEO: „Klaipėdos naftos“ vadovas Mindaugas Jusius komentuoja SGD terminalo išpirkimą

Dabar Lietuva, turėdama priėjimą prie bet kurio dujų pardavėjo pasaulyje, už jas moka gerokai mažiau nei prieš SGD terminalo atidarymą.

„Terminalo kritikai neretai teigia, kad Lietuvoje dujos atpigo tik todėl, kad jų kaina krito visame pasaulyje. Tai netiesa. Jeigu kainos sumažėjimą būtų lėmusi tik pasaulinė tendencija, kaina visur turėjo mažėti panašiai. Bet taip nėra. Didžiosios Britanijos NBP biržoje dujų kaina, lyginant su buvusia prieš ketverius metus, sumažėjo 15 proc., o Lietuvoje ji smuko dvigubai stipriau – net 31 proc.“, – aiškina M.Jusius.

Į Lietuvą importuojamų dujų kaina sumažėjo nuo 29,84 Eur / MWh (vidutinė kaina 2014 m. I pusm.) iki 20,60 Eur / MWh (2018 m. I pusm.), o NBP biržoje – nuo 24,07 Eur / MWh (2014 m. I pusm.) iki 20,49 Eur / MWh (2018 m. I pusm.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius