Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Butkevičius jau netrukus tikisi lūžio derybose su „Gazprom“

Naują ieškinį prieš Rusijos dujų koncerną „Gazprom“ inicijuojančios Lietuvos premjeras tikisi, kad lūžis derybose su „Gazprom“ įvyks artimiausiu metu. Algirdas Butkevičius penktadienį sakė, jog pagrindinė nejudančių derybų priežastis yra ta, jog Lietuva atsisako atsiimti 5 mlrd. litų vertės ieškinį iš Stokholmo arbitražo. Be to, Lietuva tikėjosi greitesnio Europos Komisijos tyrimo.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Artimiausiu metu (tikimės lūžio derybose – BNS). Vakar turėjau susitikimą su Rusijos ambasadoriumi (...) ir buvo smagu išgirsti, kad jis šiuo klausimu jau pradėjo domėtis, ieško tiesioginių kontaktų ir su ponu Mileriu – „Gazprom“ vadovu. Jis žadėjo tarpininkauti, kad tos derybos vyktų“, – interviu radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė A.Butkevičius.

„Derybos su „Gazprom“ vangokai vyksta dėl vienos priežasties – jų pagrindinis reikalavimas buvo, kad mes atsiimtume ieškinį arbitraže (Stokholmo – BNS) – jei būtume jį atsiėmę, jau susitarimas būtų įvykęs pernai, tikriausiai iki liepos 1 dienos“, – sakė premjeras.

Anot jo, naują ieškinį prieš „Gazprom“ inicijuojanti Lietuvos Vyriausybė neatsiėmė ankstesnio savo ieškinio, nes tai buvo politinis ir ekonominis sprendimas.

Derybos su Rusijos koncernu būtų vykusios sparčiau, jeigu Europos Komisija tyrimą dėl „Gazprom“ taikomų kainų Rytų Europos šalims būtų baigusi jau pernai, kaip tikėjosi Lietuva.

„Tame sprendime teisininkai yra išdėstę motyvus, kad Lietuva permokėjo beveik 5 mlrd. litų – tai reiškia, žmonės tiek daugiau sumokėjo. Mes svarstėme tam tikrus kitus variantus, apie kuriuos čia negaliu kalbėti – per tam tikrą nuolaidų taikymo sistemą per 10 metų – ir tada tikrai būtume galėję susitarti...“, – sakė A.Butkevičius.

Be to, pasak ministro pirmininko, derybos su Rusijos koncernu būtų vykusios sparčiau, jeigu Europos Komisija tyrimą dėl „Gazprom“ taikomų kainų Rytų Europos šalims būtų baigusi jau pernai, kaip tikėjosi Lietuva.

„Mes tikėjomės, kad Europos Komisija pabaigs (tyrimą – BNS) praėjusiais metais ir jeigu ji būtų baigusi, tai yra kitas kelias – mes turime keletą variantų...“ – teigė Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičius teigė apie tai ketinantis kalbėtis su ES komisaru Joaquinu Almunia.

Jo žodžiais, Lietuva žino kainas, kurias už dujas moka kitos ES šalys.

„Mes žinome, kokios kainos yra kitose šalyse, nors kai kas bando aiškinti, kad tai yra paslaptis, bet žinote, derybose daug kas paaiškėja ir kartais net sužinome skaičius po kablelio. (...) Praktiškai tarp kitų Europos Sąjungos šalių Lietuva moka pačią didžiausią kainą už dujas“, – aiškino A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius