Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Lukašenka: Baltarusija gali apsieiti be rusiškos naftos

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, jog jo šalis gali apsieiti be rusiškos naftos ir neketina dėl to aukoti savo laisvės bei nepriklausomybės.
Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

„Kam mus griebti už gerklės? Ir taip aišku, kad galime apsieiti be rusiškos naftos. Nors mums bus labai sunku“, – susitikime su žiniasklaida penktadienį kalbėjo A.Lukašenka.

„Tačiau laisvė, nepriklausomybė – tai labai rentabilu, tai neįvertinama jokiais pinigais, jokiais skaičiais“, – pabrėžė Baltarusijos lyderis.

„Mes vis dėlto rasime išeitį. Deja, Rusijoje to nesupranta“, – pridūrė A.Lukašenka.

Maskva dėl nesutarimų su Minsku dėl dujų kainos naftos tiekimą Baltarusijai nuo praėjusių metų vidurio sumažino daugiau kaip trečdaliu, nuo spalio mėnesio – dar 15 proc., o nuo šių metų tiekimą ir toliau riboja.

Rusijos energetikos ministerijos duomenimis, per pirmąjį šių metų mėnesį Baltarusijos naftos perdirbimo įmonės iš Rusijos gavo 1,381 mln. tonų naftos – 30 proc. mažiau nei pernai sausį.

Baltarusijos valdžia pastaraisiais mėnesiais skelbia aktyviai ieškanti alternatyvos rusiškai naftai. Žaliavos iš kitur negaunančios šalies naftos perdirbimo įmonės priverstos mažinti degalų gamybą, kurie yra vieni pagrindinių šalies eksporto pajamų šaltinių.

A.Lukašenka, neseniai pareiškęs, jog šalis jau yra išbandžiusi naftos tiekimą iš Azerbaidžano, iš Venesuelos per Ukrainos uostus ir vamzdynu Odesa–Brodai, taip pat geležinkeliais į Baltarusijos perdirbimo gamyklas, privalo atnaujinti naftotiekio iš Baltijos šalių idėjos svarstymus.

Pasak valstybės koncerno „Belneftechim“ vadovo Igorio Liašenkos, Baltarusijoje svarstomos galimybės panaudoti daugiau kaip dešimtmetį neeksploatuojamą naftotiekį Ventspilis–Biržai–Polockas, kurio atšaka nutiesta iki Mažeikių ir Būtingės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius