Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Lukašenka: Baltarusija gali importuoti naftą per Lenkiją ir Baltijos šalis

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė turintis „įdirbių“, kad šalis galėtų pradėti alternatyvios rusiškai naftos importą – per Lenkiją ir Baltijos valstybes, jei su Rusija nepavyks „žmogiškai susitarti“.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Rengiame šiaurinį (importo) maršrutą. Tai tiesiai pasakiau Rusijos valdžiai. Ir per Lenkiją, ir per Baltijos šalis. Progresas yra. Tačiau jei mes pradėsime importuoti naftą per Lenkiją, panaudosime dvi „Družba“ vamzdyno gijas, per kurias dabar rusiška nafta eksportuojama“, – žurnalistams sakė A.Lukašenka.

Baltarusijos prezidentą cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

A.Lukašenka apie alternatyvą rusiškai naftai vėl prabilo Minskui ir Maskvai nesutariant dėl nuostolių, kuriuos Baltarusija patyrė dėl „mokesčių manevro“ Rusijos naftos pramonėje bei naftos užteršimo organiniais chloro junginiais prieš kelis mėnesius. Be to, Minskas nesiliauja piktintis, kad sąjunginė valstybė Rusija neparduoda Baltarusijai gamtinių dujų itin pigiai – Rusijos vidaus rinkos kainomis.

„Bet ar tik reikia Rusijai, kad 20-25 mln. tonų naftos iš JAV, Saudo Arabijos ar dar kažkieno patektų į jos rinką. (...) Azerbaidžano nafta – turime jos tiekimo maršrutą per Ukrainą į Mozyrį (vieną iš dviejų Baltarusijos naftos perdirbimo įmonių“, – kalbėjo A.Lukašenka.

„Ar to reikia Rusija? Ne. Na, tai susitarkime žmogiškai ir darysime viską kaip geriau. Štai tokie yra mano reikalavimai“, – pridūrė jis.

Baltarusijos prezidentas šių metų pradžioje taip pat eilinį kartą kalbėjo apie galimybę Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas žaliava aprūpinti per Baltijos valstybių uostus.

Lietuvoje toks Baltarusijos lyderio pasisakymas buvo įvertintas labiau kaip bandymas sustiprinti Minsko pozicijas derybose su Maskva.

Dabar Rusija yra vienintelė žaliavos tiekėja abiem Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms, kurios jos per metus gauna 18 mln. tonų. Be to, dar apytikriai po 6 mln. tonų rusiškos naftos Baltarusija kasmet gauna reeksportui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius