-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 09 24 /15:19

„Achemos“ direktorius Valdemaras Vareika vyks į Maskvą derėtis su „Gazprom“

Antradienį įmonės „Achema“ gamybos direktorius Juozas Tunaitis žunalistams pranešė, jog koncerno generalinis direktorus Valdemaras Vareika išvykęs į Vilnių, kur sprendžiamas įmonei gyvybiškai svarbus derybų su Rusija dėl mažesnės dujų kainos klausimas. Užsiminta, jog artimiausiomis dienomis V.Vareika turėtų išvykti į Rusiją, kur jo laukia darybos su „Gazprom“ vadovais
Valdemaras Vareika
Juozas Tunaitis / lprofsajungos.lt nuotr.

„80 proc. mūsų produkcijos savikainos sudaro dujų kaina. Mums tai gyvybės ir mirties klausimas“, – sakė J.Tunaitis.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, Lietuva per metus suvartoja apie 3,4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. „Achema“ suvartoja apie 38 proc. visų į Lietuvą importuojamų dujų.

Praėję metai „Achemai“ buvo rekordiniai. Atsigavusi po krizės įmonė pasiekė didžiausią iki šiol apyvartą – 2,34 mlrd. litų. Šiuo metu įmonėje dirba virš 1,4 tūkst. darbuotojų. Didžiausios bendrovės eksprto rinkos – Prancūzija, Didžioji Britanija, JAV, Vokietija.

 Mes negalime kalbėti apie tai, kad dujų kainą mums turi sumažinti, – sakė A.Butkevičius.

Atskiros derybos

Andriaus Kubiliaus Vyriausybė su koncernu „Gazprom“ dėl gamtinių dujų tiekimo derėjosi atstovaudama ir Lietuvai, ir „Achemai“.

2009 metais A.Kubilius kreipėsi į Rusijos pareigūnus ir „Gazprom“ dėl „Achemai“ tiekiamų dujų kainos.

Darbo partijai tuomet pasirodė, kad A.Kubilius galbūt protegavo „Achemą“, tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jokio pažeidimo nenustatė.

Kaltas nesijautė ir A.Kubilius – jis, kaip Lietuvos premjeras, esą privalo rūpintis ir šalies verslo interesais.

Dabar du didžiausi „Gazprom“ dujų vartotojai šalyje – Lietuva ir „Achema“ – dėl palankių dujų kainų derasi atskirai.

Derasi ir „Lietuvos dujos“

Be „Achemos“ ir Lietuvos Vyriausybės, su „Gazprom“ derasi ir „Lietuvos dujos“. Pasak bendrovės atstovės spaudai Jolitos Butkienės, įmonės specialistai nuolatos bendrauja su vienais akcininkų – „Gazprom“. Vienas klausimų, tačiau ne vienintelis, yra dujų kaina.

„Lietuvos dujų“ derybos su „Gazprom“ yra ne politinio pobūdžio. Bendrovės specialistai Vyriausybės ir „Gazprom“ derybose nedalyvauja.

Valdančiųjų atstovas „darbietis“ Vytautas Gapšys, paklaustas, ar tai, kad vyksta net trejos vienos valstybės atstovų derybos su „Gazprom“, nesilpnina Lietuvos pozicijų, aiškino taip nemanąs.

„Tai yra privačių kompanijų reikalas. Jeigu jie nori derėtis atskirai, tai valstybė tikrai negali įsikišti visais atvejais į privačių kompanijų reikalus. Ten, kur yra galimybė ir bendras sutarimas, kad reikia ieškoti kompromiso, žinoma, Vyriausybė tai turi stengtis daryti. Bet jeigu tai yra privati kompanija, kuri atskirai prisiima sau atsakomybę už dujas... Bet aš nesu derybininkas, nesu įsigilinęs į tą situaciją“, – sakė V.Gapšys.

Ko nori „Gazprom“?

Lietuva jau yra gavusi „Gazprom“ derybinę poziciją. Ko nori „Gazprom“ mainais į teisingą kainą, valdžia neatskleidžia.

Neoficialiai kalbama apie „Gazprom“ siekį, kad Lietuva atsiimtų 5 milijardų litų ieškinį iš Stokholmo arbitražo, taip pat apie reikalavimus dėl trečiojo energetikos paketo.

Trečiadienį Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius susitinka su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi. Už uždarų durų esą konservatoriams bus atskleista, ko nori „Gazprom“.

Iš premjero Algirdo Butkevičiaus kalbų kol kas aišku tiek, kad deramasi ne dėl pigesnių dujų, bet dėl teisingos dujų kainos.

„Kaina turi būti teisinga. Mes negalime kalbėti apie tai, kad kainą mums turi sumažinti arba taikyti nuolaidas. Turi būti teisingai taikoma kaina, kuri yra taikoma ir kitoms šalims“, – pirmadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite ir energetikos ministru J.Neverovičiumi sakė Vyriausybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius