Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Advokatas Vilius Bernatornis paaiškino, ką reiškia EK atstovės pareiškimas dėl „Gazprom“

Europos Komisijos (EK) atstovei nurodžius, kad Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ gali išvengti Komisijos pretenzijų dėl konkurencijos Europoje pažeidimų, nes tai esą galėtų būti neteisingai suprasta kaip „agresijos“ prieš Rusiją aktas, advokatas Vilius Bernatornis sako, kad šitaip EK pažeistų įstatymo viršenybės principą. Tuo tarpu Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius šio Komisijos atstovės pareiškimo išvis nekomentavo.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Labai norisi tikėti, kad tai nėra oficialus Komisijos aukščiausiame lygyje požiūris. Jis, nors ir skamba turintis kažkokią raciją, reiškia vieną dalyką: Komisijos tyrimo politizavimą arba jo pripažinimą politikos dalimi, kas apskritai pagal teisinės valstybės principus ir įstatymo viršenybės principus yra nepriimtinas požiūris“,  – „Žinių radijo“ laidoje „Akiratyje – energetika“ trečiadienį sakė V. Bernatonis.

Labai norisi tikėti, kad tai nėra oficialus Komisijos aukščiausiame lygyje požiūris. Jis, nors ir skamba turintis kažkokią raciją, reiškia vieną dalyką: Komisijos tyrimo politizavimą arba jo pripažinimą politikos dalimi, kas apskritai pagal teisinės valstybės principus ir įstatymo viršenybės principus yra nepriimtinas požiūris,  – sakė V. Bernatonis.

Pasak jo, EK turėtų spręsti apie „Gazpromo“ elgesį ir jo taikytą praktiką ne pagal politines aplinkybes, o pagal tai,  ar tas elgesys ir praktika atitiko ES bendrosios rinkos principus. „Aš vis dar tikiu, kad EK suras savyje jėgų būtent taip ir vertinti: ne pagal politinę dienotvarkę, o pagal įstatymo viršenybės principą, žiūrėdama, ar iš tikrųjų „Gazprom“ nenaudojo savo dominuojamos padėties netinkamai ir neteisėtai ir ar nepažeidė ES įstatymo“, – nurodė advokatas.

Jis pabrėžė, kad minėtas EK tyrimas yra ypač svarbus Europos Sąjungos (ES) priklausomybės nuo „Gazprom“ mažinimo kontekste. „Šis tyrimas, jo rezultatai ir prieštaravimų pateikimas yra ypač svarbus. Būtų didelė klaida juos politizuoti ir dėl kažkokių politinių priežasčių vilkinti“, – sakė V. Bernatonis.

Pasak jo, „Gazprom“ daro didelį spaudimą EK. „Kaip žinia, „Gazprom“ pajungęs beprecedentes pajėgas deryboms su Komisija ir lobistinei veiklai. Būtų gaila, jei šios veiklos rezultate pavyktų pasiekti, kad Komisija padarytų kompromisą su įstatymo viršenybės principu, su tuo, kad Komisija privalo vykdyti savo pareigas ir taikyti sankcijas, jei jos yra pagrįstos, nepriklausomai nuo to, kokį ekonominį ar politinį svorį turi ta bendrovė, prieš kurią reikia taikyti sankcijas“, – nurodė V. Bernatonis.

Europos Komisijos konkurencijos energetikos sektoriuje padalinio vadovė Celine Gauer antradienį sakė, kad šiuo metu prieštaravimų pareiškimo „Gazprom“ EK nesiųs, nes „tai būtų suprasta kaip agresija prieš Rusiją, nors jame būtų paprasčiausiai išdėstyti mūsų prieštaravimai įmonei, kuri, kaip jau nutiko, yra rusiška“.

EK įtaria, kad „ Gazprom“ piktnaudžiavo savo padėtimi rinkoje ir taikė Vidurio ir Rytų Europoje nesąžiningas dujų kainas, kurias siejo su naftos kainomis. Taip pat įtariama, kad koncernas galėjo varžyti dujų prekybą tarp šalių ir trukdyti klientams susirasti naujus energijos tiekėjus.

 Visą laidos„Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius