-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Akmens anglis susigrąžina gerą vardą

Pūpsančios akmens anglies krūvos ir juodos dulkės privačiuose kiemuose ir rūsiuose jau praeitis. Švariai supilstyta į transportavimui patogius maišus, anglis yra viena iš ekonomiškiausių kuro rūšių. Akmens anglies populiarumą lemia ir naujos kartos kuro katilai. Apie akmens anglies kaip šiluminės energijos šaltino vartojimą namų ūkyje pasakoja įmonės „Dameta“ mažmeninės prekybos vadovas Narūnas Dobranskis.
Akmens anglių kasykla Krasnojarske
Akmens anglių kasykla Krasnojarske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vartotojai liko ištikimi

„Iškastinė akmens anglis naudojama įvairiose pramonės šakose, pavyzdžiui, metalurgijoje, tačiau didžiausias jos poreikis yra elektros ir šiluminės energijos pramoninėje gamyboje bei privačiame sektoriuje“, – sako Narūnas Dobranskis.

Jeigu prieš 20 ir daugiau metų akmens anglis buvo viena iš pagrindinių kuro rūšių, tai pastaruoju metu paplito įvairūs šilumos gamybos būdai, kurie nereikalauja rankų darbo, yra ekologiški. Tačiau ir anglis turi savo vartotojus.

Akmens anglis kieto kuro rinkoje užima didelę dalį, nes yra pigiausia, reikalaujanti mažiausiai laiko, viena pakrova katile dega 10–15 val.

„Pastaruoju metu paplito automatiniai kieto kuro katilai, vieno pakrovimo į bunkerį užtenka savaitei ir ilgiau. Nauji, modernūs kieto kuro katilai yra ekonomiški, į aplinką išmeta labai mažai teršalų. Lyginant su senaisiais kieto kuro katilais, kurie iš tiesų teršia aplinką ir yra neekonomiški, naujieji katilai leidžia sugrąžinti gerą vardą akmens angliai, kaip šilumos gamybos šaltiniui privačiame namų ūkyje“, – teigia vadovas.

Fasuojamos į patogias pakuotes

Gyvenimas nestovi vietoje, keičiasi vartotojo požiūris, statomi nauji privatūs namai be pagalbinių patalpų, todėl žmonės nenori sandėliuoti viso šildymo sezonui reikalingo kuro kiekio, linkę pirkti mėnesiui ar kelioms dienoms.

„Rinkoje yra daug akmens anglies prekybos aikštelių, aktyviai pradėjo prekiauti statybinių medžiagų prekybos centrai, todėl kasmet auga poreikis fasuotos anglies į 25 kg ar panašios talpos maišus. Akmens anglis fasuojama į polietileninius maišus, tai leidžia palaikyti švarią namų aplinką ir patogiai pakrauti anglį į katilą. Tokiuose maišuose sufasuotą akmens anglį galima sandėliuoti lauke ar bet kokioje patalpoje“, – pataria N. Dobranskis.

Anglis plaunama ir sijojama

Ne visi žino, kad akmens anglis plaunama gamybos metu, panaudojant tam tikros koncentracijos tirpalą, kuriame akmens anglis „plaukia“, o kitos mineralinės priemaišos (akmenys) nuskęsta. Pasak N. Dobranskio, taip gaunamas švarus, be nedegaus balasto, kuras. Prieš pakraunant į traukinio vagonus, akmens anglis yra sijojama į reikiamo dydžio gabalus. Iki Lietuvos anglis vežama 5–7 tūkst. kilometrų. „Kadangi ši kuro rūšis yra pakankamai minkšta ir biri medžiaga, transportavimo ir sandėliavimo metu byra, mūsų įmonė papildomai sijoja ją prekybos aikštelėse“, – teigia N. Dobranskis.

Plautos ir papildomai išsijotos akmens anglies privalumas yra geras, ekonomiškas degimo procesas, paliekantis mažiau pelenų.

Privačiame sektoriuje plačiausiai paplitusi 5500–6000 kcal/kg kaloringumo anglis, kurioje yra apie 40 proc. lakiųjų medžiagų. Tai lengvai deganti ir paliekanti mažai pelenų, įvairių frakcijų D rūšies akmens anglis. „Tokios akmens anglies Lietuvoje sunaudojama 96–98 proc. Kitų rūšių akmens anglis vartojama išskirtiniais atvejais“, – sako N. Dobranskis.

Pigiau nei pjuvenų granulės

Akmens anglis yra tvarus produktas, sukurtas gamtos per milijonus metų, turi stabilius techninius parametrus, apie 30 proc. kaloringesnis ir apie 30–40 proc. pigesnis kuras, palyginus su medžio pjuvenų granulėmis. „Dėl granulių nestabilios kokybės reikia dažnai reguliuoti katilų degimo procesą, kai kada katilų degikliai sugadinami nepataisomai. Automatiniuose kieto kuro katiluose ekonomiškiau ir paprasčiau vartoti 5–25 mm dydžio akmens anglį, jų poreikis auga labai sparčiai. Naujieji katilai yra ekonomiški, išmeta į aplinką labai mažai teršalų ir patogūs eksploatuoti“, – pasakoja N. Dobranskis.

Akmens anglis yra ekonomiškiausias, reikalaujantis mažai laiko katilų aptarnavimui, pakankamai švarus kietasis kuras.

Naujos kartos kieto kuro šildymo katilai yra ekologiški, ekonomiški, lengvai ir greitai valdomi, tarnaujantys daug metų.

„Jei nutarėte savo namus šildyti kietu kuru ir įsirengėte šiuolaikišką katilą, geriausia rinktis akmens anglį, kuri neteršia aplinkos ir taupo lėšas. Akmens anglis yra ekonomiškiausias, reikalaujantis mažai laiko katilų aptarnavimui, pakankamai švarus kietasis kuras”, – teigia „Dameta“ mažmeninės prekybos vadovas N. Dobranskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius