Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: dujos vartotojams pigs ne mažiau kaip 20 proc.

Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ ir bendrovei „Lietuvos dujos“ susitarus dėl naujų gamtinių dujų kainų, dujos vartotojams nuo liepos pigs ne mažiau kaip 20 proc., pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius. Anot jo, tikslūs skaičiavimai paaiškės gegužės pabaigoje.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Šiuo metu vyksta skaičiavimai, nes iki 2016 metų sausio 1 dienos yra pasirašytas naujas susitarimas tarp „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“, ir tame susitarime yra numatyta nauja formulė, o ji reikalauja atlikti tam tikrus skaičiavimus, įvertinus dolerio kurso pokyčius per tam tikrą laikotarpį. Tikiuosi, kad mes galutinai žinosime šio mėnesio 20-25 dieną ir po to teiksime Kainų komisijai, kad ji šiuos pasiūlymus išanalizuotų ir priimtų sprendimą iki birželio 1 dienos, o ji (kaina – BNS) įsigaliotų nuo liepos 1 dienos. Galiu pasakyti, kad kaina mažės 20 proc., tikrai ne mažiau“, – interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Tačiau dar kartą perklaustas, ar tikrai tiek mažės kaina, premjeras patikslino, kad galutinių skaičiavimų dar nėra.

Galiu pasakyti, kad kaina mažės 20 proc., tikrai ne mažiau, – interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

„Aš nemačiau dar galutinių skaičiavimų, tai tikrai ji tokia bus, gal dar ir kitokia, šiandien dar negaliu drąsiai pasakyti, palaukime dar 2-3 savaites, ir tikrai bus visuomenei žinoma“, – sakė A.Butkevičius.

Anot jo, Kainų komisija įvertins ne tik „Gazprom“ pasiūlytą naują dujų kainą, bet ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo infrastruktūros, bei kitus kaštus, nuo kurių priklauso dujų kaina vartotojams.

Neoficialiomis BNS žiniomis, Kainų komisija jau skaičiuoja, kaip į dujų kainą vartotojams įskaičiuoti nuolaidą, kurią „Gazprom“ pasiūlė atgaline data – nuo 2013 metų. Tačiau, pasak šaltinių, norima, kad dujų kaina vartotojams būtų kuo stabilesnė iki pat 2016-ųjų, nepriklausomai nuo jai įtakos darančių ateities faktorių, todėl neatmetama, kad dabar ji mažės ne penktadaliu, o mažiau.

„Gazprom“ pasiūlė mažesnę dujų kainą iki 2015-ųjų pabaigos, kai baigsis ilgalaikė dujų tiekimo sutartis su „Lietuvos dujomis“. A.Butkevičius praėjusią savaitę sakė tikįs, kad tolesnės derybos dėl dujų tiekimo nuo 2016 metų bus sėkmingos ir dujų kaina nebus blogesnė.

Premjero teigimu, „Lietuvos dujos“ su „Gazprom“ susitarė dėl „patobulintos“ dujų kainos formulės. Tačiau, pasak šaltinių, kainos formulė iš esmės lieka ta pati, išskyrus naują koeficientą.  

„Verslo žinių“ žiniomis, „Gazprom“ pasiūlė dujų kainą Lietuvai suvienodinti su Vokietijai parduodamų rusiškos kilmės dujų kaina (angl. „German Eastern border price“) arba susieti ją su vadinamuoju BAFA (Vokietijos federalinė ūkio ir eksporto kontrolės įstaiga) indeksu, kuris suskaičiuojamas išvedant visų Vokietijos dujų importo šaltinių kainos vidurkį ir priduriant transportavimo koeficientą.

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų – 2013-2015-ųjų – dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių (apie 921 litas) arba 24 proc. (apie 118 dolerių) mažesnė nei dabar (kovo mėnesį – 1215 litų, arba 488 doleriai už 1 tūkst. kubų).

Pasak šaltinių, išliks ir sutarties sąlyga „take or pay“ („imk arba mokėk“), o metinis nuperkamų dujų kiekis – apie 1 mlrd. kubų.

Pasak šaltinių, išliks ir sutarties sąlyga „take or pay“ („imk arba mokėk“), o metinis nuperkamų dujų kiekis – apie 1 mlrd. kubų.

„Lietuvos dujos“ pranešė nuo liepos 1 dienos vidutiniškai 3,2 proc. mažinančios dujų tarifus gyventojams, tačiau šis sprendimas nesusijęs su „Gazprom“ nuolaida, jam įtakos turėjo smunkančios naftos kainos bei JAV doleris.

Be to, nuo liepos gali būti grąžinta dar pernai rudenį „Lietuvos dujų“ siūlyta didesnė kainos nuolaida – Kainų komisija tuomet vienašališkai nustatė 5 centais didesnį tarifą nei prašė pati bendrovė.

Dujos buitiniams vartotojams nuo šių metų sausio atpigo 1,5-11,5 proc. (4-24 centais už kubą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius