Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 30 /14:17

Algirdas Butkevičius: Lietuva nedarys jokių nuolaidų „Gazprom“

Lietuvos premjeras pareiškė, kad Lietuva nedarys jokių nuolaidų Rusijos koncernui „Gazprom“ derybose dėl dujų kainos, ir tikisi, kad šis maždaug penktadaliu sumažins dujų kainą šaliai. Anot Algirdo Butkevičiaus, iš „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio, su kuriuo turėtų susitikti kitą savaitę Vilniuje, jis tikisi gauti atsakymus į Lietuvos pateiktus pasiūlymus.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Jeigu jis (A.Mileris – BNS) patvirtins, kad nori susitikti, ir mes jį priimsime, pokalbio tema gali būti tik viena – tas, kas yra iš Lietuvos pusės pasiūlyta, ar jiems yra priimtina, ar nėra priimtina. Jeigu nepriimtina, tai kas ir kodėl (...). Ekspertų grupė, kuri yra sudaryta ir kuriai vadovauja energetikos ministras, ir iš kitos pusės irgi buvo grupė sudaryta, darbą baigė liepos 1 dieną. Toks buvo susitarimas, ir visus savo pasiūlymus Lietuva išsiuntė jiems. Tų pasiūlymų aš netgi nemačiau. Energetikos ministras ir mano patarėja man pasakė, kad jie pabaigė ir dabar laukia iš “Gazporm„ pusės kai kurių sprendimų“, – interviu BNS penktadienį sakė A.Butkevičius.

Anot jo, „Gazprom“ sprendimą turėjo priimti iki rugpjūčio vidurio, tačiau kol kas, jo žiniomis, jis nėra priimtas.

A.Butkevičius tikino, kad Lietuva nedarys nuolaidų „Gazprom“ nei dėl Trečiojo ES energetikos paketo, nei dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nei dėl ieškinio Stokholmo arbitražui.

A.Butkevičius tikino, kad Lietuva nedarys nuolaidų „Gazprom“ nei dėl Trečiojo ES energetikos paketo, nei dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nei dėl ieškinio Stokholmo arbitražui.

„Dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, kiek aš turiu informacijos iš darbo grupės, šis klausimas nėra pateiktas, pasiūlytas. Aš manau, kad mums yra visiškai netikslinga pasirašyti tokią sutartį vargstant, dirbant ir stengiantis įvesti SGD terminalą 2014 metais... Dėl arbitražo klausimo jeigu diskutuojame, tai diskutuojame su “Lawin„, kurie atstovauja Vyriausybei. Kiek aš turiu informacijos, nėra tokių pasiūlymų“, – BNS kalbėjo A.Butkevičius.

Premjeras paneigė kai kurių šaltinių informaciją, kad siūloma koreguoti ir trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo terminus.

„Čia tikriausiai tam tikros jėgos, kurios dirba prieš šitą Vyriausybę ir nori gal parodyti, kad šita Vyriausybė yra kažkokia blogietė. Dėl trečiojo energetikos paketo, man Sankt Peterburge susitikus su Rusijos ministru pirmininku, aš pirmiausiai iš jo lūpų išgirdau – mes esam dvi atskiros, savarankiškos, nepriklausomos šalys ir gerbiame jūsų apsisprendimą dėl Trečiojo energetikos paketo. Ir šitame susitikime tokios diskusijos nebus – šitas klausimas nuimtas, ir ekspertų lygyje nebuvo diskusijos“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Jis pakartojo tikįs, kad „Gazprom“ maždaug penktadaliu sumažins dujų kainą Lietuvai.

„Aš tikiuosi, kad ji (dujų kaina – BNS) sumažės 20 proc., kad galėtume priartėti prie Latvijos ir Estijos, nors aš manau, kad jiems (Gazprom – BNS) jokių nuolaidų irgi nedarė“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičius tikino kol kas neturintis tikslios informacijos, ar A.Mileris tikrai atvyks rugsėjo 6 dieną, tačiau, anot jo, „Gazprom“ vadovas atvyksta dalyvauti tą dieną planuojamame „Lietuvos dujų“ valdybos posėdyje.

„Turiu tokią informaciją, kad gal rugsėjo 6 dieną jis (A.Mileris – BNS) atvyks į Vilnių. Bet kad yra planuojamas susitikimas su manimi, konkrečiai tą dieną ar kažkokią valandą, aš dar tos informacijos neturiu (...). Pirmiausiai turiu išgirsti tą informaciją iš jo, kad jis tą dieną norės susitikti su manimi. Neturiu aš tokių patvirtinimų“, – interviu BNS sakė A.Butkevičius.

Manoma, kad susitikime gali būti pasiekta esminių susitarimų dėl rusiškų dujų kainos Lietuvai sumažinimo. Ne tik Lietuva, bet ir Europos Komisijos sankcijų galintis sulaukti „Gazprom“ jau beveik metus bando ieškoti susitarimo.

Pasak portalo vz.lt, Lietuvos premjeras siekia išjudinti derybų su „Gazprom“ procesą iš mirties taško ir yra pasirengęs sušvelninti savo poziciją: neatsisakant principinių nuostatų dėl Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo, pertvarkant „Lietuvos dujas“, nepasirašant ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, tačiau galbūt atšaukiant prieš metus Stokholmo arbitražui pateiktą ieškinį ir reikalavimą sumokėti Lietuvai 5 mlrd. litų kompensaciją.

„Gazprom“ vadovo vizitą, pasak vz.lt, galėjo paskatinti ir besibaigiantis Europos Komisijos (EK) tyrimas prieš „Gazprom“ dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ES rinkoje – neslepiama, kad „Gazprom“ laukia sankcijos.

Kiek anksčiau BNS, remdamasis neoficialiais šaltiniais, skelbė, kad Lietuva mainais už pigesnes „Gazprom“ dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl „Lietuvos dujos“ ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio arbitraže. Be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę – nuo 2013 iki 2020-ųjų – dujų pirkimo sutartį.

Iš „Gazprom“ per arbitražą reikalaujamus 5 mlrd. litų Lietuva iš koncerno galėtų atgauti per nuolaidas už ateities dujas.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius