-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Algirdas Butkevičius: Lietuvos energetikos strategija bus aiški kovo mėnesį

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad kovo mėnesį turėtų būti aišku, kokį kelią energetikos srityje pasirinks Lietuva.
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Manau, kad kovo mėnesį bus pilnas aiškumas, kokiu keliu Lietuva eis“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras pirmininkas.

Pasak A.Butkevičiaus, iki to laiko dirbs darbo grupė, kuri peržiūrės energetikos strategiją.

Ministras pirmininkas neatsakė į BNS klausimą, ar jo vadovaujama Vyriausybė tęs derybas su Japonijos kompanija „Hitachi“, kuri buvo parinkta statyti Visagino atominę elektrinę.

„Truputį kantrybe apsiginkluokime“, – sakė premjeras, paklaustas apie derybų perspektyvą ir galimus susitikimus su „Hitachi“.

A.Butkevičius teigė, kad Visagino atominės elektrinės projektas „buvo paruoštas be dialogo su visuomene“.

Pagal buvusios centro-dešiniųjų Vyriausybės parengtą planą, statant 1350 megavatų Visagino atominę elektrinę dalyvautų Japonijos korporacija „Hitachi“ ir trijų Baltijos šalių energetikos įmonės. Elektrinę ketinta pastatyti iki 2020–2022 metų.

Per patariamąjį referendumą, vykusį kartu su Seimo rinkimais spalio 14 dieną, už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš – 62,68 proc. rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58 proc.

A.Butkevičius teigė, kad Visagino atominės elektrinės projektas „buvo paruoštas be dialogo su visuomene“.

„Jis buvo paruoštas skubotai, nematėme susitarimo su Latvija, Estija, nepriklausomų ekonomistų nuomonės išsiskyrė dėl elektros energijos gamybos kainos, dėl pardavimo kainos ir mes kaip politikai negalėjome prisiimti atsakomybės pritariant tokiam projektui“, – teigė ministras pirmininkas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paskelbtame interviu teigė, kad Lietuvos gyventojai per referendumą dėl naujos atominės elektrinės buvo apgaudinėjami, nes jie negavo išsamios informacijos, o buvo daug lobistinės propagandos.

„Visuomenės nuomonė, pareikšta patariamajame referendume, labai svarbi, bet ji buvo suformuota, sakyčiau, labai neatsakingai, nes nebuvo teikiama informacija, o lobistinių interesų propagandos buvo daug. Galima sakyti, kad žmonės buvo apgaudinėjami“, – savaitraščiui „Veidas“ sakė prezidentė.

Kalbėdama apie Visagino jėgainės projektą, šalies vadovė sakė, kad atominė energetika yra viena iš pigiausių, ir paragino politines partijas pasirašyti susitarimą dėl energetikos politikos.

„Atominė energetika viena pigiausių ir nėra pati nesaugiausia, jeigu reaktoriai yra saugūs, jeigu jie gerai prižiūrimi“, – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė teigė, kad „kalbėti vien apie alternatyvius energijos šaltinius nutylint, kiek tai kainuoja, kokios gali būti pasekmės šaliai, yra žmonių apgaudinėjimas“.

„Lietuvai, neturtingai šaliai, neturinčiai savo energetinių išteklių, svajoti, kad galėsime tik saule, vėju, biomase patenkinti savo besivystančios ekonomikos poreikius, pernelyg optimistiška. Šiandien mes priversti supirkti saulės energiją penkiskart brangiau negu rinkos kaina, vėjo – panašiai. Biokuras pigesnis, bet tai reiškia, kad kirsime savo miškus“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius