Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 10 /12:01

Algirdas Butkevičius aiškinsis, ar jo patarėja Jūratė Juozaitienė prisidėjo prie „Chevron“ pasitraukimo

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius žada, kad bus ištirtas jo patarėjos Jūratės Juozaitienės elgesys per susitikimą su Žygaičių bendruomene dėl skalūnų dujų žvalgybos.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Ji aiškina, kad tai buvo sumontuota, sukarpyta, kaip mėgstama Lietuvoje kalbėti, bet turime tai iki galo išsiaiškinti (...) Kiek aš peržiūrėjau, pagal tą įrašą galima suprasti, kad ji dėstė tam tikrus argumentus prieš investuotojus. Turime tą faktą ištirti iki galo“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Vyriausybės spaudos tarnyba vėliau ketvirtadienį pranešė, kad A.Butkevičius, peržiūrėję slapta filmuotą ir sumontuotą medžiagą, pavedė komisijai atlikti tyrimą dėl galimo patarėjos tarnybinio pažeidimo.

Premjero patarėja aplinkos apsaugos klausimais J.Juozaitienė, liepą su Žygaičių gyventojais susitikusi Vyriausybės rūmuose, pareiškė, kad jei bus išlaikytas 40 proc. skalūnų išteklių mokestis, JAV energetikos kompanija „Chevron“ iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso pasitrauks savo noru.

J.Juozaitienės ir premjero patarėjo Viliaus Kavaliausko susitikimo su Žygaičių bendruomenės nariais vaizdo įrašas paskelbtas tinklalapyje youtube.com.

VIDEO: J.Juozaitienės ir premjero patarėjo Viliaus Kavaliausko susitikimas su Žygaičių bendruomenės nariais

Premjero patarėja aplinkos apsaugos klausimais J.Juozaitienė, liepą su Žygaičių gyventojais susitikusi Vyriausybės rūmuose, pareiškė, kad jei bus išlaikytas 40 proc. skalūnų išteklių mokestis, JAV energetikos kompanija „Chevron“ iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso pasitrauks savo noru.

„Jeigu mes išlaikysime savo 40 proc., jie patys išeis“, – žygaitiškiams sakė ji.

Vyriausybės pranešime teigiama, kad pati patarėja sako, jog suinteresuotos grupės slapta nufilmuotą ir kryptingai sumontuotą Žygaičių bendruomenės susitikimą panaudojo provokacijai – esą pusantros valandos trukęs pokalbis su Žygaičių bendruomene, kuriame patarėja aiškina situaciją ir teisės aktų pakeitimus Seime, buvo iškarpytas, sumontuotas suinteresuotoms grupėms tinkamu kampu.

A.Butkevičius ketvirtadienį Žinių radijui teigė, kad amerikiečiams buvo pasakyta, jog Vyriausybė pasisako už 15 proc. mokestį.

„Jiems buvo pasakyta, kad Vyriausybė turi savo nuomonę, ir tas mokestis bus sumažintas, nes Vyriausybė teiks išvadas, ir tas procentinis dydis bus sumažintas“, – teigė premjeras.

Jis sakė, kad jam nerimą kelia ir keturių to regiono, kur ketinta žvalgyti skalūnų dujas, savivaldybių pareiškimas, jog jos nepritars poveikio aplinkai vertinimui.

„Siunčiamas signalas, kuris mus labai neramina. Manau, kad tai tam tikras politikavimas nesigilinant į esmę, kokią ilgalaikę naudą duos valstybei tų investicijų pritraukimas, jeigu bus rastos dujos, kokią įtaką tai padarys mūsų energetikos visam sektoriui, energetikos nepriklausomumui“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Premjeras Vyriausybės pranešime taip pat sako, kad Vyriausybė nepasiduos provokacijoms ir kad einama investuotojų pritraukimo kryptimi. Be to, jame pažymima, jog Vyriausybė ketina imtis viešojo intereso išaiškinimo, kad nebūtų piktnaudžiaujama ginant vieno asmens ar grupių interesus, taip trukdant į Lietuvą pritraukti investuotojus ar užkirsti kelią naujoms technologijoms.

„Chevron“ antradienį pareiškė pasitraukianti iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje. Įmonės pranešime spaudai teigiama, kad pokyčiai turėjo įtakos svarstant galimos investicijos komercinius ir projekto vystymo aspektus, ir kompanija nusprendė sutelkti dėmesį į jau padarytas investicijas Rietavo licenciniame plote.

Aplinkos ministerija po daugiau nei pusmetį trukusių politikų, mokslininkų ir vietos bendruomenių diskusijų rugsėjo viduryje rekomendavo Vyriausybei paskelbti „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. JAV bendrovė buvo vienintelė konkurso dalyvė.

Skelbta, kad „Chevron“ 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės-Tauragės plote turės investuoti ne mažiau nei 80 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius