Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: Rusija iš Karaliaučiaus neturėtų kam parduoti elektros

Rusija stabdo Karaliaučiaus atominės elektrinės statybą, nes ją pastačiusi, neturėtų kam parduoti elektros, sako Lietuvos premjeras. Anot Algirdo Butkevičiaus, regionas neturi jungčių nei su Lenkija, nei su Lietuva, be to, reikėtų atnaujinti ir vidaus elektros linijas.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Aš manau, kad čia yra pagrindinė priežastis, kadangi jie neturi jungties nei su Lenkija ir neturi garantijų, kad jie galėtų tiekti elektros energiją į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis, o pastatyti tokį galingą objektą ir gaminti elektros energiją, neturint kam parduoti, tai, aš manau, būtų didžiulė jiems rizika“, – interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, Lietuva kol kas neturi oficialaus patvirtinimo, kad, kaip skelbia žiniasklaida, kaimyninė valstybė atsisako branduolinės energijos projekto.

„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado atominės elektrinės maketas
„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado atominės elektrinės maketas

„Dėl Kaliningrado atominės elektrinės statybos kol kas mes oficialios informacijos neturime, bet tas, kuris yra susipažinęs su visa esančia energetikos sistema Kaliningrado srityje, suvokia, kad pastačius atominę elektrinę Kaliningrado srityje, jie turi turėti elektros energijos išėjimo tinklus į kitas šalis. Kaliningrado srityje, pagal mano turimą informaciją, yra kita problema – jie turi vidaus elektros tinklus atnaujinti, nes jie yra susidėvėję“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Premjeras pakartojo, kad galimybė įgyvendinti Lietuvos projektą yra analizuojama, nes daugiau nei 1,3 tūkst. megavatų galios elektrinės projektas nebuvo įvertintas švedų ekspertų atliktoje Baltijos šalių energetikos sistemų sinchronizavimo su Vakarų Europa studijoje

A.Butkevičius tiesiogiai neatsakė į klausimą, ar Karaliaučiaus AE projektas stabdomas dėl to, kad Lietuva esą nebestatys Visagino atominės elektrinės.

Premjeras pakartojo, kad galimybė įgyvendinti Lietuvos projektą yra analizuojama, nes daugiau nei 1,3 tūkst. megavatų galios elektrinės projektas nebuvo įvertintas švedų ekspertų atliktoje Baltijos šalių energetikos sistemų sinchronizavimo su Vakarų Europa studijoje.

„Bet kokį įgyvendindami projektą, mes turime žinoti to projekto kainą, kokia bus kaina būsimos elektros energijos, turime žinoti, kokie su mumis kartu dalyvaus partneriai ir taip pat mes turim žinoti, kad sinchronizuojantis į Vakarų energetikos tinklus, šitas reaktorius, kuris yra galingas – virš 1,3 tūkst. megavatų – jis toje studijoje nebuvo įvertintas“, – aiškino premjeras.

Anot jo, Japonijos energetikos bendrovės „Hitachi“ yra paprašyta atsakyti į svarbius klausimus.

„Mes esam dabar paprašę „Hitachi“ kompanijos, kad jinai įvertintų šitą reaktorių, kaip būtų su juo galima sinchronizuotis į Vakarų tinklus, kelių mums reikėtų jungčių su Lenkija, kad mes galėtume apsirūpinti elektros rezervu. Mes turim didžiulį šiuo metu suformavę klausimyną, kuriame yra beveik 80 klausimų“, – teigė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius