Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: šildymo kainų šį sezoną sumažinti nepavyks

Premjeras Algirdas Butkevičius LRT radijui antradienį teigė, kad kainų šį šildymo sezoną sumažinti nepavyks.
Šildymas
Šildymas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šilumos tiekėjai pranešė, kad už gruodį teiktą šilumą gyventojams išsiųstos beveik dvigubai didesnės sąskaitos, nei už lapkritį.

Miestuose, kur daugiausia šilumai gaminti naudojamos gamtinės dujos, už standartinį, nerenovuotą šešiasdešimties kvadratinių metrų būsto šildymą teks mokėti iki penkių šimtų litų. Sąskaitos, šilumininkų teigimu, išaugo dėl atšalusių orų. Interviu LRT radijui premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad vienintelė galimybė mažinti sąskaitas už šildymą – renovuoti daugiabučius.

„Vargu, ar šį sezoną šildymo sezoną galima būtų ką nors pakeisti, nebent įvyktų stebuklas, ir gamtinių dujų kainos sumažėtų nuo vasario 1-os, bet tai yra svajonės tam tikros. Aš noriu pasakyti, kad per ilgai Lietuvoje buvo kalbama apie gyvenamųjų namų renovaciją, nebuvo veiksmų, kurie taptų tam tikrais rezultatais, bet, aš manau, kad ekspertai aiškiai sakė, kad yra pats realiausias kelias. Mes neturim alternatyvų apsirūpinti gamtinėmis dujomis iš šalies ir, kadangi biokuro katilų pertvarkyt irgi per trumpą laikotarpį yra neįmanoma, tai reikalinga kuo greitesnė gyvenamųjų namų renovacija“, – sako premjeras A.Butkevičius.

Daug šaltesnis už lapkritį gruodžio mėnuo šilumos suvartojimą daugiabučiuose išaugino dvigubai. Didmiesčiuose kišenes labiausiai pakratyti teks kauniečiams. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) skaičiuoja, kad senos statybos daugiabučiuose, kuriuose gyvena daugiausia šalies gyventojų, 60 kv.m ploto buto šildymui reikėjo 1500 kWh per mėnesį (lapkritį – 780 kWh).

LŠTA prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, gyventojams šildymas gruodžio mėnesį bus skausmingesnis ne tik dėl šaltesnių orų, bet ir didesnės gamtinių dujų kainos palyginus su praėjusiais metais.

2012 m. gruodžio vidutinė temperatūra siekė -4,5 laipsnius, tuo metu 2011 m. gruodį – +1. Prieš metus už pirmą žiemos mėnesį vilniečiams teko vidutiniškai mokėti 360 Lt už 60 kv.m butą senos statybos daugiabutyje, dabar teks susimokėti apie 447 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius