Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Algirdas Butkevičius užsimena apie galimą „Achemos grupės“ dalyvavimą SGD terminalo projekte

Valdančiąją centro kairės koaliciją formuojančių socialdemokratų vadovas, kandidatas į premjerus Algirdas Butkevičius neatmeta, kad privatus bendrovės „Klaipėdos nafta“ akcininkas – koncernas „Achemos grupė“ – galėtų dalyvauti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekte. Be to, anot jo, projektas gali būti finansuojamas, išleidžiant valstybės vertybinius popierius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Klaipėdos nafta", kuri yra atsakinga už terminalo projekto įgyvendinimą, savo kapitale turi dalį privataus kapitalo. Tai ta dalimi, kuri atstovauja privačiam kapitalui, ir gali būti pritrauktas privatus kapitalas. Kitas kelias – nebent valstybė sugalvotų išleisti obligacijas, vertybinius popierius, bet tai jau būtų valstybės kapitalas su finansiniais įsipareigojimais“, – antradienį Seime sakė A.Butkevičius po to, kai jo kandidatūrą į ministro pirmininko postą parlamentarams pristatė šalies prezidentė.

Liberalas Algis Kašėta kandidato į premjerus klausė, kokiu principu naujoji Vyriausybė ruošiasi į SGD terminalo projektą pritraukti privatų kapitalą, ir ar partneriai galėtų būti „Achema“ ar „Dujotekana“.     

A.Butkevičius prieš kurį laiką pareiškė, jog gali peržiūrėti ir SGD terminalo finansavimo modelį, pagal kurį dujų vartotojai terminalui kitąmet sumokės 114,1 mln. litų. Tokiam sprendimui labiausiai priešinasi daugiausia dujų Lietuvoje suvartojanti „Achemos grupei“ priklausanti Jonavos azotinių trąšų gamybos įmonė „Achema“ – esą ji sumokės apie 20 mln. litų vadinamojo terminalo priedo.

Socialdemokratų Vyriausybė 2008 metų rudenį kartu su „Achema“ be konkurso buvo įsteigusi bendrovę Gamtinių dujų terminalas, kuri vėliau buvo likviduota. „Achema“ turėjo valdyti 20 proc. akcijų ir planavo į projektą investuoti apie 300–400 mln. litų.

Dabar SGD terminalo įstatymas numato, kad didieji dujų vartotojai iš būsimojo SGD terminalo bei koncerno „Gazprom“ privalės pirkti po 25 proc. jiems būtino dujų kiekio.

Vadinamajai „25 proc. taisyklei“ priešinasi tiek „Achema“, tiek bendrovė „Lietuvos dujos“, tiek didžiausias šilumos tiekimo įmones vienijanti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

Valstybei priklauso 72,32 proc., koncernui „Achemos grupė“ – 10,24 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

Lietuva iki 2014 metų pabaigos Klaipėdoje ketina pastatyti terminalą, kuris bus alternatyva rusiškoms „Gazprom“ dujoms. Taip tikimasi sukurti pigesnę alternatyvą vietoj brangstančių Rusijos dujų koncerno tiekiamų dujų, kurių Lietuva daug naudoja šilumos ūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius