-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 22 /18:47

„Alstom Power“ kaltinama korupcija Lietuvoje – tiriami „Lietuvos energijos“ kontraktai

Dukterinė Prancūzijos kompanijos „Alstom“ įmonė „Alstom Power“ yra kaltinama 8 metus mokėjusi kyšius, rašo „Bloomberg“. „Alstom Power“ korupcijos byloje figūruoja ir lietuviškų įmonių pavadinimai – naujai pateikti kaltinimai yra susiję su kontraktais su Lietuvos kompanijomis „Vilmetrona“ ir „Lietuvos elektrinė“, ir Elektrėnų elektrinės projektu, su kuriuo dirbo „Alstom“.
„Alstom“
„Alstom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį „Alstom Power“ atstovai 49 metų Nicholasas Reynoldsas ir 71 metų Johanesas Villi Venskus pasirodė Londono teisme. Jie yra kaltinami siūlę kyšius nuo 2002 metų vasario 14 dienos iki 2010 metų kovo 31 dienos, rodo teismo dokumentai. Kaltinimą jiems pateikė Didžiosios Britanijos Sukčiavimo tyrimų tarnyba (SFO).

Dabar pateikti kaltinimai yra susiję su kontraktais su Lietuvos kompanijomis „Vilmetrona“ ir „Lietuvos elektrinė“, ir Elektrėnų elektrinės projektu, su kuriuo dirbo „Alstom“.

Naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai tvirtina pirmadienį susipažinę su teismo dokumentais.

„Tiriami 2002 m. vasario – 2010 m. kovą atlikti mokėjimai „Lietuvos elektrinės“ atstovams, kurie buvo įvardijami kaip konsultacijų mokesčiai“, – nurodo „Reuters“.

SFO šiemet pateikė kaltinimus dar vienam „Alstom“ padaliniui – „Alstom Network UK” – dėl korupcijos, susijusios su transporto projektais Indijoje, Lenkijoje ir Tunise.

Prancūzijos kompaniją vargina kaltinimai korupcija pastaruosius penkerius metus Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Brazilijoje ir JAV. Kompanija šiuo metu vykdo didžiosios dalies savo energetikos ūkio pardavimo procesą, įskaitant „Alstom Power“, įmonei „General Electric“ už 12,4 mlrd. eurų.

N.Reynoldsas vis dar dirba kompanijoje, tuo metu J.Venskus įmonę jau paliko.

Priminsime, kad „Alstom“ buvo generalinė Lietuvos elektrinės modernizavimo darbų rangovė.

Kitas teisme klausymas numatytas sausio 5 dieną.

Įtarimai lietuviams nepareikšti

„Lietuvos energijos gamybos“ Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas Valentas Neviera 15min.lt informavo, kad 2013 metais per Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) iš Jungtinės Karalystės gavo teisinės pagalbos prašymą.

„Mūsų prašė pateikti informaciją apie Lietuvos elektrinės kartu su „Alstom“ įgyvendintus projektus“, – 15min.lt sakė V.Neviera.

Jis teigė, kad daugiau į bendrovę kreiptasi nebuvo ir bendrovė neturi jokių žinių apie darbuotojams pareikštus įtarimus.

„Alstom“ kaip generalinė rangovė pradėjo Lietuvos elektrinės modernizavimo darbus 2005 metais.

Vėliau pirmadienį „Lietuvos energijos gamybos“ išplatintame pranešime pažymina, kad, atsiliepiant į Jungtinės Karalystės teisinį prašymą, pateikta informacija buvo viskas, ką bendrovė yra pateikusi teisėsaugos institucijoms šiuo klausimu.

„Bendrovė iki šiol nėra gavusi jokios informacijos apie tai, kad kokiems nors esamiems bendrovės ar buvusiems Lietuvos elektrinės darbuotojams būtų pateikti įtarimai dėl kyšio ėmimo ar kitų nusikaltimų, apie kuriuos dabar kalbama žiniasklaidoje. Bendrovė taip pat nėra gavusi jokio kito prašymo pateikti daugiau su minėtais Lietuvos elektrinėje įgyvendintais projektais susijusios informacijos“, – rašoma pranešime.

Dabartinė „Lietuvos energijos gamyba“, AB, (iki 2013 m. rugpjūčio 5 d. – Lietuvos energija, AB) buvo įsteigta 2011 m., sujungiant įmones AB „Lietuvos energija“ ir AB Lietuvos elektrinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius