Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amber Grid“ nustatė dujų perdavimo paslaugų kainas 2023 metams

Per pastaruosius metus išaugusios dujų kainos koreguoja kitų metų dujų perdavimo paslaugų kainą: 2023 metams siūloma nustatyti 1,39 eurų už megavatvalandę (Eur/MWh) vidutinę dujų perdavimo kainą Lietuvos vartotojams. Kaina buvo nustatyta atsižvelgiant į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) gegužę patvirtintą leistinos reguliuojamų pajamų viršutinės ribos didėjimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Atnaujintas „Amber Grid“ prekės ženklas
Atnaujintas „Amber Grid“ prekės ženklas / „Amber Grid“ nuotr.

Dujų perdavimo paslaugos kaina sudaro mažiau nei 2 proc. galutinės vartotojų sumokamos kainos už dujas. Palyginti su 2022 m. taikoma vidutine kaina (1 Eur/MWh), kitais metais ji didės 39 proc. ir sugrįš į 2021 m. dujų perdavimo kainos lygmenį (1,40 Eur/MWh).

VERT 2023 metams „Amber Grid“, vykdančiam reguliuojamą dujų perdavimo veiklą nustatė 64,17 mln. eurų pajamų viršutinę ribą, kuri yra beveik 59 proc. didesnė nei 2022 metais. Šiandien „Amber Grid“ valdyba patvirtino dujų perdavimo kainas 2023 m., jos pateiktos įvertinti VERT. Pajamų viršutinės ribos didėjimą labiausiai lėmė dėl reikšmingai pabrangusių dujų kainų augusios perdavimo sistemos technologinės sąnaudos. Taip pat įtakos turėjo rinkai grąžinamos mažesnės korekcijos už surinktų pajamų perviršių 2021 m. bei nustatyta didesnė kompensacija Lenkijai už bendro intereso GIPL projekto įgyvendinimą.

„Nors nustatyta reikšmingai didesnė operatoriui taikoma pajamų viršutinė riba, dėl numatomų didesnių dujų srautų 2023 metais dujų transportavimo kaina vartotojams auga santykinai saikingai. Tai lemia šiemet atidaryta nauja dujų jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL bei dėl Rusijos vykdomo karo Ukrainoje kilęs didžiulis poreikis regionui naudotis Lietuvos dujų perdavimo sistema“, – sako „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

2023 m. per Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemą planuojama transportuoti 66,6 TWh gamtinių dujų, tai – 18,7 proc. daugiau nei buvo vertinta 2022 metams. Prognozuojamas užsakomų pajėgumų, vartojimo pajėgumų ir transportuojamo dujų kiekio lygmuo nustatytas atsižvelgiant į istorinius duomenis, esamų ir potencialių sistemos naudotojų poreikius bei vertinant Rusijos karo veiksmus Ukrainoje ir iš to kylančias Vakarų šalių sankcijas bei palaipsnį rusiškų dujų atsisakymą Europoje. Lietuva rusiškų dujų nebeimportuoja nuo 2022 m. balandžio.

Visuose dujų įleidimo taškuose perdavimo paslaugų kainas numatoma išlaikyti suvienodintas su kaimyninėje Latvijos, Estijos ir Suomijos tarifų zonoje taikomomis įleidimo kainomis. Klaipėdos SGD terminalui tapus pagrindiniu dujų įleidimo tašku regione ir numatant, kad jo poreikis ir toliau išliks aukštas, nuspręsta 2023 metais Klaipėdos įleidimo taške taikyti tokią pačią kainą kaip ir kituose Lietuvos įleidimo taškuose bei atsisakyti taikomos 75 proc. nuolaidos.

2023 m. dujų perdavimo paslaugų kainų formavimui įtakos turėjo 2022 m. pradžioje vykusios viešosios konsultacijos dėl „Amber Grid“ perdavimo paslaugų struktūroje 2023 m. taikytinų daugiklių, sezoninių koeficientų ir nuolaidų likusiam reguliavimo periodui apklausos rezultatai ir rinkos dalyvių nuomonė.

Suderinus su VERT, dujų perdavimo paslaugų kainos, įsigaliosiančios nuo 2023 m. sausio 1 d., bus paskelbtos „Amber Grid“ tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius