Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Anykščiuose pristatytas didžiausias saulės elektrinių parkas Baltijos šalyse – galios užtektų visam Panevėžiui

Penktadienį atsinaujinančiosios energetikos bendrovė „European Energy Lithuania“ Anykščiuose visuomenei pristatė iki šiol didžiausią ir galingiausią saulės elektrinių parką Baltijos šalyse. Skaičiuojama, kad jo gamyba sieks daugiau nei 95 tūkst. MWh per metus – toks elektros energijos kiekis aprūpintų apie 90 tūkst. gyventojų ištisus metus, rašoma pranešime spaudai.
Saulės elektrinių parkas Anykščiuose
Saulės elektrinių parkas Anykščiuose / Artūro Žuko nuotr.

Tai pirmasis saulės elektrinių parkas, kuris jau šių metų rudenį bus prijungtas prie Lietuvos perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“. Jo plotas apima daugiau nei 120 ha, o parko momentinė galia siekia 65 MW.

„Anykščiuose statomas parkas – didelis žingsnis didinant vietinę elektros gamybą iš saulės energijos. Džiaugiamės, kad kartu su vietos partnerių Anykščiuose ir Lietuvos vyriausybės pagalba galime tai įgyvendinti. Taip pat šio parko prijungimas prie aukštosios įtampos perdavimo tinklo atvers naują saulės energetikos etapą Lietuvoje, nes mūsų šalyje atsiranda itin didelės galios saulės elektrinių parkai“, – teigia „European Energy Lithuania“ vadovas Tadeušas Konkovskis.

Artūro Žuko nuotr./Saulės elektrinių parkas Anykščiuose
Artūro Žuko nuotr./Saulės elektrinių parkas Anykščiuose

Anot jo, tai taip pat yra ir vienas inovatyviausių saulės energijos projektų Baltijos šalyse – saulės jėgainių parke bus įrengta daugiau nei 140 tūkst. saulės baterijų, kurios sumontuotos ant vartomos metalinės konstrukcijos. Tai leis vartyti saulės modulius dieną ir taip pagaminti dar daugiau energijos ryto ir vakaro valandomis.

Danijos atsinaujinančiosios energetikos bendrovė naujus saulės parkus plėtoja ne tik Anykščiuose, bet ir Jonavoje, Skuode. Juos visus įrengti ir prijungti prie Lietuvos elektros tinklų planuojama iki 2026 m.

„Lietuvos strateginis tikslas – nuo 2030 metų pasigaminti tiek elektros, kiek suvartojame. Kiekvienas toks ir panašus projektas reikšmingai artina mus link tikslo. Vystydami nacionalinę elektros generaciją siekiame, kad Lietuvoje būtų palankios sąlygos atsinaujinančios energijos išteklių projektų investicijoms, todėl džiaugiamės įgyvendintu saulės elektrinių parko projektu, įmonės plėtros planais ir bendradarbiavimu su vietos bendruomene.“, - sakė Energetikos ministras Dainius Kreivys.

Vienas didžiausių žaliosios energijos vystytojų šalyje

Iki šių metų rugpjūčio mėnesio bendrovė prie tinklo prijungė daugiau kaip 300 MW atsinaujinančiosios energijos pajėgumų ir buvo atsakinga už šešių vėjo jėgainių parkų prijungimą prie tinklo – tai sudaro beveik 25 proc. visų Lietuvos vėjo energijos pajėgumų.

Bendrovės planai ambicingi – Lietuvoje planuojama statyti 250 mln. vertės „Power-to-X“ gamykla, leisianti atsinaujinančiųjų išteklių energiją versti žaliuoju kuru, tokiu kaip e-metanolis ar žaliasis vandenilis. Toks žaliasis kuras galėtų būti plačiai naudojamas ne tik vietos rinkoje, bet ir eksportuojamas į kitas šalis.

Artūro Žuko nuotr./Renginio akimirka
Artūro Žuko nuotr./Renginio akimirka

Iki šiol bendrovė Lietuvoje į atsinaujinančiosios energetikos projektus investavo daugiau nei 460 mln. eurų. Iš viso įmonė ateityje planuoja investuoti daugiau nei 1,6 mlrd. eurų, pastatyti vėjo ir saulės jėgainių, kurių bendra galia sieks daugiau nei 1 600 megavatų.

„Mūsų tikslas – padėti Lietuvai greičiau pereiti prie žaliosios ekonomikos, prisidėti prie visų Baltijos šalių energetinės nepriklausomybės bei pasaulinių tikslų, susijusių su klimato kaita, įgyvendinimo. Todėl nuolatos investuojame ir planuojame ateities investicijas, siekdami dar labiau stiprinti šios šalies atsinaujinančiosios energijos sektorių“, – teigia „European Energy“ generalinis direktorius Knudas Erikas Andersenas.

„European Energy“ yra pasaulinė atsinaujinančiosios energetikos bendrovė, veikianti 17-oje valstybių, tarp jų – Danijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Suomijoje, Italijoje, Brazilijoje, Australijoje ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius