Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis: vilniečiai nebeprivalo skubiai finansuoti šilumos ūkio modernizavimo

Europos Komisija pratęsė Lietuvai pereinamąjį laikotarpį, kuomet smarkiai orą teršiančios šiluminės elektrinės privalo pasiekti žymiai mažesnius taršos rodiklius.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pereinamasis laikotarpis turėjęs baigtis 2016 m. pratęstas iki 2020 m. birželio mėnesio. Tai reiškia, kad Vilniaus miesto savivaldybė nebeprivalo skubėti investuoti 72 mln. litų į šilumos ūkio modernizavimą.

„Šią sumą šilumos ūkio nuomininkas su savivaldybe vienaip ar kitaip juk „surinktų“ iš gyventojų, tad tikriausiai galime sakyti, kad vilniečiams sutaupėme 72 mln. litų. Pereinamasis laikotarpis pratęstas iki 2020 m., tad savivaldybei skubiai rinkti lėšų iš vartotojų nebėra reikalo – lėšų bus galima ieškoti ir kitais būdais“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Gruodžio pradžioje Vilniaus miesto savivaldybė buvo perspėta, kad nepateikus sprendimų dėl į aplinkos orą išmetamų teršalų mažinimo, Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimai iš UAB „Vilniaus energija“ eksploatuojamų Vilniaus termofikacinės elektrinės Nr. 3, Vilniaus termofikacinės elektrinės Nr. 2 ir Ateities rajoninės katilinės Nr. 8 bus atimti, o Vilniaus savivaldybei būtų taikomos ekonominės sankcijos, kuruos gali siekti apie 60 mln. litų per metus.
Vilniaus savivaldybei suskubus vykdyti savo įsipareigojimus parengti taršos mažinimo planus, žiniasklaidos priemonėse pasirodė informacija, kad reikalinga 72 mln. litų suma galėtų būti paimta keliant šildymo kainas.

Situacija iš esmės pasikeitė, kai Europos Komisija gruodžio 11 d. pratęsė Lietuvai pereinamąjį laikotarpį dėl taršos mažinimo.

Vilniaus termofikacinėms elektrinėms ir rajoninei katilinei TIPK leidimai bus pratęsti dar metams su sąlyga, kad iki 2014 m. liepos 1 d. savivaldybė parengs konkretų taršos mažinimo planą, kurį privalės įvykdyti iki 2020 m. birželio 30 d.

Tad jokios skubos ieškoti investicijoms pinigų iš gyventojų kišenių nebeliko, pažymima Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus atstovų ketvirtadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius