Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 09 /11:00

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė: skalūnų konkursas – kitų metų pradžioje

Seimui praėjusią savaitę patvirtinus naujus skalūnų dujų mokesčio tarifus, naują skalūnų žvalgybos konkursą ketinama skelbti kitų metų pradžioje, teigia aplinkos viceministrė. Daiva Matonienė sako, jog konkurso komisija į pirmąjį posėdį ketina susirinkti artimiausiu metu.
Daiva Matonienė
Daiva Matonienė / Vadimo Simutkino nuotr.

„Mes planuojam viską daryti labai operatyviai. Jau yra sudaryta ir kitą savaitę bus patvirtina komisija. Aš planuoju, kad aš būsiu pirmininkė šitos komisijos. Nežinau, kaip spėsim, ar prieš šventes, ar po švenčių, iškart organizuosim pirmąjį mūsų komisijos posėdį“, – BNS sakė viceministrė.

Jos teigimu, būsimo skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso sąlygos yra parengtos, tačiau dar reikia suderinti keletą teisinių aspektų.

„Dar reikia pasitikslinti dėl strateginio poveikio aplinkai vertinimo. Yra tokių abejonių, ar užtektų to pačio, ar reikia kažkokio papildomo peržiūrėjimo. Konkurso nuostatų matmenis aptarsim ir kelių mėnesių bėgyje jau skelbsim konkursą. Aš planuoju – sausis, vasaris – priklausys, kaip spėsime peržiūrėti teisinę bazę“, – kalbėjo D.Matonienė.

Anot jos, būsimo konkurso sąlygos iš esmės nesiskirs su pirmojo konkurso, iš kurio pasitraukė JAV energetikos milžinė „Chevron“.

„Pagrindas yra panašus, kaip buvo anksčiau, bet yra noras dar kartą peržiūrėti, kad kuo daugiau galėtų dalyvauti pajėgių tarptautinių kompanijų, neužkertant kelio ar nedarant konkurso vienam laimėtojui. Esmė tokia, kad peržiūrėti, kad nebūtų perteklinių reikalavimų ir iš kitos pusės, kad nebūtų nužemintų reikalavimų, kad ateitų su turima patirtimi ir naujausiomis, geriausiomis technologijomis“, – BNS teigė aplinkos viceministrė.

Apmokestins 1 procentu

Seimas praėjusią savaitę nustatė, kad nuo 2015 metų skalūnų dujų gavyba pirmus trejus metus, bet ne ilgiau kaip iki 2020 metų, bus apmokestinama 1 proc. tarifu. Vėliau jis sieks 15 procentų. Įstatymo pataisas dar turi pasirašyti prezidentė.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai metų spalį JAV energetikos įmonė „Chevron“ pasitraukė iš skalūnų dujų gavybos konkurso ji buvo vienintelė jo dalyvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius