-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar toliau riboti gavybą, naftos gamintojai spręs birželį

Pirmaujančios naftą išgaunančios šalys pirmadienį sutarė toliau kartu stengtis skatinti naftos kainų kilimą, tačiau pažymėjo, jog sprendimas dėl gavybos ribojimo susitarimo pratęsimo bus priimtas tik birželį.
Naftos išgavimas Bahreine
Naftos išgavimas / „Scanpix“/AP nuotr.

Azerbaidžano sostinėje Baku susitikusios vadinamojo OPEC+ aljanso narės pareiškė, jog, ribodamos gavybą, ir toliau koordinuos pastangas „stabilizuoti“ naftos rinką.

Tačiau jos nusprendė atidėti balandį planuotą susitikimą ir pareiškė, jog sprendimas, ar gavyba bus ribojama ir 2019-ųjų antrąjį pusmetį, bus priimtas birželį, kai aiškiau pasireikš Jungtinių Valstijų sankcijų Iranui ir Venesuelai poveikis.

Po susitikimo paskelbtame bendrame pareiškime aljanso narės pabrėžė, jog yra būtina „atkurti rinkos stabilumą ir užkirsti kelią bet kokiems rinkos pusiausvyros sutrikimams“, kad būtų išvengta per didelio kainų kritimo.

Dvidešimt keturias valstybes vienijantis aljansas susibūrė 2016-aisiais, kai Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC), kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka Saudo Arabija, ir Rusija sutarė, jog reikia riboti gavybos apimtis ir stabdyti kainų kritimą.

Vadinamoji OPEC+ grupė iki šiol nesubyrėjo. Maža to, reguliariai rengdama susitikimus ir tardamasi dėl gavybos ribojimo ji naftos kainoms padėjo pakilti nuo maždaug 40 JAV dolerių už barelį 2016 metais iki pernykščių vidutiniškai 70 JAV dolerių už barelį.

Azerbaidžano sostinėje Baku susitiko grupės stebėsenos komitetas, kad įvertintų paskutinį naftos gavybos ribojimo susitarimą, pagal kurį OPEC+ šalys sutarė savo bendrą gavybą šių metų pirmąjį pusmetį sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną.

Anksčiau buvo planuota, kad komitetas vėl susitiks kitą mėnesį, tačiau tas susitikimas pirmadienį buvo atidėtas iki gegužės.

Bendrame pareiškime taip pat pažymėta, jog sprendimas „dėl tikslinio gavybos lygio 2019 metų antrąjį pusmetį“ bus priimtas OPEC ministrų susitikime birželio 25 dieną.

Nauji OPEC+ komiteto nariai

Palaukti iki birželio buvo nuspręsta norint turėti laiko suprasti, kokį poveikį JAV sankcijos turės OPEC priklausantiems Iranui ir Venesuelai. Tuo tarpu Rusija pareiškė, jog skubėti nevertėtų ir dėl didelio rinkos kintamumo.

Pirmadienio susitikime kalbėjęs Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al-Falihas OPEC+ nares paragino išsaugoti aljansą.

„Dabar kaip niekad svarbu tęsti bendradarbiavimą“, – pareiškė ministras.

OPEC ir ypač Saudo Arabija aiškiai davė suprasti, jog norėtų įforminti ilgesnės trukmės bendradarbiavimą su Rusija, nors Maskva vis dar svyruoja.

Kh.al-Falihas Baku vėl iškėlė šį klausimą. Anot jo, yra labai svarbu „sudaryti susitarimą dėl ilgesnės trukmės bendradarbiavimo“.

Po susitikimo aljansas pranešė, jog prie komiteto taip pat prisijungė Irakas, Kazachstanas, Nigerija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Šis aljansas įkvėpė naujos gyvybės OPEC ir dar sustiprino Rusijos, kaip naftos rinkos galiūnės, įtaką.

Šalims, kurios metų metus aršiai varžėsi dėl rinkos dalies – o dėl to galiausiai atsirado gavybos perteklius, – nebuvo lengva apsispręsti sukurti aljansą.

Neapibrėžtumas dėl JAV sankcijų

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, jog yra sunku planuoti veiklą keliems mėnesiams į priekį, nes dėl sankcijų naftos rinkoje yra padidėjęs kintamumas.

„Priimdami sprendimus dėl rinkos, turime atsižvelgti į šį neapibrėžtumą“, – sekmadienį pareiškė ministras, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pernai gegužę pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo ir vėl įvedė sankcijas Teheranui.

Be to, Vašingtonui griežtinant prieš prezidento Nicolo Maduro vyriausybę nutaikytas priemones, Jungtinių Valstijų bendrovės ir piliečiai nuo šių metų balandžio 28 dienos nebegalės pirkti Venesuelos naftos.

Tačiau D.Trumpas taip pat yra paraginęs OPEC siekti mažinti naftos kainas. Praėjusį mėnesį tviteryje jis parašė: „Naftos kainos kyla per aukštai. OPEC, prašau, atsipalaiduokite ir nepersistenkite.“

Saudo Arabijos energetikos ministras Kh.al-Falihas šį raginimą iš esmės ignoravo. Jis tuomet pareiškė, jog priemonės, kurių imasi OPEC, yra pasvertos, o jis yra linkęs naftos gavybos apribojimus taikyti ir antroje 2019 metų pusėje.

Azerbaidžanas, kur vyko komiteto posėdis, priklauso aljansui, bet ne OPEC. Analitikai teigia, jog buvusi Sovietų Sąjungos respublika dalyvavimą susitarime naudoja tam, kad į savo naftos sektorių pritrauktų naujų investicijų.

Po daugelį metų trukusio augimo Azerbaidžano naftos ir dujų gavyba šiuo metu stabilizuojasi.

Pasak agentūros „S&P Global Platts“ analitikų, šalis mezga glaudesnius ryšius su Rijadu ir per pastarąsias savaites priėmė kelias Saudo Arabijos delegacijas.

Azerbaidžanui „reikia pritraukti naujų investicijų, jeigu jis nori per kelis ateinančius dešimtmečius esamas atsargas sėkmingai pakeisti naujomis ir išlaikyti gavybos apimtis“, – pridūrė analitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius