Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vairuotojams reikėtų nerimauti dėl Saudo Arabijos karaliaus sveikatos?

Saudo Arabijos karalius Abdullah šių metų pradžioje paguldytas į ligoninę, kur jam diagnozuotas plaučių uždegimas ir įvestas kvėpavimo vamzdelis. Prasta devyniasdešimtmečio sveikata kelia klausimų dėl jo įpėdinio ir tolimesnės didžiausios naftos eksportuotojos politikos.
3 vieta – Saudo Arabijos karalius Abdullah – 18 mlrd. dolerių
Saudo Arabijos karalius Abdullah / „Scanpix“ nuotr.

Realiausiu kandidatu pakeisti dabartinį karalių laikomas jo 77 metų brolis Salmanas. Politologas Egdūnas Račius mano, kad būtų neapdairu galvoti, kad, atėjęs į valdžią, jis tikrai nepradėtų mažinti Saudo Arabijoje išgaunamos naftos apimčių.

Atėjęs į valdžią, jis tikrai nepradėtų mažinti Saudo Arabijoje išgaunamos naftos apimčių.

Kol kas šalis laikosi pozicijos jų nekeisti. Tai nuo rudens pabaigoje vykusio Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) posėdžio ne kartą kartojo skirtingi Saudo Arabijos pareigūnai. Pavyzdžiui, naftos ministras Ali al-Naimis aiškino, kad taip siekiama atgauti rinkos dalį, kurią buvus didelėms kainoms šalis prarado JAV ir Rusijos bendrovėms.

Tarp OPEC narių vyrauja sutarimas, kad per šiuos metus naftos kainos turėtų stabilizuotis, kol galų gale pasieks 70–80 JAV dolerių už barelį lygį, ir taip įvyks be jų įsikišimo.

Kaip reaguotų rinkos

„Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė pabrėžė, kad Saudo Arabija yra didžiausia naftos eksportuotoja ir įtakinga OPEC narė, todėl visi pokyčiai jos valdžioje yra svarbūs. Tačiau ji abejoja, ar karaliaus sveikata galėtų nulemti esminius pokyčius šalies politikoje.

Naftos rinka, kaip ir bet kuri kita, yra jautri nuotaikoms, kurios dažnai nėra fundamentaliai pagrįstos.

„Vis dėlto naftos rinka, kaip ir bet kuri kita, yra jautri nuotaikoms, kurios dažnai nėra fundamentaliai pagrįstos. Naujienos apie karaliaus Abdullah sveikatą galėtų turėti įtakos tik trumpuoju – kelių savaičių – laikotarpiu“, – pastebėjo pašnekovė.

Ji sutiko, kad rinkos gali turėti lūkesčių  dėl kitokios naujojo karaliaus pozicijos. „Jei ji būtų kardinaliai priešinga, OPEC negalėtų į ją neatsižvelgti, ir dėl to naftos kainų kryptis gali pasikeisti“, – LRT.lt sakė G. Gečiauskienė.

Ar vienas žmogus gali pakeisti viską?

E. Račius atkreipė dėmesį į tai, kad Saudo Arabija yra absoliuti monarchija, o jos karalius laikomas kone viešpaties vietininku žemėje.

Karalius turi itin daug valdžios, bet manau, kad jis vis tiek tariasi su savo aplinka, juolab kad dabartinis valdovas yra solidaus amžiaus.

„Karalius turi itin daug valdžios, bet manau, kad jis vis tiek tariasi su savo aplinka, juolab kad dabartinis valdovas yra solidaus amžiaus. Taigi po jo valdysiantys asmenys jau ir dabar dalyvauja sprendimų priėmime“, – teigė politologas.

 Jis paaiškino, kad šalį valdo didelė  šeima, kuri, be jokios abejonės, nori išlaikyti valdžią. „Karalius gali sublūdyti, bet šeima galėtų susitelkti ir jį sustabdyti“, – LRT.lt sakė E. Račius.

 Pašnekovas taip pat neatmetė galimybės, jog Saudo Arabijos valdžios viršūnėse galimas tam tikras susipriešinimas, apie kurį šiuo metu net nežinoma, ir į valdžią ateiti gali netikėtas kandidatas. „O tarp Saudo Arabijos princų yra įvairiausių pažiūrų žmonių – ideologinis spektras įvairus, ir dėl to užsienio politikos pasikeitimai neatmestini“, – svarstė E. Račius.

Nesikišimo kaina

 Dėl žemų naftos kainų Saudo Arabija vienareikšmiškai kenčia. Jei šiemet barelis kainuos apie 60 JAV dolerių, šalies biudžeto deficitas pasieks maždaug 14 proc. BVP.

 Tačiau karalystė yra sukaupusi 740 mlrd. dolerių fondą, kurį ketina panaudoti deficitui padengti. Nerimo kilti gali tik dėl atskirų po Arabų pavasario pradėtų socialinių programų, nes jas gali tekti nutraukti.

 Tuo metu naftos kainos pasaulio rinkose ir toliau krenta. Pirmadienį WTI naftos barelio kaina sumažėjo iki 47,25 dolerio. „Brent“ nafta atpigo iki 48,74 dolerio už barelį. Abiejų rūšių žaliavinė nafta nuo praeitų metų vidurio neteko daugiau kaip pusės savo vertės.

 Artimiausias OPEC susitikimas planuojamas 2015 metų birželio 5 dieną. Organizacijos generalinis sekretorius Abdullah al-Badri sakė, kad iki tol jokių sprendimų priimti neketinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius